Ombudsfunctionaris stelt voor het eerst eigen onderzoek in

Voor het eerst doet RUG-ombudsfunctionaris Carolijn Winnubst uit eigen beweging onderzoek naar een kwestie binnen de universiteit. Dat bleek donderdag tijdens de bespreking van het jaarrapport van Winnubst door de universiteitsraad. 

Sinds het aantreden van ombudsfunctionaris Winnubst in september 2021 meldden zich ruim honderd mensen, zo bleek uit het rapport over de periode tot december 2022.  Dit jaar heeft ze tot dusverre 45 meldingen binnengekregen. ‘Daar zitten ook veel studenten bij.’

Momenteel doet Winnubst voor het eerst ook ongevraagd – dus op eigen initiatief – onderzoek naar een kwestie. ‘Maar daar kan ik nog niet al te veel over zeggen.’

Anoniem

De conclusies uit zogeheten ‘persoongericht onderzoek’ dat de ombudsfunctionaris na een melding instelt, zijn om privacyredenen niet openbaar. Raadslid Hans van Gestel vroeg daarom om geanonimiseerd toch meer informatie te delen. ‘Zo kunnen wij als u-raad een vinger aan de pols houden.’

Ook de reactie die het college van bestuur (cvb) op ongevraagde adviezen van de ombudsfunctionaris geeft, wordt doorgaans niet openbaar. ‘Zo weet ik niet altijd of die adviezen echt zijn opgepakt’, stelt Van Gestel. 

Winnubst is het ermee eens dat er meer openbaarheid kan zijn, maar benadrukt wel dat ook deze terugkoppeling niet herleidbaar mag zijn naar personen. Ze vindt verder dat haar werk beter onder de aandacht moet worden gebracht, bijvoorbeeld door tijdens het inwerken van nieuwe medewerkers haar rol te benoemen.

Publicatie

Waar de u-raad niet verder op in ging, was de gang van zaken rondom de publicatie van het eerste jaarrapport van de ombudsfunctionaris. Hoewel het rapport volgens de regels tegelijkertijd naar het cvb, de u-raad en het Lokaal Overleg hoort te gaan, kreeg het cvb als eerste een versie te zien.

Hoe het vervolgtraject voor de ombudspersoon er precies uit zal zien, is nog onduidelijk. Winnubst zit nu in een proefperiode van twee jaar, die in september afloopt. Over het vervolg zal in augustus meer bekend zijn, meldde ze.

Lees ook:

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties