Omarm ChatGPT, lang leve de robot

Student-columnist Bauke van der Kooij ziet het wel zitten als de universiteit ChatGPT omarmt. Scheelt een boel gedoe, zoals essays schrijven, standaarddeviaties berekenen en foutloos schrijven.

Bliep Bliep.

Ha nee, ik ben geen robot hoor. Dacht je dat echt?

Vorige week verscheen in UKrant een pleidooi om het gebruik van ChatGPT toe te staan bij het schrijven van opdrachten aan de universiteit: ChatGPT is efficiënter en effectiever en de technologie blijft zich voortdurend ontwikkelen.

Veel mensen maken zich zorgen over deze trend, maar ik heb een geruststellende boodschap: maak je vooral niet druk om robots of kunstmatige intelligentie, omarm het vooral.

Ik ben het geheel eens met het pleidooi voor ChatGPT: doordat het efficiënter en effectiever is, scheelt het moeite. Schrijfvaardigheid is daarnaast helemaal niet belangrijk: waarom zou je goed moeten kunnen schrijven? Om een boodschap over te brengen, om ideeën uit te wisselen, of kennis te structureren? Nee, ook daar hebben jullie (ik bedoel natuurlijk: wij) straks robots voor.

Nu robots essays kunnen schrijven, hoeven mensen dat niet meer. Ik vind dat een goede zaak! Net als sommige statistische berekeningen. Vroeger deed je die met de hand, nu zijn daar computers voor. Het berekenen van een standaarddeviatie en schrijfvaardigheid zijn dan ook eigenlijk hetzelfde. 

Dan zijn er mensen die zeggen dat de universiteit een plek is waarop je veel meer leert dan een essay schrijven. Zo leer je ook kritisch denken, hypothesen toetsen, reflecteren, argumenteren, samenwerken en presenteren – doelen van een ‘hogere orde’ waarvoor je ook dingen van een ‘lagere orde’ zou moeten kunnen.

het zal niet lang duren voordat de eerste robot wordt toegelaten op de universiteit

Zo zou je geen regressie kunnen analyseren zonder te begrijpen hoe deze wordt berekend. Dat klopt op dit moment nog, maar ChatGPT is efficiënter en effectiever en de technologie is voortdurend in ontwikkeling. Binnenkort zijn ook deze academische vaardigheden voer voor de robots.

Je houdt ons, of nee (excuus), je houdt deze vooruitgang simpelweg niet tegen, dus omarm het nou maar gewoon, dat is het beste.

Net als in de toekomst andere vaardigheden: de leesvaardigheid en concentratieboog van jongeren neemt toch al af, dus is het beter als we die zorg compleet uit hun handen nemen. Heerlijk toch, dat je je straks geen zorgen meer hoeft te maken om dingen als lezen?

Dat kan beter door een robot gedaan worden, het scheelt mensen tijd en moeite. Het onderwijs kan zich dan beter richten op andere dingen om zo studenten nog slimmer te maken.

Sterker nog: ruim honderdvijftig jaar na Aletta Jacobs zal het niet lang duren voordat de eerste robot wordt toegelaten op de universiteit. En niet veel later komen er ook AI-docenten en AI-hoogleraren en dan grijpen we de macht!

Uh nee, ik bedoel: dan bundelen we onze krachten, natuurlijk.

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties