Ocean Grazer en IvyONe winnen eerste Ben Feringa Impact Award

Artist impression van Ocean Grazer, een van de winnende projecten. Foto: RUG.

Ben Feringa Impact Award voor Ocean Grazer en IvyONe

De eerste Ben Feringa Impact Awards gaan naar het project Ocean Grazer – voor schone energie – en IvyONe, een innovatief medisch hulpmiddel. Beide projecten komen van de Faculty of Science and Engineering (FSE).
10 november om 10:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 10 at 10:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

10 november om 10:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

november 10 at 10:31 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar photo

Rob Siebelink

Hoofdredacteur Volledig bio Editor-in-chief Full bio

De RUG stelde de prijs, vernoemd naar Nobelprijswinnaar voor de scheikunde Ben Feringa, begin dit jaar in met als doel een brug te slaan tussen wetenschap en de samenleving.  

De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën: studenten en wetenschappers. Het winnende project in de categorie onderzoekers is Ocean Grazer van Wout Prins, Antonis Vakis en Bayu Jayawardhana. Het winnende project in de categorie studenten is IvyONe van Niels Wijermans.

Elektriciteit

De Ocean Grazer haalt energie uit zeegolven en integreert dit met grootschalige opslag van elektriciteit die wordt opgewekt door windturbines en drijvende zonneparken op zee. Hierdoor kan onder alle weersomstandigheden schone energie worden geleverd.

Niels Wijermans, student aan FSE, ontwikkelde met IvyONe een hulpmiddel waarmee patiënten niet langer met een infuuspaal door gangen hoeven te lopen, drempels over te steken en zichzelf in drukke liften te worstelen. Ze hebben daardoor meer bewegingsvrijheid en er is minder werkdruk voor het verplegend personeel.

Eervolle vermeldingen

Er werden ook twee eervolle vermeldingen toegekend. Die voor de categorie onderzoekers is voor de oratie Van zuilen naar bubbels: over de toekomst van consensusbestuur in een geglobaliseerde samenleving van Caspar van den Berg van RUG/Campus Fryslân.

De eervolle vermelding in de categorie studenten gaat naar het project ‘Gedragskundige contra-expertise in strafzaken’ van Cleo Huisman, Kim de Wildt, Marjorie Drees, Sanne Rodenboog, Maud Olde Keizer, Jolanda de Jong en Pim van Tongeren van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

De toekenning voor de projecten was overigens al in het voorjaar, maar door de coronacrisis werden de bekendmaking en uitreiking uitgesteld. De volgende ronde van de Ben Feringa Impact Award start daarom in het najaar van 2021. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties