NWO helpt ook vaders zorgen

Niet alleen biologische moeders, maar ook andere ouders met zorgtaken krijgen voortaan automatisch uitstel voor een aanvraag van de Vernieuwingsimpuls als ze een kind krijgen. Met dank aan – onder andere – vicevoorzitter van De Jonge Akademie Martijn Wieling.
Door Christien Boomsma

De Veni, Vidi en Vicibeurzen van onderzoeksfinancier NWO, zijn een belangrijk middel om veelbelovende jonge wetenschappers vooruit te helpen in hun carrière. Daarvoor hebben de onderzoekers echter niet eindeloos de tijd. Ze moeten de aanvraag hiervoor respectievelijk uiterlijk 3, 8 of 15 jaar na hun promotie indienen.

Maar mannen en vrouwen werden door NWO niet gelijk behandeld, merkte Wieling, die ook RUG-onderzoeker is. Waar een vrouw automatisch een verlenging van de aanvraagperiode krijgt van achttien maanden na de geboorte van een kind, geldt dat voor vaders niet. ‘Die krijgen alleen extra tijd als ze daadwerkelijk ouderschapsverlof aanvragen’, zegt Wieling.

Spitsuur

Niet wenselijk, vond Wieling, zelf vader van een dochter van drie en een zoontje van twee maanden. Bij moeders wordt er automatisch van uitgegaan dat ze tijd verliezen aan zorgtaken, maar bij anderen niet. ‘Maar ook voor een vader verandert er veel’, zegt Wieling. ‘Je werkt minder lang door, bent eerder thuis. Tussen zes en zeven uur is het spitsuur in huis.’

Binnen De Jonge Akademie zijn er bovendien veel meer onderzoekers met hetzelfde probleem. ‘Veel van hen hebben jonge kinderen. Het is voor hen allemaal een heel drukke levensfase.’

Zorgende mannen

Hij erkent dat in de praktijk vrouwen nog altijd meer zorgtaken verrichten dan mannen. ‘Dat is een feit. Maar als je wilt dat dat verandert, dan moet je ook het beleid erop inrichten.’ Mannen die daadwerkelijk zorgen worden met de nieuwe maatregel gecompenseerd. Degenen die dat niet doen, hebben dan in elk geval geen argument meer om dat niet te doen ‘omdat ze nog een aanvraag moeten schrijven’, benadrukt hij.

Hij schreef een opiniestuk over de kwestie met voorzitter Belle Derks namens De Jonge Akademie. Dat legden de twee begin maart voor aan het bestuur van NWO. Het tweetal pleitte hierin voor een automatische verlenging van zes maanden voor de andere ouder.

Fysiek ongemak

Dat vrouwen nog altijd meer tijd krijgen, is logisch. ‘Het staat buiten kijf dat vrouwen de fysieke last van de zwangerschap volledig alleen te dragen hebben. Deze fysieke ongemakken gaan zonder meer ten koste van de onderzoekstijd’, schrijven Belle Derks en Wieling.

De reactie van NWO was enorm fijn. ‘Goed punt, zeiden ze, dat gaan we implementeren’, herinnert Wieling zich.

De onderzoeksfinancier maakte vorige week bekend dat de maatregel per direct ingaat.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties