Nu heeft Leiden het bewezen: vrouwen verdienden minder

Nu heeft Leiden het bewezen: vrouwen verdienden minder

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we (opmerkelijk) nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: De Universiteit Leiden liet onderzoeken of vrouwelijke hoogleraren in 2018 minder verdienden dan mannelijke. Dat was inderdaad zo.
Samengesteld door Rob Siebelink
22 mei om 12:40 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 22 at 12:40 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.

Cambridge University volgend studiejaar online

De beroemde Britse Cambrige University geeft het volgend collegejaar alleen onlinecolleges. ‘Given that it is likely that social distancing will continue to be required, the university has decided there will be no face-to-face lectures during the next academic year’, tekent onder meer de BBC op. Kleine werkgroepen mogen wel, maar dan moeten de deelnemers alle coronamaatregelen in acht nemen.

Cambridge ging medio maart op slot, toen de omvang van de pandemie duidelijk werd. Het is wel zo, aldus de universiteit, dat fysiek onderwijs alsnog mogelijk wordt als het coronabeleid in het Verenigd Koninkrijk wordt versoepeld.

Raad van toezicht Utrecht verhoogt eigen vergoeding

De raad van toezicht van de Universiteit Utrecht heeft besloten zijn eigen toelage te verhogen. Tot nu toe ontvingen de leden een jaarlijkse vergoeding van 10.000 euro per jaar, dat wordt 16.000 euro. Voor de voorzitter lag dat bedrag op 15.000 euro en dat wordt 24.000 euro.

De toelage in Utrecht was altijd al lager dan bij andere universiteiten (en ook de nieuwe ligt op 80 procent van het wettelijke maximum), maar valt slecht bij de studentenfractie De Vrije Student in de universiteitsraad. Die vindt het ongepast om zo’n verhoging door te voeren tijdens de coronacrisis. ‘Zelfs notoire grootverdieners en topvoetballers leveren geld in’, schrijven zij in een opiniestuk in het Utrechtse universiteitsblad DUB.

De raad van toezicht controleert het college van bestuur, moet instemmen met het strategisch plan, de jaarrekening en het jaarverslag. Ook moet de raad minstens twee keer per jaar met de universiteitsraad spreken.

Vrouwelijke hoogleraren verdienden minder

Iedereen wist het al, maar nu is het ‘bewezen’. Bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden verdienden vrouwelijke hoogleraren minder dan hun mannelijke collega’s.

Dat schrijft het college van bestuur in de notitie Beloningsverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers 2018.

Vorig jaar kondigde rector Carel Stolker een onderzoek aan nadat bleek dat er aan één faculteit een ‘onrechtvaardige loonkloof’ bestond tussen mannen en vrouwen. Uit die analyse blijkt nu dat er bij de faculteiten Sociale Wetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen sprake is van zo’n kloof, meldt het Leidse universiteitsblad Mare.

Ook op andere faculteiten zijn verschillen gevonden. Bij de faculteit Rechten en Governance and Global Affairs verdienden vrouwelijke hoogleraren ook minder dan de mannen, al is dat in deze gevallen ‘geheel te wijten aan het feit dat meer mannen dan vrouwen hoogleraar-1 zijn’, schrijft het college van bestuur.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties