Noodopvang voor dakloze studenten blijft langer open: tot eind december

De noodopvang van dakloze studenten gaat naar verwachting nog maanden duren. Een deel van de noodopvang blijft daarom tot eind december open. Ook komen er vijf extra huizen beschikbaar voor tijdelijke opvang.

Dat heeft de gemeente Groningen besloten in overleg met de RUG en Hanzehogeschool. Eigenlijk zou alle noodopvang in oktober sluiten, maar volgens de gemeente zijn er nog te veel studenten zonder kamer.

‘Als we het vergelijken met twee jaar geleden, toen we ook noodopvang hadden, hadden we toen echt veel lagere cijfers. Toen konden we op 15 oktober sluiten’, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting.

Nieuwe studentenwoningen

Het Martini House aan de Donderslaan, waar in totaal 125 studenten kunnen slapen, blijft daarom open tot eind december. Woningcorporatie Patrimonium stelt bovendien tot het einde van het jaar vijf huizen beschikbaar, waar nog eens 15 studenten kunnen blijven. Slaapzaal The Village aan de Peizerweg gaat op 1 november dicht.

Volgens de gemeente begint de doorstroom van studenten naar permanente woonplekken nu op gang te komen. In The Village zijn donderdag 47 bedden vrij, zegt Hoiting. Het Martini House had volgens haar op woensdag tien bedden vrij. 

De gemeente hoopt dat de oplevering van nieuwe studentenwoningen zal helpen met de doorstroom. In december komen er vijftig aan de Reitemakersrijge op de markt, in februari volgend jaar is de renovatie van de Kornoeljeflat in Selwerd klaar; goed voor zeker driehonderd studentenkamers.

Hulp van gemeente

Ondertussen inventariseert actiegroep Shelter Our Students (SOS) nog steeds hoeveel studenten daadwerkelijk hulp nodig hebben. De groep ontving de afgelopen maanden in totaal achthonderd aanmeldingen van studenten zonder kamer, en hielp er ongeveer 150 aan tijdelijk onderdak. ‘Er is een hele grote groep waarvan wij niet weten hoe ze er nu voor staan’, zegt Marinus Jongman namens SOS.

Jongman denkt dat ze het overgrote deel van die achthonderd studenten zullen moeten bellen om te achterhalen of ze al een permanente woonplek hebben. Als het nodig is, worden studenten doorverwezen naar de noodopvang. 

‘Daarnaast vragen we ook wat meer achtergrondinformatie, zoals welke informatie ze van tevoren hadden, hoe de communicatie was en hoe ze hun keuzes hebben gemaakt.’ Op die manier wil de organisatie leren wat er moet worden verbeterd om eenzelfde situatie volgend academisch jaar te voorkomen. 

Extra bedjes

Om die taak te verlichten, krijgt SOS inmiddels hulp van de gemeente. ‘Er zijn mensen naar ons gestuurd en zij hebben deze week een training gekregen. Ze kunnen vanaf nu actief helpen met bellen.’

Al met al is Jongman blij met de extra toezeggingen van de gemeente. ‘De extra bedjes zijn goed nieuws, vooral omdat ze op wat langere termijn beschikbaar blijven. Dat schept gewoon ruimte.’ Ook is hij blij dat er extra mensen zijn om SOS te helpen. ‘Daardoor kunnen we de situatie in beter in beeld brengen en kunnen wij ook weer ademhalen.’

Helemaal gerust over de situatie is hij echter nog niet: ‘Het kamertekort is groter dan ooit en ik maak me zorgen over of iedereen wel een plek gaat vinden. Dat gaan we de komende tijd nog zeker monitoren. We zijn er nog niet.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties