NOHA Brussel loopt vijf ton mis

EU schort subsidies op

NOHA Brussel loopt vijf ton mis

De Europese Commissie heeft, in afwachting op de afwikkeling van de NOHA-zaak, de subsidiestroom aan het NOHA-consortium stopgezet. NOHA Brussel vordert de misgelopen 520.000 euro subsidie van Joost Herman terug.
Door Giulia Fabrizi en Koen Marée
13 februari om 13:48 uur.
Laatst gewijzigd op 8 mei 2021
om 8:05 uur.
februari 13 at 13:48 PM.
Last modified on mei 8, 2021
at 8:05 AM.

Dat blijkt uit de dagvaarding aan Herman door NOHA Brussel, die in handen is van UKrant. Het bedrag maakt deel uit van een totale claim van ruim 1,9 miljoen euro. 

Het NOHA-consortium ontvangt jaarlijks Europese subsidiegelden van het European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO), dat onderdeel uitmaakt van de Europese Commissie. 

Nadat de onregelmatigheden bij NOHA Groningen aan het licht kwamen, schortte zij de resterende uitbetaling van 120.000 euro voor 2018 op. Daarnaast zette zij vooralsnog geen handtekening onder de subsidie voor 2019 ter hoogte van 400.000 euro.

NOHA 

NOHA is een internationaal samenwerkingsprogramma van universiteiten dat zich inzet voor het verbeteren van humanitaire hulpverlening. De RUG is onderdeel van dit consortium en is onder meer een van de acht universiteiten die de master International Humanitarian Action aanbiedt.

In maart 2019 ontdekte het overkoepelende NOHA Brussel onregelmatigheden in de betalingen aan de RUG. Subsidiegelden kwamen niet rechtstreeks bij de RUG, maar bij Stichting NOHA Groningen terecht. 

De stichting was onder meer opgezet door hoogleraar Joost Herman, die behalve programmaverantwoordelijke in Groningen tussen 2005 en 2014 ook financieel directeur en sinds 2014 voorzitter van NOHA Brussel was. Na extern onderzoek van de RUG naar de geldstromen, werd Herman in januari ontslagen.

Vorderingen

NOHA Brussel vordert naar aanleiding van de onregelmatigheden 1,4 miljoen euro die voor de RUG bestemd was, maar aan de rekening van Stichting NOHA is overgemaakt. Zij eist dit geld terug van Herman. 

Ook de RUG heeft een vordering bij Herman uitstaan. Zij eist op haar beurt ongeveer 1,2 miljoen euro terug, blijkt uit de dagvaarding van de RUG aan Herman.

Wanneer de zaak voor de rechter verschijnt, is nog niet bekend.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties