Nog steeds geen hulp voor wie vaker bevingsschade meldt

Nog steeds geen hulp voor wie vaker bevingsschade meldt

RUG-onderzoekers Katherine Stroebe en Tom Postmes begrijpen niet waarom hun aanbevelingen over de sociale aanpak van de aardbevingsproblematiek in Groningen nauwelijks door beleidsmakers worden opgepakt.
16 december om 14:19 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 16 at 14:19 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

16 december om 14:19 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

december 16 at 14:19 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Dat blijkt uit het rapport dat zij maandag publiceerden vanuit onderzoeksgroep Gronings Perspectief. ‘Al in 2016 wezen we erop dat bewoners met meervoudige schade een risicogroep zijn’, zegt Stroebe over de nieuwste aanbevelingen. 

‘Deze groep leeft al jaren in onzekerheid en we zien dat een deel eraan onderdoor gaat. We vinden het onbegrijpelijk dat er in 2019 nog steeds geen overkoepelend beleid is voor de problemen van deze groep.’

Aanbevelingen

Overkoepelend beleid zou volgens de onderzoekers kunnen worden uitgevoerd via het schadeloket Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). De TCMG is – voor zover de onderzoekers weten – de enige overheidsinstantie die van individuele huishoudens kan weten of zij al vaker schade hebben gemeld. Daardoor zou deze groep mensen via TCMG geholpen kunnen worden met een breed scala aan mogelijke problemen.

Toch is er tot nog toe geen aparte regeling in de schadeprocedure voor mensen die vaker schade melden, terwijl juist deze groep meer negatieve emoties ervaart en ook lager scoort op gezondheid. Bovendien melden mensen uit deze groep zich vaker ziek bij hun werkgever en hebben ze een grotere kans op een burn-out. 

Versterkt

Uit het maandag verschenen rapport blijkt bovendien dat 37 procent van de bewoners met meervoudige schade vindt dat hun huis versterkt zou moeten worden, maar dat slechts 14 procent denkt dat het daadwerkelijk zal gebeuren. Stroebe noemt het zorgelijk dat juist deze groep zulke lage verwachtingen van de instanties heeft. 

Ondanks het wantrouwen, zien de onderzoekers ook positieve ontwikkelingen. Zo is de geestelijke gezondheid van deze groep bewoners het afgelopen jaar iets beter geworden. Desondanks blijft hun gezondheid, net als hun gevoel van veiligheid, aanzienlijk minder in vergelijking met die van mensen zonder schade.

Perspectief

Stroebe en Postmes onderzoeken sinds 2016 de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van inwoners van alle Groningse aardbevingsgemeenten. Onder de noemer Gronings Perspectief werkt de RUG samen met de GGD Groningen en het Sociaal Planbureau Groningen.

De onderzoekers worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met gemeenten, de provincie Groningen, de Veiligheidsregio, GGD, Groninger Bodembeweging, Groninger Gasberaad, Vereniging Groninger Dorpen en wetenschappelijke experts.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties