Nog maar één richting voor internationals bij geneeskunde

Internationals die de bachelor geneeskunde gaan volgen aan de RUG zijn straks beperkt tot één van de vier profielen die aangeboden worden. De andere drie profielen zijn namelijk in het Nederlands.

De grofweg vierhonderd eerstejaars geneeskunde worden sinds zeven jaar ingedeeld in vier groepen. Hun basisopleiding is gelijk, maar ze krijgen aanvullende lessen die hen alvast voorbereiden op hun specialisatie.

Het Engelstalige profiel molecular medicine, bedoeld voor studenten die zich willen richten op de wetenschap, wordt nu geleidelijk vervangen door het Nederlandstalige profiel innovatieve zorg, dat zich richt op nieuwe ontwikkelingen als zorg op afstand. De profielen duurzame zorg en intramurale zorg blijven Nederlands. Alleen het profiel global health is dan nog Engelstalig.

Herschikking

De indeling was toe aan een herschikking, legt prodecaan Gerda Croiset uit. Wetenschap, waar nu een heel profiel op is gericht, is eigenlijk voor elke arts belangrijk, terwijl digitale ontwikkelingen als zorg op afstand om een eigen groep vroegen. En omdat dat die ontwikkelingen nu nog op de Nederlandse markt zijn gericht, worden de lessen ook in het Nederlands gegeven. 

Toch is internationalisering nog steeds een van de speerpunten van de medische faculteit de komende jaren, volgens de nieuwe onderwijsstrategie. De opleidingscommissie geneeskunde zet vraagtekens bij die ambitie en vraagt zich af of ‘die grote drang naar internationalisering’ wel gesteund wordt, gezien de keuze die nu gemaakt wordt. De commissie wijst daarbij ook op een andere doelstelling van de faculteit, de focus op ‘local outreach’, oftewel: gezondheidsproblematiek in de regio. ‘Daarvoor hebben we Groningers en Friezen nodig’, schrijft de commissie.

Balans

Volgens Croiset is het geen of-of. ‘We leiden dokters op voor de Nederlandse markt én we willen een internationaal curriculum.’ Dat laatste gaat met jaarlijks negentig nieuwe internationals heel goed, vindt ze. ‘Maar het moet wel in balans zijn.’ In totaal zijn er elk jaar namelijk 410 nieuwe bachelorstudenten.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties