Nieuwe RUG-huisdichter

Masterstudente Esmé van den Boom (23) is de nieuwe huisdichter van de RUG. Ze wil haar lezers een andere kijk bieden op de universiteit, het studentenleven en vooral het leven zelf.
Door Peter Keizer

Van den Boom is de zeventiende huisdichter en volgt Philip Rozema op. Ze wist de jury te imponeren met haar ‘intieme, ingetogen gedichten die ritmisch en taalkundig sterk zijn en verrassend mooie beelden bevatten’.

Foto: Reyer Boxem
Foto: Reyer Boxem

‘Ik weet het al twee maanden, maar moest het tot nu toe geheim houden. Nu krijg ik steeds felicitaties, het is een hele vrolijke dag’, reageert de nieuwe huisdichter. Ze is al enkele jaren literair actief, als dichter en als singer-songwriter onder de artiestennaam ‘Mees’. Ook was ze voorzitter van Literair Dispuut Flanor en redactielid van de Poëziemarathon. ‘Normaal organiseer ik dingen. Het is heel gek voor mij om in de spotlights te staan. Maar toen ik het hoorde, maakte ik letterlijk een sprongetje’, vertelt ze.

Uitdagen

Als huisdichter wil ze studenten met haar gedichten uitdagen tot een andere manier van kijken en denken. ‘Poëzie moet vertellen hoe het echt voelt om een mens te zijn, zeker nu je online vooral de twee dimensies van een zo gunstig mogelijke profielfoto projecteert’, zegt Van den Boom.

De komende maanden wil ze veel optreden. Maandag wordt de eerste keer, dan draagt ze voor tijdens de opening van het academisch jaar in de Martinikerk. ‘Ik wil dit jaar misschien ook nog wat organiseren. En mijn eindproject hou ik nog geheim, maar het is muzikaal en het moet mensen bij poëzie brengen die daar normaal gesproken niet mee bezig zijn’, vertelt de verse huisdichter.

Het is de eerste keer dat de organisatie rond de verkiezing van de huisdichter volledig in handen is van de RUG. De voorgaande jaren werd het huisdichterschap geregeld door de UK. De Universiteitskrant droeg de organisatie vorig jaar over aan de RUG, nadat de redactie had besloten een andere koers te varen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties