Nieuwe cao: meer vaste contracten voor docenten en 9 procent loonsverhoging

De universiteiten en vakbonden hebben een nieuw cao-akkoord gesloten. Vanaf augustus gaan de lonen met 9 procent omhoog.

Verder moet binnen drie jaar het aantal tijdelijke contracten voor wetenschappelijk personeel dalen van 15 procent naar 13,5 procent. 

Dit spraken de onderhandelende partijen woensdag af tijdens de zevende onderhandelingsronde. De onderhandelingen duurden dit jaar ongekend lang; niet eerder gingen zij een zevende ronde in.

Inflatie

Inzet van de werknemersbonden was vooral het terugdringen van tijdelijke contracten voor wetenschappelijk personeel en het verhogen van de lonen om de inflatie van het afgelopen jaar te compenseren.

Op beide punten hebben de partijen een compromis gesloten. Behalve de loonsverhoging krijgen medewerkers ook een eenmalige bonus. Die is 1200 euro bruto voor mensen die minimumloon verdienen, 1000 euro bruto tot en met schaal 9 en 800 euro vanaf schaal 10. 

Tijdelijke contracten

Ook is afgesproken om de vele tijdelijke contracten voor wetenschappelijk personeel de komende drie jaar te verminderen, van 15 procent naar 13,5 procent. Dat komt volgens koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) neer op 300 vaste banen. Iedere universiteit heeft de inspanningsverplichting om dat percentage zelf te halen. 

De gemaakte afspraken moeten nog worden voorgelegd aan de leden. Als die akkoord gaan, ligt er op 26 juli een definitief nieuw cao-akkoord. Dat geldt tot en met 30 juni 2024.

Lees ook:

13 REACTIES

  1. En een vraagje aan UKrant: waarom is dit artikel na bijna een week nog niet beschikbaar in het Engels? De CAO geldt ook voor internationaal medewerkers van de universiteit(en). De informatie en het nieuws erover zijn over het algemeen alleen beschikbaar in het Nederlands, jullie zouden deze leegte kunnen opvullen en niet-Nederlands personeel hier bewust van maken.

    • Elk verhaal dat ook maar een beetje relevant is voor de internationale gemeenschap van de RUG wordt vertaald. Dat had ook met dit artikel moeten gebeuren, maar het is op de een of andere manier tussen wal en schip gevallen. Omissie van onze kant. Waarom niet alsnog vertalen? Inmiddels is het oud nieuws; we mogen aannemen dat de buitenlandse medewerker er nu wel van op de hoogte is. (RS)

  2. Na zeven ronden onderhandelen zal dit wel het onderste uit de kan zijn. Het is ook een forse verhoging vergeleken met onderhandelingsresultaten uit het verleden. Alsnog lopen we ver achter op het primair en secundair onderwijs, om over de private sector maar te zwijgen. De beste academici zitten al lang niet meer bij Nederlandse universiteiten, maar in het buitenland of in het bedrijfsleven. Het gaat inderdaad op dit moment niet de goede kant op met ons academisch onderwijs en onderzoek, maar ter relativering:

    1. Afgezien van de coronadip gaat het al lange tijd goed op de banenmarkt. Het bedrijfsleven speelt daar makkelijker op in: die lonen schoten omhoog. De universiteiten zijn minder flexibel en blijven achter. Zodra de economie krimpt trekt dat wel weer bij. Massa-ontslagen en loonkortingen op universiteiten? Zal wel niet.
    2. De Nederlandse maatschappij heeft de financiering van het onderwijs de laatste jaren gecorrigeerd. Primair en secundair onderwijs was eerst aan de beurt, de universiteit vist achter het net. Over een paar jaren komt ook daar vast weer een correctie.

    We moeten realistisch zijn. De vraag is niet hoe we weer ‘top’ worden, maar hoe we ervoor zorgen dat de Nederlandse universiteiten de komende tijd niet te diep zinken. Een kennelijk onwenselijke oplossing is financiering uit het buitenland en het bedrijfsleven vergemakkelijken, en bezoldigde nevenfuncties ruimhartiger toestaan. Je kunt ook gokken op een economische crisis waarin je de financiering van het academisch onderwijs in stand houdt. Kwestie van gedegen onderzoek doen (als daar geld voor is…).

    • Een zware economische crisis kan uiteindelijk ook de universiteiten raken (denk dan vooral aan programma’s die het nu al moeilijk hebben en het uitstellen van aanbestedingen/renovaties/nieuwe aanstellingen). Een voordeel van onze sector is dat wanneer er minder banen zijn, meer mensen voor betere en langere opleidingen kiezen. In deze zin is het hoger onderwijs ook een maatschappelijke steun in tijden van crisis. En ons groot voordeel: kennis en Bildung zijn geen schaarse ressources – die kunnen we onbeperkt met elkaar delen.

      Maar al dat gepraat over “bij de top willen horen” kan ik niet meer horen. Wat hebben we daar aan als de ongelijkwaardigheid en de verschillen in de maatschappij steeds meer toenemen en dit de samenleving en politiek meer en meer ontwricht? In het onderwijs hebben ze om die reden recentelijk besloten geen “excellente” scholen meer aan te wijzen. Mijn advies: denk niet alleen aan de top 10%, maar dat er ook een gezonde basis is die vervolgens de top kan dragen. Je kunt ook niet alleen maar aan het dak van een huis werken zonder eerst een stevige fundering te bouwen.

  3. Gelukkig wordt er volgend jaar bezuinigd; van dit salaris krijg je toch geen gekwalificeerde kandidaten op je vacatures. Die zitten voor het dubbele in de consultancy.

    Met je ‘kenniseconomie’ :’)

  4. 9 percent vind ik oké, maar hoezo pas vanaf augustus en niet met terugwerkende kracht? We hebben al sinds maart geen cao meer. Daarmee wordt het vertragen van de onderhandelingen door de werkgevers beloond. Dat krijgen we dan waarschijnlijk vaker.

    De bonus van (netto) 400 euro is belachelijk, eigenlijk een belediging. Daarmee kun je nog niet eens de hogere energierekening betalen, laat staan de andere hogere kosten.

    Ik ben voor staken. En dan niet alleen voor één dag. Mag de minister eens zelf les geven en onderzoek doen.

    PS. Vreemd trouwens dat sneller van de ukrant te horen dan van de vakbond.

    • Helemaal mee eens! Het is eigenlijk geen 9 procent dus. dit disintenciviteert het onderhandelen. Als de onderhandelingen langer duren zijn het de werknemers die er de prijs voor betalen: 5 maanden zonder loonsverhoging.

    • Klopt, dit soort oprekpraktijken zijn voorbedachte rade door UNL om geld te besparen.

      Ik ga tegen stemmen door een combinatie van deze factoren: de loonsverhoging compenseert de toegenomen inflatie niet, er is geen automatische prijscompensatie gekomen, de loonsverhoging is niet met terugwerkende kracht en de looptijd voor 9%-verhoging is veel te lang.

      Collega’s, word lid van een vakbond en stem TEGEN!
      Ik kan bovendien uit eerste hand vertellen dat de actieve vakbondscollega’s bij de RuG van de vakbond waar ik bij zit een heel gezellige club is om bij aan te sluiten waarbij ik me vanaf het eerste moment heel welkom heb gevoeld.

  5. Het is echt niet genoeg om de inflatie hoge energiekosten en stijgende huurprijzen te compenseren. We gaan er nog steeds op achteruit, en alles onder medio schaal 11 (docenten, promovendi, veel OBP) moet nog steeds elk duppie drie keer omdraaien.

    Akkoord. Dit is wat de maatschappij voor ons over heeft. Ik wil niemand meer horen zeuren als een academicus zich laat betalen door Saudi-Arabië of China. Dat recht heeft de maatschappij verspeeld.

    • Ik weet niet of ik het sentiment deel van elke duppie drie keer omdraaien, maar het is wel waar dat onze sector eigenlijk altijd (cumulatief gezien) minder hard groeit dan andere sectoren. Vooral de relatief hoge loonsverhogingen in het primair onderwijs zijn in dat licht gezien belachelijk – vaak betere salarissen dan (hoogopgeleid) OBP.
      En inderdaad, dan vind ik het gezeur van geldstromen uit het buitenland of bedrijfsleven niet terecht; als je graag toponderwijs/onderzoek wil, dan moet je ook de portemonnee trekken. Maar goed, op z’n Hollands lekker voor een duppie op de voorste rij…

  6. Aan de eenmalige bonus zit tijdslimiet, omdat het anders niets meer waard is.
    Destijds hadden we de gezamenlijke munt beter “lire” kunnen noemen.
    Nog even en we gaan nullen schrappen.
    Inflatie lost (studie, hypotheek, staats) schulden af.
    Maar we zij er blij mee!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in