Nieuw type PhD-student: 6 jaar in dienst met extra onderwijstaken

De Faculty of Science and Engineering (FSE) wil een nieuw type PhD-student werven: PhD-lecturers krijgen zes jaar om te promoveren. Maar 40 procent van hun tijd zal gaan naar het geven van onderwijs. 

De nieuwe PhD-variant is een reactie op de nieuwe cao voor het hoger onderwijs. Die maakte het risicovol om nog langer FSE fellows – postdocs – in dienst te nemen die 30 procent van hun tijd aan onderwijs besteden. 

‘Hun takenpakket lijkt toch wel sterk op dat van een universitair docent’, zegt waarnemend decaan Rob Timmermans van FSE. ‘En dan loop je het risico dat mensen na afloop zeggen: ik was universitair docent en ik wil gewoon een aanstelling als universitair docent. Dus daar zijn we mee gestopt.’

Onderwijstaken

De cao staat echter wel toe om een PhD-student voor zes jaar in dienst te nemen met extra onderwijstaken. Naast het doen van onderzoek, geeft die dan college op niveau van een ‘lecturer 4’. Dat betekent dat hij of zij geen eigen vakken opzet, maar bestaande collegereeksen verzorgt. De extra kosten die de langere aanstelling met zich meebrengt, worden betaald door de faculteit.

Volgens Timmermans kan het een goede stap zijn voor studenten die misschien minder gefocust zijn op een carrière in onderzoek en zich meer willen richten op onderwijs. Bovendien kan het een uitkomst zijn voor instituten die nu worstelen met een gebrek aan onderwijzend personeel, zoals het Bernoulli Institute.

Hij ziet het overigens niet als de definitieve oplossing voor de capaciteitsproblemen. Daarvoor zijn meer structurele oplossingen nodig.  

English

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in