De plannen van de RUG om de werkdruk de komende drie jaar te verlagen werpen de eerste vruchten af: in de eerste week van het academisch jaar heeft de universiteit 172 extra mensen in dienst.
Daarmee heeft de universiteit volgens woordvoerder Anja Hulshof nagenoeg alle openstaande vacatures weten in te vullen. ‘We zeiden dat we vooral onze interne arbeidsmarkt zouden vragen en dat heeft goed uitgepakt.’
Door de aanpak heeft een heel aantal net gepromoveerden een tijdelijk dienstverband gekregen. Ook zijn er nieuwe docenten aangenomen door oud-medewerkers terug te vragen in een docentenrol.
‘Denk bijvoorbeeld aan mensen die net met pensioen waren’, zegt Hulshof. In totaal zijn hiermee tot september 2024 negentig fte toegevoegd. Daarnaast hebben een heel aantal docenten met parttime dienstverbanden hun uren uitgebreid gekregen.
Hulptroepen
Het aannemen van extra personeel is onderdeel van het plan Ruggesteun, dat de universiteit in het voorjaar opzette. Mede door financiering uit het Nationaal Programma Onderwijs, bedoeld om de gevolgen van de coronapandemie te verzachten, is 23 miljoen euro beschikbaar gesteld om de komende drie jaar de werkdruk te verlagen.
‘Fase één van het plan was het werven van mensen’, zegt Hulshof. ‘Nu is fase twee aangebroken: het inwerken van mensen waar nodig. Dat hebben we eind augustus onder meer gedaan door een summer school te organiseren.’
Docenten helpen
Maar daar is het inwerken niet mee afgelopen. ‘Nu komen we in de tweede fase van het inwerken, vooral met als doel om de docenten te helpen om het blended learning en onderwijsinnovatie gestalte te geven.’
De tijdelijk aangenomen hulptroepen gaan daarbij enerzijds docenten ondersteunen bij het ontwikkelen van innovatieve lesmethoden en van onderwijs dat deels fysiek en deels online wordt gegeven. Anderzijds, zegt Hulshof, zijn ze er om de studenten te helpen in de begeleiding die zij nodig hebben.