Niet voor elke international een stempas

Een onbekend aantal EU-internationals kan bij de komende verkiezingen voor de gemeenteraad van Groningen op 21 november zijn stem niet uitbrengen. Probleem is dat niet iedereen staat ingeschreven bij de gemeente.
Door Eva Meester

Om te mogen stemmen, moeten internationals een huisadres hebben. Vanwege de woningnood had een aantal van hen dat niet op 8 oktober. Na die datum kregen ze geen stempas meer. Zij woonden toen nog bij medestudenten, sliepen in de tenten bij de ACLO, op een alternatieve slaapplek van de RUG of huurden illegaal.

Voor in ieder geval een aantal van hen had het probleem voorkomen kunnen worden, stelt de RUG. De universiteit bood studenten een alternatieve slaapplek aan (de school aan de Metaallaan) en daarbij de optie om zich tijdelijk in te schrijven op het adres van de RUG. Dat was met het oog op de verkiezingen voldoende geweest om een stempas te krijgen.

Tijdelijk

Woordvoerder Jorien Bakker van de RUG: ‘Wij hebben aan de internationale studenten die aan de Metaallaan verbleven het advies gegeven om zich tijdelijk bij de gemeente te administreren op het adres van de RUG. Een aantal heeft dit ook gedaan.’

‘Het is van belang dat alle studenten zich inschrijven, ook op een tijdelijk adres. Voor komend jaar blijven we dit advies geven.’

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in