‘Nepuniversiteiten aanpakken’

Er zijn zeker veertig organisaties die zich onterecht voordoen als hogeschool of universiteit. Ze benadelen studenten en verdienen daar flink mee, zegt onderwijsminister Bussemaker.
Door Peter Keizer

De minister wil al een tijdje het gesjoemel met de naam ‘universiteit’ aanpakken en de term wettelijk beschermen. De Eerste Kamer wilde, voordat het de daarvoor benodigde wetswijziging goedkeurt, eerst weten of het wel nodig is om de nepuniversiteiten aan te pakken. Daar is Bussemaker duidelijk over. ‘Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg’, schrijft ze.

De onderwijsinspectie heeft de afgelopen jaren enkele tientallen klachten ontvangen van studenten die niet het diploma kregen dat hun voorgespiegeld werd, omdat de instelling waar ze studeerden niet bevoegd bleek. Maar het werkelijke aantal gedupeerden ligt waarschijnlijk veel hoger, denkt de minister.

‘Niet alleen de misleiding van Nederlandse studenten en werkgevers moet worden voorkomen’, meent Bussemaker. ‘Maar ook van buitenlandse studenten en werkgevers.’

Boetes

De huidige wetgeving biedt geen mogelijkheden om nepuniversiteiten en -hogescholen aan te pakken. Met de nieuwe regels moet het mogelijk worden om ze hoge boetes op te leggen.

‘Dat is van groot belang om te voorkomen dat studenten door dergelijke misleiding niet alleen financieel nadeel ondervinden, maar vooral ook energie en studiejaren kwijtraken, vooral wanneer zij een jarenlange studie afronden en vervolgens niet een “erkend” diploma ontvangen’, schrijft ze aan de Eerste Kamer.

Drie jaar geleden was de Al Huraa-‘universiteit’ uit Den Haag in het nieuws, die jarenlang studenten liet afstuderen als bachelor en master, maar daar helemaal niet toe bevoegd was. De diploma’s bleken ongeldig.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties