Nepstudent zet collegezaal op stelten, voor een filmpje

Nepstudent zet collegezaal op stelten, voor een filmpje

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Rotterdammers tegen wildgroei studentenwoningen en nepstudent zet collegezaal op stelten voor filmpje op Dumpert.
Samengesteld door Rob Siebelink
5 december om 13:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 5 at 13:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Rotterdammers: Stop wildgroei studentenpanden

Studenten in de straat zijn prima, maar er zijn grenzen aan, vinden de bewoners aan de Mathenesserweg in Rotterdam. Tientallen boze bewoners protesteren tegen plannen van vastgoedondernemers om al voor de derde keer een pand in de straat opkopen en er dertien studentenkamers in te bouwen. ‘Stop de verkamering’, laten ze op een spandoek weten.

Dertien studentenwoningen in het pand is erg lucratief, weten de bewoners. ‘Dat levert aan maandhuur zo’n zevenduizend euro op. Ik snap wel dat de ondernemers dit doen’, zegt een van hen tegen RTV Rijnmond.

Volgens omwonenden maken de vastgoedondernemers gebruik van een maas in de wet. ‘Het pand wordt een woongroep genoemd en dan kunnen de studenten er gewoon komen. Ze moeten dan wel een stichting oprichten en mogen geen sloten op de deuren van de kamers hebben.’

Utrechtse nepstudent verstoort college

Een onbekende student heeft tijdens een college en voor de ogen van 160 andere studenten op de Universiteit Utrecht vloekend en tierend een laptop kapot geslagen en is daarna de collegezaal uitgebeend. ‘Ik betaal drieduizend piek voor deze goedkope meuk en je doet niet eens de moeite om mij te kunnen verstaan. Wat the fuck doe ik hier?’ riep hij.

Korte tijd later bleek een filmpje van het gebeuren op Dumpert te staan. En omdat naderhand bleek dat niemand de schreeuwende student kent, vermoedt de universiteit dat het hier gaat om een in scene gezet relletje.

Over het waarom van de actie doen verschillende verhalen de ronde. Het zou een hogeschoolstudent zijn met een challenge om op te vallen of gaan om een weddenschap van een studentenvereniging.

De betrokken docent vindt er niks grappigs aan en is zich rotgeschrokken. Hij zegt tegen het Utrechtse universiteitsblad DUB: ‘In eerste instantie dacht ik aan een doorgedraaide student die duidelijk hulp nodig heeft. De sfeer was wat lacherig, maar ik heb de studenten erop gewezen dat het niet lollig was.’

Hij heeft een brief geschreven aan de decaan om uit zoeken wie het college verstoord heeft.

Alleen Nederlands bij klachtencommissie Maastricht

Voorlopig zal er nog alleen Nederlands worden gesproken tijdens de hoorzittingen van de Klachtencommissie Ongewenst Gedrag aan de Universiteit Maastricht (UM), de meest internationale universiteit van Nederland met 54 procent buitenlandse studenten.

UM hanteert Engels als voertaal en alle raden en commissies vergaderen ook in het Engels. Maar buitenlandse medewerkers die de taal niet machtig zijn, zullen bij klachten zelf voor een tolk moeten zorgen, schrijft de universiteitskrant Observant.

Dat bleek nadat kort geleden een buitenlandse promovenda zich had beklaagd over haar promotor, en ze tot haar verbijstering werd opgeroepen voor een hoorzitting in het Nederlands. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in