Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo Alumnus van het Jaar 2023

Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo is door de RUG verkozen tot Alumnus van het Jaar 2023. De Zimbabwaanse is gespecialiseerd in het tegengaan van illegale dierenhandel.

Tijdens de opening van het Academisch Jaar, op vrijdag 1 september, zal scheidend rector magnificus Cisca Wijmenga haar huldigen.

Mutezo (1992) zet zich in voor natuurbehoud, strijdt tegen natuurcriminaliteit op internationaal niveau, levert bijdragen aan wetgeving en creëert wereldwijd bewustzijn over waarom de natuur zo belangrijk voor ons is, aldus de jury.

‘Ze is een toonbeeld van vastberadenheid en een rolmodel. In Zimbabwe en Afrika, maar ook in Groningen en de rest van de wereld.’

International and European Law

Mutezo kwam in 2013 naar Groningen en studeerde International and European Law, een studie die ze in 2017 succesvol afrondde. Ze was in Groningen onder meer actief bij de Green Office en betrokken bij de oprichting van de International Student Council. Ook was ze het eerste internationale student-lid in de universiteitsraad.

Ze gebruikt haar juridische achtergrond om haar werk te onderbouwen, onrecht aan te pakken en mensen verantwoordelijk te houden die onze planeet vernietigen, zo schrijft de jury. ‘Niet vanuit een utopisch activisme, maar met feiten en meetbare data.’

Inspiratiebron

Elk jaar onderscheidt de RUG een oud-student met de titel Alumnus van het Jaar, iemand die ‘een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap en/of de cultuur, een inspiratiebron is voor anderen en geldt als een belofte voor de toekomst’.

De titel ging eerder naar onder anderen NOS-journalist in Rusland Iris de Graaf, longarts en publicist Sander de Hosson, onderzoeksjournalist Christiaan Triebert, oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, journalist en Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius en Jeroen Smit, schrijver van onder meer De Prooi (over de teloorgang van ABN/AMRO).

Lees ook:

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in