Na Corona

Foto Reyer Boxem

Na Corona

Student-columnist Bente van Leeuwen denkt na over een wereld ná corona. Zal die er beter van worden? Of zijn we het straks snel weer vergeten?
Door Bente van Leeuwen
17 maart om 11:01 uur.
Laatst gewijzigd op 11 juni 2021
om 11:52 uur.
maart 17 at 11:01 AM.
Last modified on juni 11, 2021
at 11:52 AM.

Wat een situatie. Absurd om mee te maken. Ik zal niks inhoudelijks over corona zeggen, want wat weet ik ervan? Iets waar ik ook niks van weet, maar wel over kan dromen, is de wereld ná corona. Zullen er gevolgen zijn op de langere termijn? Of pakt iedereen zijn leven weer op en wordt het allemaal snel vergeten?

Ik ben bang dat het het laatste zal zijn. Mensen zijn maar al te goed in het vergeten van nare situaties. Maar ik hoop het niet. Ik hoop dat de wereld verandert. En dan doel ik niet op faillissementen van kleine winkels en restaurants die het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

En ik doel ook niet op rouwende nabestaanden, of zorgverleners die bij gebrek aan middelen niet alles konden doen wat ze wilden. Er zijn overduidelijk schadelijke gevolgen door het virus. Maar ik hoop juist dat er ook wat zilveren randjes te ontdekken zijn.

Wat als mensen wier vakantie werd afgelast dichter bij huis een net zo leuke tijd hebben gehad, en in het vervolg minder verre reizen zullen maken? Misschien wordt vliegveld Lelystad toch niet geopend. Misschien zal toerisme weer specialer worden en zullen leuzen waar reisbureaus mee adverteren als ‘Voel je een local!’ weer waarde krijgen.

Misschien komt er weer een babyboom en wordt de vergrijzing in Nederland minder

Wat als mensen die noodgedwongen samen thuis zitten, zich voor het eerst in tijden weer echt verbonden met elkaar voelen? De tijd nemen voor elkaar. Misschien komt er weer een babyboom en wordt de vergrijzing in Nederland minder.

Wat als studenten die tegen een burn-out aan lopen de adempauze krijgen die ze nodig hebben? Misschien kunnen ze nu met een heldere en vrije blik nadenken over hun toekomst.

Wat als fabrieken minder hard draaien omdat we zien hoe de stikstofuitstoot daalt en we het ook dan allemaal prima redden? Wat als mensen erachter komen dat thuiswerken eigenlijk heel goed gaat?

Misschien vind je het wel ongepast om middenin de ellende na te denken over ‘erna’ en te hopen op zilveren randjes. Noem me een idealist of een fantast. Maar wat het coronavirus juist heeft laten zien, is hoe snel onze wereld kan veranderen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties