Mondkapje op de uni weer verplicht, ook vaker thuiswerken

Vanaf zaterdag 6 november is het weer verplicht om in universiteitsgebouwen een mondkapje te dragen. En iedereen moet vanaf woensdag 3 november minimaal de helft van de tijd vanuit huis werken.

Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. Een maand geleden hoopte Rutte op 1 november alle coronamaatregelen los te laten. Sindsdien nemen de besmettingscijfers alleen maar toe, waardoor volgens het kabinet opnieuw strengere maatregelen nodig zijn.

Vorige week donderdag besloot de RUG al dat mondkapjes in de Aletta Jacobshal vanaf afgelopen maandag verplicht worden. Dit vanwege de drukte voorafgaand aan tentamens.

Publieke gebouwen

Door de maatregel van het kabinet wordt het mondkapje verplicht in alle publiek toegankelijke gebouwen en overdekte gebieden waar geen coronapas wordt gevraagd. Denk daarbij aan winkels, bibliotheken, stations, pretparken én hogeronderwijsinstellingen. Ook bij contactberoepen zoals de kapper moet weer een mondkapje op.

Daarnaast breidt het demissionaire kabinet het gebruik van de coronapas uit. Vanaf 6 november is die pas verplicht op het buitenterras van restaurants, cafés, in musea en in de sportschool. 

Wetgeving

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei in dezelfde persconferentie dat er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving waardoor het gebruik van de coronapas verder uitgebreid kan worden. Daarbij gaat het onder meer over de mogelijkheid voor werkgevers om werknemers om de coronapas te vragen.

Of het demissionaire kabinet ook nadenkt over het gebruik van een coronapas voor het hoger onderwijs, waarover eerder deze week geruchten gingen, werd dinsdag nog niet duidelijk.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties