Moet de uni een MeToo-training verplicht stellen? Schrijf mee

De Universiteit Maastricht (UM) wil dat eerstejaars die in september naar de Maasstad komen verplicht een training over grensoverschrijdend gedrag volgen. Moet de RUG dat ook doen? Schrijf mee!

Uit onderzoek van Amnesty International in 2021 blijkt dat een op de tien vrouwen in haar studententijd slachtoffer wordt van verkrachting. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt recentelijk dat ongeveer de helft van alle vrouwen tussen de 16 en 24 jaar vorig jaar te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag (en 15 procent van de mannen in die leeftijd).

Het kabinet stuurde vorige week het ‘Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’ naar de Tweede Kamer. Moet of kan de RUG zelf ook iets doen? Een verplichte training voor eerstejaars, zoals in Maastricht? Of voor iedereen, ook medewerkers? En hoe kan zo’n training eruit zien?

Wat vinden student en medewerker aan de RUG ervan? UKrant nodigt je uit om een kort opiniestuk (200-250 woorden, niet anoniem) te mailen naar redactie@ukrant.nl. Van de inzendingen maken we een compilatie.

English

5 REACTIES

 1. Ik zie veel Metoo acties enzo, en ik ben daar ook wel blij mee, maar wij mannen dan? Ik bedoel sommigen van ons zitten in stilte te lijden en daar wordt nooit over geschreven of gepraat. Ik hoop dat daar verandering in mag komen.

 2. Dit zou zelfs geen vraag moeten zijn. Íédereen die bij de RUG studeert en/of werkt heeft baat bij zo’n training.

  De RUG heeft al een goede Active Bystander training. Dat kan een vertrekpunt zijn voor een training die specifiek ingaat op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik kan me wel voorstellen dat bij zo’n training heel persoonlijke verhalen zullen bovenkomen. Daarom wellicht verstandig als de RUG hiervoor samenwerkt met een externe organisatie zodat deelnemers een veilige setting krijgen om de training te volgen en er desgewenst ook eigen ervaringen te delen.

 3. Ja Albert, mee eens. Te beginnen met alle leidinggevenden (CvB, hoogleraren, afdelingshoofden, sectormanagers, onderzoeksleiders etc etc) met als onderdeel van hun training dat en hoe ze hun medewerkers moeten aanspreken op onwenselijk gedrag en hen meteen de consequenties moeten melden van herhaling van het gedrag (ontslag?).
  Ook leidinggevenden kunnen zelf daders zijn,. Dus is het belangrijk de (andere) medewerkers en studenten te leren waar zij terecht kunnen met hun klacht..
  Ook van belang dat iedereen leert een ‘dader’ aan te spreken op ongewenst gedrag, ook al is het een goede collega.
  Het laten-we-het-vooral-gezellig-houden sfeertje binnen de RUG mag in dit verband wel eens flink tegen het licht worden gehouden..

 4. Ja, goed idee om deze training ook verplicht te stellen op RUG, niet alleen voor interne werkcultuur, maar ook voor gezonde werkcultuur buiten de uni.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in