Minder cijfers schrappen bij rechten, verlengd mondeling verdwijnt

Rechtenstudenten kunnen straks per vak nog maar één in plaats van twee cijfers laten schrappen. Ook kunnen ze in hun eerste jaar een verprutst hertentamen niet meer ophalen met een verlengd mondeling. 

Dat is het compromis dat studenten en docenten in de faculteitsraad overeen zijn gekomen. 

Het faculteitsbestuur had een radicalere wijziging voorgesteld: cijfers zouden helemaal niet meer geschrapt kunnen worden en studenten zouden niet meer de keuze krijgen of ze een tentamen willen laten nakijken.

Goed idee, vonden de docenten. Juist niet, zeiden de studenten bij monde van Marieke Schunselaar van Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR) en Lucas Buma van Progressief Rechten. De aanpassingen zouden voor studiestress zorgen, onder meer om het bsa te kunnen halen, stelden ze. 

Verlengd mondeling

Ook de om advies gevraagde opleidingscommissies waren hopeloos verdeeld. Behalve over één ding: het verlengde mondeling, waarmee eerstejaars een 5 op een hertentamen kunnen ophalen (na minstens een 4 voor het tentamen), dat kon wel weg. Geen andere rechtenfaculteit heeft die regeling en ook binnen de RUG is rechtsgeleerdheid er uniek in. 

En dat is niet voor niets, vinden de docenten: het is tijdrovend en geen eerlijke manier van tentamineren. ‘In 15 á 20 minuten inschatten of een student voldoende niveau heeft gehaald is gewoon niet te doen,’ zei docent Laurent Jensma in de faculteitsraad. Omdat ongeveer de helft het haalt en de helft niet, kan je net zo goed een muntje opgooien, opperde onderwijsdirecteur Jaap Dijkstra.

Marc de Groot van TBR (tevens vicevoorzitter van de faculteitsraad) heeft zelf eens van een verlengd mondeling gebruik gemaakt, vertelde hij. ‘Ik was er misschien wel tussenuit gevallen als ik niet die kans had gehad.’ Maar dat argument werd weggewuifd door docent Matthijs van Wolferen. ‘Het is niet zo dat u zichzelf dan niet zult ontplooien als een fantastisch advocaat, alleen niet in dat jaar.’

Geen slechte cijfers

Het voorstel om standaard elk tentamen na te laten kijken en geen cijfers meer te schrappen zagen de docenten ook wel zitten. ‘Ik vind het absoluut slecht wanneer we studenten de mogelijkheid geven om het gewoon maar te proberen’, zei Pepijn Tukker als docent en oud-studiebegeleider. Zo leren ze niet om bewuste keuzes te maken.

Maar voor studenten is het juist belangrijk om slechte cijfers te voorkomen en hun lijst zo aantrekkelijk te maken, betoogde De Groot. Toekomstige werkgevers (lees: de Amsterdamse Zuidas) willen immers graag ongeschoonde cijferlijsten zien, dus inclusief onvoldoendes.

De studenten hadden dan ook liever de landelijke discussie hierover afgewacht: universiteiten worden opgeroepen die lijsten niet meer te geven. Dat laatste gaat overigens niet gebeuren, meldde decaan Wilbert Kolkman. De student vraagt er immers zelf om en die heeft daar gewoon recht op.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties