Miljoenen voor medici

Drie onderzoekers van het UMCG zijn door de European Research Council (ERC) beloond met een beurs van 1,5 miljoen euro per persoon.
Door Peter Keizer

De Starting Grant, een persoonsgebonden subsidie, is bedoeld om getalenteerde wetenschappers vijf jaar lang te ondersteunen. Met het geld kunnen Peter van der Meer, Sasha Zhernakova en Romana Schirhagl hun eigen onderzoeksteam opbouwen en zo verder werken aan het onderzoek.

Kloppend hartweefsel

Cardioloog Peter van der Meer onderzoekt het vroege ontstaan van hartfalen, voordat onherstelbare schade is opgetreden. Omdat het wegnemen van hartweefsel bij patiënten gevaarlijk voor ze is en zeker in vroege stadia van hartfalen onmogelijk is, maakt hij gebruik van pluripotente stamcellen: huidcellen die, door ze te herprogrammeren, tot stamcellen kunnen worden omgevormd.

Babybacteriën

Het onderzoek van geneticus Sasha Zhernakova richt zich op de darmflora van jonge baby’s. Bij de geboorte hebben baby’s een beperkt aantal bacteriën en virussen in hun darmen. Gedurende hun eerste levensjaar groeit dit aantal en wordt de darmflora stabiel. Zhernakova onderzoekt hoe virussen en bacteriën zich ontwikkelen, en wat het effect hiervan is op de gezondheid van de baby.

Kleine spionnen

Biomedisch onderzoeker Romana Schirhagl bekijkt het gedrag van vrije radicalen in de cel als gevolg van stress. Deze radicalen spelen een belangrijke rol in het lichaam. Zo helpen ze om bacteriën en virussen te bestrijden, maar kunnen ze ook gezonde cellen beschadigen. Omdat vrije radicalen maar zeer kort bestaan, zijn ze moeilijk te bestuderen. Schirhagl maakt daarom gebruik van een techniek met nanodiamantjes die reageren op de magnetische velden van de vrije radicalen door van helderheid te veranderen.

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in