Miljardair lost studieschuld 400 studenten af

Op andere universiteiten gebeuren soms óók opmerkelijke dingen. Die verzamelen we voor je in de rubriek ‘Intussen elders’. Met onder meer: miljardair lost studieschuld af van vierhonderd studenten.
Samengesteld door Rob Siebelink

UU stelt plafond aan declaraties

Bestuurders op de Universiteit Utrecht (UU) mogen vanaf nu maximaal 33.000 euro declareren. Met die belofte kwam het universiteitsbestuur van de UU in een speciaal belegde vergadering met de Utrechtse universiteitsraad tegemoet aan de forse kritiek op hun declaratiegedrag.

Het universiteitsbestuur, en met name collegevoorzitter Anton Pijpers, kwam onder vuur te liggen door de hoge reis- en vervoerskosten in 2018. De drie leden spendeerden in totaal 180.000 euro, waarvan 124.000 euro door Pijpers. Vooral het gebruik van een dienstauto met chauffeur voor het woon-werkverkeer tussen Utrecht en Zutphen viel op.

Ov staakt, geen tentamens

Onder meer de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Rotterdam en de Universiteit Utrecht verplaatsen alle geplande tentamens van aankomende dinsdag. Vanwege de landelijke ov-staking op 28 mei kunnen studenten en personeel de onderwijsinstellingen misschien niet bereiken.

‘Wij begrijpen goed dat dit heel vervelend kan zijn voor studenten die wél aanwezig kunnen zijn en ook al geleerd hebben, maar helaas kon het niet anders’, zegt rector Karen Maex van de UvA tegen universiteitskrant Folia. Aan de RUG staan dinsdag geen tentamens gepland.

Miljardair lost schulden af van studenten

De Amerikaanse miljardair Robert F. Smith gaat de studieschuld van bijna vierhonderd studenten van het Morehouse College (Atlanta, Georgia) aflossen. Zijn vermogen, dat geschat wordt op 4,5 miljard, heeft hij te danken aan investeringen in technologiebedrijven.

‘Studenten zouden meer kans op succes hebben als ze niet gebukt gingen onder een torenhoge studieschuld’, aldus de zakenman. Volgens CBS News kost het grapje de filantroop zo’n 40 miljoen dollar (ruim 35 miljoen euro). Smith schonk de school daarnaast ook nog anderhalf miljoen dollar (1,3 miljoen euro).

Campagne tegen eenzaamheid

De Universitaire Studentenraad van de Radboud Universiteit in Nijmegen start een campagne om studenten meer met elkaar in contact te brengen. Eenzaamheid onder studenten is vaak niet zichtbaar, maar wel degelijk een groot probleem volgens de USR.

Uit een eerdere welzijnsenquête op de uni bleek dat een op de vijf studenten zich heel eenzaam voelt. De oorzaak ligt volgens de USR bij de cultuur die heerst op de universiteit. Die is vrij individualistisch, iedereen doet zijn eigen ding, aldus het universitaire magazine Vox.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties