‘Milde’ straf voor tentamenfraude

‘De meeste mensen waren vol spijt’

Studenten ‘mild’ gestraft voor tentamenfraude

De 23 psychologiestudenten die vorige maand fraudeerden tijdens de tentamens Statistiek 1b en Statistiek 2, mogen het tentamen overdoen.
7 mei om 15:35 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
mei 7 at 15:35 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door René Hoogschagen

7 mei om 15:35 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By René Hoogschagen

mei 7 at 15:35 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

René Hoogschagen

Freelance journalist Volledig bio / Full bio.

De studenten mochten zich in eerste instantie vrijwillig melden bij de examencommissie. Vijftien van de 23 deden dat. Hun huidige cijfer voor het tentamen wordt geschrapt. Zij krijgen volgend jaar, net als andere studenten, twee nieuwe kansen om het tentamen te halen. 

De acht die zich niet vrijwillig meldden, krijgen een zwaardere straf: zij krijgen volgend jaar slechts één kans om het tentamen opnieuw te maken. Ook krijgen zij een aantekening in hun dossier, waarmee cum laude afstuderen uitgesloten is.

Eén student bleek uiteindelijk niet te hebben gefraudeerd en krijgt geen straf.

Mild

‘We zijn mild geweest’, zegt Maarten Derksen, voorzitter van de examencommissie. ‘We hebben rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden voor de studenten.’ Hij benadrukt wel dat dit geen excuus is voor het plegen van fraude.

Terwijl de meerkeuzetentamens afgenomen werden, bespraken de studenten de mogelijke antwoorden in WhatsAppgroepen. Enkele studiegenoten waren hier zo boos over, dat ze dat bij de examencommissie meldden.

Spijt

De commissie sprak deze week met zestien studenten om uitleg te krijgen. De anderen hadden hun gedrag al in een uitgebreide mail toegelicht.

‘De meeste mensen waren vol spijt en berouw’, zegt Derksen. ‘De tentamens worden moeilijk gevonden. De meesten waren een beetje in paniek geraakt en hadden wat vragen in de groep gesteld. Er waren er ook een paar die de hele tijd in de groep hebben gezeten en uitgebreid hebben gediscussieerd.’

Derksen stelt na dit incident dat meerkeuzetoetsen echt geen optie zijn. ‘Maar dit was dan ook een noodoplossing. Anders hadden de tentamens uitgesteld moeten worden en dat wilden de faculteit en het college van bestuur niet.’

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties