Mierenplaag op campus Universiteit Twente

Mierenplaag op campus Universiteit Twente

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Mierenplaag op de campus van Universiteit Twente en TU’s ruziën over opleiding met Universiteit Maastricht.
Samengesteld door Rob Siebelink
21 november om 9:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
november 21 at 9:15 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Mierenplaag op campus Universiteit Twente

Een aantal appartementen op de campus van de Universiteit Twente kampt met een ongewenste indringer: de faraomier. Woningcorporatie De Veste is een grootschalige bestrijdingsactie gestart tegen de mierenplaag, meldt het universiteitsblad U-Today.

De faraomier, of Monomorium pharaonis, is moeilijk met het blote oog te zien en laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Waar het beestje precies vandaan komt, is onbekend. ‘Misschien is een koninginnenmier meegekomen in de koffer van een internationale student, want de mier komt van oorsprong uit tropische oorden’, zegt een woordvoerder van De Veste.

De corporatie heeft een professionele ongediertebestrijder in de arm genomen. Het gevecht tegen de mier wordt er waarschijnlijk een van de lange adem, vertelt de woordvoerder. Het kan wel één of twee jaar duren voordat de faraomier volledig is uitgeroeid. Want anders dan de ‘gewone’ zwarte mier, heeft de faraomier meerdere koninginnen.

Nijmegen wil bewegingsles houden

Een docent van de Radboud Universiteit in Nijmegen die razend populaire bewegingslessen geeft op de zondagochtend, moet met pensioen maar wil dat niet. Dat wil zeggen: Fred van Lent wil doorgaan met zijn lessen ‘Bewegen Op Muziek’ (BOM) en dat eventueel ook gratis doen, maar dat mag niet van de uni.

De regels van de universiteit zijn namelijk onverbiddelijk: wie de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, treedt uit dienst. En dus behoren de geliefde BOM-lessen vanaf volgend jaar tot het verleden, meldt de Nijmeegse universiteitskrant Vox.

Inmiddels zijn liefhebbers van BOM een petitie begonnen om Van Lent te behouden en regent het steunbetuigingen aan diens adres. Ook artsen van het Radboudumc adviseren met klem om Van Lent door te laten gaan met de bewegingslessen. Ze noemen hem ‘een groot boegbeeld van vitaliteit’.

TU’s tegen Maastrichtse techniekopleiding

De vier technische universiteiten (Twente, Eindhoven, Delft en Wageningen) zijn fel tegen het plan van de Universiteit Maastricht om in 2020 of 2021 te beginnen met de nieuwe bachelor Circular Engineering en de master Molecular Imaging and Engineering. Dat meldt de Eindhovense universiteitskrant Cursor.

TU/e-rector Frank Baaijens zegt in Cursor dat beide opleidingen ‘een uitbreiding bieden van het aanbod die binnen Nederland niet nodig is’. Bovendien doorkuisen de Maastrichtse plannen grote investeringen van de vier TU’s in bijvoorbeeld laboratoria.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs heeft ondanks alle tegenwerpingen de Maastrichtse opleidingen groen licht gegeven.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties