Vanaf maandag weer naar college (met mondkapje)

Alle colleges op de universiteit mogen vanaf maandag weer fysiek. Wel moet iedereen overal, ook tijdens tentamens en colleges, een mondmasker dragen.

Dat kondigde het nieuwe kabinet vrijdagavond aan tijdens de coronapersconferentie. Colleges mogen plaatsvinden met maximaal 75 studenten. Tentamens hebben deze beperking niet. Colleges die nu al online zijn ingepland, hoeven niet omgezet te worden naar fysieke colleges.

Hoewel de cijfers door de omikronvariant niet eerder zo hoog waren, wil het kabinet ‘een zekere mate van versoepeling’ doorvoeren. Omdat de nieuwe variant veel besmettelijker is, wil het kabinet dat iedereen overal een medisch mondmasker draagt. Katoenen ‘huisvlijt’ wordt niet meer aangeraden. 

Verplicht

Voor de universiteiten betekent het dat het mondmasker niet alleen verplicht is in de gangen, maar ook tijdens colleges, werkgroepen en tentamens. Ook geldt het voor buiten, vooral op plekken waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. 

Behalve de mondmaskers houdt het kabinet vast aan het gebruik van looplijnen in gebouwen en goede ventilatie. Ook de zelftesten blijven belangrijk: het kabinet adviseert om zowel preventief als bij klachten een zelftest te gebruiken. Zelftesten zijn voor studenten en medewerkers gratis te bestellen via www.zelftestonderwijs.nl

Thuiswerken

Voorlopig houdt het kabinet wel vast aan thuiswerken. Dat betekent dat medewerkers van de universiteit voorlopig ook nog thuis blijven werken, tenzij ze les moeten geven, voor praktijkonderzoek op de uni moeten zijn of werken voor een essentieel onderdeel van de universiteit en daarvoor fysiek aanwezig moeten zijn.

3 REACTIES

 1. Vanuit gaande dat het mondkapje werkt, waarom zou je het virus tegen willen houden?
  Dit is een milde variant, de ziekenhuisbeddenbezetting gaan naar beneden en hiermee is dit een unieke kans om groepsimmuniteit op te bouwen.

  Eerst draaide alles om de IC beddenbezetting en nu gaat het om de besmettingen,
  Nu de eerste laag zijn, gaat men het doel verzetten naar besmettingen welke niet
  leiden tot een hogere ziekenhuisopname.

  Wat is het huidige doel?

  Uiteraard is het nut van een mondkapje een discussie op zich.

  • Behalve studenten het leven zuur maken is er geen doel. Wij kunnen heel goed zelf bepalen wat goed voor ons is, daar hebben we de RUG niet bij nodig. Dus als je liever een mondkapje op wil doe je hem op, en anders lekker niet. En als de RUG daar commentaar op heeft; helemaal prima, laat ze de politie maar bellen voor het niet dragen van een mondkapje XD

 2. Wat een onzin zeg. Volgensmij hebben jullie niet helemaal door dat niemand meer mee gaat doen aan deze poppenkast, genoeg is genoeg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in