Met hulp van ChatGPT vond Dhruv binnen een paar weken een woning

Net als zoveel andere studenten lukte het Dhruv Rocha (19) maar niet om een kamer te vinden. Maar toen kwam de eerstejaars student international business op het idee om ChatGPT in te zetten. Nog geen twee maanden later hadden hij en een vriend hun eigen stek.

Gefeliciteerd met je nieuwe woning! Wat was volgens jou de grootste uitdaging toen je begon met het zoeken naar een huis?

‘Het grootste probleem was dat ik bijna nooit antwoord kreeg van de huisbazen en huurmakelaars die ik aanschreef. Vooral in het begin, voordat ik ChatGPT ging gebruiken, hoorde ik bijna nooit wat van ze. Dat komt waarschijnlijk ook doordat ik een internationale student ben en ze dus in het Engels schreef in plaats van in het Nederlands.

Ik kwam op het idee om ChatGPT te gebruiken omdat ik ook al AI inzette om workouts en dieetplannen samen te stellen, om nieuwe muziek te ontdekken en om mijn slaapkamer in te richten. Ik kreeg ineens veel vaker antwoord op m’n mails.’

Waar heb je ChatGPT precies voor gebruikt?

‘Voornamelijk om berichten aan makelaars te schrijven, maar de doorbraak kwam toen ik de AI vroeg een brief te schrijven aan een huisbaas waarin ik me voorstelde. Daarvoor gaf ik ChatGPT informatie over mezelf. Op basis van die brief kreeg ik zelfs een woning aangeboden. Ik vroeg de AI om de tekst te schrijven en rekening te houden met het perspectief en de motieven van een huisbaas.’

Heb je nog tips over hoe je zo’n tool het beste kan gebruiken?

‘Het zit ‘m allemaal in de prompts! Je moet ervoor zorgen dat de AI denkt vanuit het perspectief van de persoon die je aanschrijft. Dat werkt voor heel veel verschillende soorten mensen, niet alleen een huisbaas. Toen ik mijn Nederlandse huurcontract wilde laten nakijken, bijvoorbeeld, vroeg ik de AI om te doen alsof hij een expert op het gebied van Nederlands woonrecht was, om na te gaan of er ook rare clausules tussen zaten. Dat doe je met de ‘act as’ functie – die is echt heel handig.’

Zaten er nog nadelen of beperkingen aan het gebruik van AI?

‘Iets wat me opviel was dat de AI moeite heeft met het verwerken van langere teksten. Toen ik ChatGPT gebruikte om mijn huurcontract na te kijken en te vertalen, moest ik heel vaak het antwoord opnieuw laten genereren, omdat de tekst zo lang was. Daarbij moest ik ook de ‘act as’ prompt herhalen. Dat soort dingen zijn wel belangrijk om te onthouden.’

Denk je dat je dit appartement ook had kunnen vinden zonder de hulp van ChatGPT?

‘Ik denk dat het veel moeilijker en tijdrovender was geweest, en sowieso veel stressvoller, maar dat kan je natuurlijk nooit zeker weten. Maar ik ken andere studenten die ook op zoek zijn naar een woning die geen AI gebruiken, en volgens mij worstelden wij lang niet zoveel als zij nu doen.’

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties