Meer verenigingen onderzocht

De RUG licht niet alleen de cultuur door bij gezelligheidsverenigingen, maar neemt ook sportclubs onder de loep. Binnenkort zijn The Knickerbockers en Aegir aan de beurt.
Door Peter Keizer

Vorig jaar oktober besloten de RUG en Hanzehogeschool de Groningse verenigingen te onderwerpen aan een accreditatieproces. De clubs moeten daarin bewijzen dat er geen geweld, intimidatie of vernedering voorkomt. Na Vindicat – dat een ‘goedkeuring onder voorwaarden’ kreeg – wordt studentenvereniging Albertus Magnus onderzocht. Maar volgens rector magnificus Elmer Sterken staan ook andere clubs al op de wachtlijst.

‘Ook de Navigators en Knickerbockers worden onderzocht’, zei Sterken donderdag tijdens de universiteitsraadsvergadering. De procedure wordt volgens de rector magnificus bij elke organisatie aangepast. ‘De Knickerbockers hebben bijvoorbeeld geen introductie, maar er waren wat zorgen over een voetbaltoernooi in mei. De accreditatie zal zich daarop richten’, aldus Sterken.

Geluidsoverlast

Voorzitter Floris de Wit van The Knickerbockers bevestigt dat de voetbalvereniging wordt onderzocht. ‘Het International Tournament vorig jaar is niet helemaal goed gegaan. Er waren klachten over geluidsoverlast uit de buurt. We hebben toen een sanctie gekregen van het Sportcentrum, en daarom worden we nu onderzocht’, vertelt hij.

Volgens De Wit zal het onderzoek veel kleiner zijn dan dat bij Vindicat. ‘Er is geen strafbaar feit gepleegd of iets dergelijks. Maar hoe de procedure precies zal zijn is nog niet duidelijk, we zijn nog in de beginfase.’

Slettenlijst

Over Aegir werd vorige week nog niet gesproken. Maar na de ophef van afgelopen weekend, over de slettenlijst in het clubblad, wordt Aegir volgens de RUG verplicht om het accreditatieproces in te gaan.

Volgens Sterken zal de accreditatie niet worden ingezet om de cultuur bij alle verenigingen te controleren. ‘Het is een vrij intensieve en dure procedure, dus moeten we er verstandig mee omgaan met wie we een verband aangaan en met welke intensiteit’, zegt hij.

Voorpaginafoto: The Knickerbockers

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties