‘Meer inzetten op loopbaanadvies’

De RUG wil nog meer inzetten op loopbaanadvies, zegt RUG-voorzitter Sibrand Poppema. De universiteit scoort al jaren laag op dat gebied.
Door Peter Keizer

In de Nationale Studenten Enquête (NSE) geven studenten al jaren aan dat ze niet zo tevreden zijn over de loopbaanbegeleiding aan de RUG. In de alumni-enquête die deze week in de universiteitsraad wordt besproken, komt het opnieuw aan de orde: de meeste oud-studenten vinden dat ze te weinig zijn voorbereid op de loopbaan.

‘Er komen mooie resultaten uit de alumni-enquête naar voren. Maar beroepsoriëntatie komt telkens weer terug. Ondanks maatregelen, zoals Next (carrièrecentrum van de universiteit dat nu Career Services heet, red.), blijft het een punt van zorg’, zei Dinie Bouwman van de Personeelsfractie onlangs in de universiteitsraad.

‘Geen beroepsopleiding’

RUG-voorzitter Sibrand Poppema ziet dat ook. ‘Het probleem bij een universiteit is dat we iets anders zijn dan een hogeschool, en dat we in zijn algemeenheid geen beroepsopleiding zijn. En dat het in die zin niet zo vreselijk raar is dat als studenten zijn afgestudeerd, ze merken dat ze in een baan terechtkomen die niet meteen gerelateerd is aan hun studie.’

Toch vindt de bestuurder dat de universiteit meer aan loopbaanbegeleiding moet doen. ‘We hebben het er voortdurend met de faculteiten over. In de colleges moeten vaker de beroepen aan de orde komen waarvoor je in aanmerking komt met de opleidingen. We kunnen niet heel veel meer doen dan dat voortdurend aan de orde stellen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties