Meer incidenten ontgroening

In augustus waren er nog twee incidenten tijdens de introductieperiode van studieverenigingen waarbij studenten medische zorg nodig hadden. Dat was overigens niet het gevolg van geweld.
Door de redactie

Dat schrijft de Advies Commissie Introductietijden (ACI) in haar jaarverslag. De commissie adviseert vijftig studentenverenigingen, studieverenigingen en sportverenigingen van de RUG en Hanzehogeschool over veiligheid van studenten tijdens de kennismakingstijd. De incidenten in augustus vonden allemaal plaats bij studentenverenigingen.

Om welke verenigingen het gaat, maakt de commissie niet bekend, en ook niet wat er is gebeurd. Wel laat de ACI desgevraagd weten dat de twee niet het slachtoffer waren van geweld. ‘Er was geen sprake van een wandaad van een ander’, aldus secretaris Jan Wolthuis.

De mishandeling bij Vindicat – waarbij een eerstejaars ernstig hoofdletsel opliep toen een ouder lid op zijn hoofd ging staan – wordt wel expliciet in het jaarverslag genoemd, omdat het een ‘maand later veel publiciteit heeft gekregen’.

‘Voor zover daartoe aanleiding was, heeft het bestuur van de organisatie daartoe de nodige maatregelen genomen’, schrijft de ACI. Volgens de commissieleden is uit de meldingen gebleken dat ‘de ontgroeningspraktijken zich niet enkel tot Vindicat beperkten’.

‘Nauwelijks verwijtbaar’

Volgens de commissie waren er in 2015 eveneens drie meldingen van incidenten tijdens de introductieperiode. Een jaar eerder waren het er acht. In de meeste gevallen ging het om meldingen waarbij een eerstejaars medische zorg nodig had. Volgens de ACI waren de incidenten destijds ‘nauwelijks verwijtbaar’ aan de verenigingen waar ze gebeurden.

De commissie, die in 1998 werd opgericht, controleert de veiligheidsplannen voor de introductietijden van vrijwel alle verenigingen. Maar dit blijkt onvoldoende om excessen volledig uit de wereld te helpen, concludeert de ACI. ‘Er is helaas nog steeds een subcultuur waarin eerstejaars leden als ‘minderwaardig’ worden gezien en dienovereenkomstig door bepaalde ouderejaars leden worden behandeld’, aldus de commissie in haar jaarverslag.

Geen macht

In het verslag concludeert de ACI dat ze niet ‘de middelen heeft om als een effectief toezichthoudend orgaan op te treden’, terwijl ze wel als toezichthouder wordt gezien. De commissie adviseert slechts, en reageert pas als de verenigingen zelf een incident melden.

De ACI heeft de besturen van de RUG en Hanzehogeschool daarom per brief gevraagd haar positie en taken opnieuw te bekijken.

‘Aan het eind van de dag heeft de ACI niet de macht om dingen af te dwingen’, erkent RUG-bestuurder Jan de Jeu. De RUG verwacht dat de nieuwe commissie, die werd ingesteld na landelijke aandacht voor de mishandeling bij Vindicat, meer slagkracht zal hebben. ‘De ACI heeft een praktische betekenis en dat werkt heel goed’, aldus De Jeu.

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties