Meer incidenten bij verenigingen gemeld: ‘positief teken’

Er zijn vorig jaar zestien incidenten bij studenten- en studieverenigingen gemeld bij de Advies Commissie Introductietijden (ACI), drie meer dan het jaar ervoor. Volgens de commissie betekent dit dat verenigingen de ACI steeds beter weten te vinden. 

‘Het verheugt de ACI dat het aantal meldingen toeneemt; dit geeft aan dat de drempel om een incident te melden laag is’, schrijft de commissie in het jaarverslag van 2021. 

De ACI werd in 1998 opgericht door de gezelligheidsverenigingen, de RUG en de Hanzehogeschool, met als doel om studenten- en studieverenigingen advies te geven over studentenveiligheid en te monitoren of er incidenten plaatsvinden bij de verenigingen. Die moeten de incidenten zelf melden.

Volgens het rapport van de ACI is de boodschap die de commissie dit jaar uitdroeg overgekomen: ‘De ACI heeft in de voorlichtingen gevraagd om ook in geval van twijfel of in geval van hulp van een externe hulpdienst de ACI op de hoogte te brengen. Hier is duidelijk gehoor aangegeven.’

Aangifte

Over de meldingen van dit jaar schrijft de ACI dat de ernst ‘varieerde van licht tot ernstig’. Meestal ging het om een ongeval, maar er waren ook vechtpartijen met verwondingen. In enkele gevallen is aangifte gedaan bij de politie. 

De incidenten zijn goed afgehandeld, volgens de commissie. In de toekomst wil de ACI ook meer aandacht vragen voor wat er na de melding is gedaan, ‘om incidenten in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen’.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties