Mannen stappen vaker naar vertrouwenspersoon

Mannen stappen vaker naar vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon van de RUG heeft het afgelopen jaar opnieuw drukker gekregen. Dit komt vooral door een stijging van het aantal meldingen door mannen, concludeert het Bureau Vertrouwenspersoon in de jaarrapportage over 2019.
14 oktober om 9:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
oktober 14 at 9:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

14 oktober om 9:59 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

oktober 14 at 9:59 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

In totaal steeg het aantal meldingen van 144 in 2018 naar 171 in 2019. De meldingen gaan vooral over ‘personele problemen’, zoals op het gebied van werkomstandigheden, en in mindere mate over ongewenst gedrag.

Het bureau nuanceert in het rapport dat het te ver gaat om over een trend of ontwikkeling te spreken. Daarvoor is de groep melders in vergelijking met het totaal aantal studenten en medewerkers (respectievelijk 30.000 en 7000) te klein. 

Een mogelijke verklaring van de stijging zou volgens het bureau kunnen zijn dat er in 2019 extra aandacht gegeven is aan de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de vertrouwenspersoon. Ook zouden de trainingen over ongewenst gedrag een rol kunnen hebben gespeeld. 

Conflict met leidinggevende

Het aantal meldingen naar aanleiding van personele problemen steeg van 80 in 2018 naar 94 in 2019. De stijging zat hem vooral in een toename van het aantal gemelde conflicten met een leidinggevende (van 27 naar 40) en onvrede over werkomstandigheden (van 16 naar 26).

In de laatste categorie vallen meldingen over bijvoorbeeld het gebruik van vertrouwelijke informatie in de normale communicatie tussen medewerkers, maar ook het gevoel tegengewerkt te worden door collega’s en/of leidinggevenden, zonder dat dit echt aan te tonen is.

Internationals

Ook opvallend is dat er in 2019 69 keer aan de bel getrokken werd door internationals, terwijl dat in 2018 nog 48 keer gebeurde. Ruim 40 procent van de meldingen die door internationals werden gedaan gingen over ongewenst gedrag, zoals intimidatie en discriminatie.

Het bureau registreert sinds twee jaar of een melding door een internationale medewerker of student wordt gedaan. Sinds de invoering van de registratie ziet het bureau een gestage toename van het aantal meldingen door internationals. 

English

2 REACTIES

  1. Er zijn steeds meer vrouwelijke leidinggevenden op de universiteit. Ik heb de stellige indruk dat als die zich misdragen hen toch net iets te vaak de hand boven het hoofd wordt gehouden. Dan heb je als man niet veel andere keus dan de vertrouwenspersoon. Data zouden nuttig zijn.
    Willem Jongman

    • Data zouden inderdaad nuttig zijn. De groei van het aantal vrouwelijke leidinggevenden (i.i.g. onder het WP) is langzamer dan de groei van het aantal klachten van mannen, dus dit kan niet de (enige) verklaring zijn.

      Daarnaast herken ik de stellige overtuiging niet, maar dat is het voordeel van datavrije stellige overtuigingen: die hoef je niet empirisch te onderbouwen ;-)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in