Eerstejaars
Optreden van Dua Lipa in Vera. Foto Ludo Raedts

Vrienden zonder vereniging

Zo leer je nieuwe mensen kennen

Als je mensen wilt leren kennen, moet je bij een vereniging gaan, zegt iedereen. Maar wat als je nou niet zo’n verenigingstypje bent? Geen zin hebt in verplichte kroegavonden of ontgroeningen? Check Vera eens, of start een eetclub!
Avatar photo

Door Joas de Jong

14 augustus om 8:00 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:16 uur.
Avatar photo

By Joas de Jong

augustus 14 at 8:00 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:16 PM.
Avatar photo

Joas de Jong

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

Poppodium Vera

Wist jij dat U2, Dua Lipa (foto boven) en Editors ooit nog in het Groningse poppodium Vera speelden? Voor ze groot werden?

Nog steeds is Vera dé plek waar je alternatieve, spannende bands kunt gaan bekijken, voor ze doorbreken naar de grote zalen. De club begon ooit begon als gereformeerde (!) studentenvereniging en transformeerde tot hét underground podium van Nederland. Maar daarnaast zijn er dansavonden, een filmclub en nog veel meer.

De activiteiten worden georganiseerd door meer dan tweehonderd vrijwilligers, die tappen, bands begeleiden, de garderobe doen en ga zo maar door en in ruil daarvoor gratis naar de concerten mogen en een hechte groep vormen. Mogelijkheden zat dus om toffe dingen te doen en leuke mensen te leren kennen.

De planken op

Als je écht snel mensen wilt leren kennen, dan moet je toneel gaan spelen. Geen betere manier om snel een band met elkaar te krijgen dan samen blunderen op het podium (natuurlijk alleen als je gaat oefenen), gespeelde emoties delen en een vreemde diep in de ogen kijken. 

En dan heeft Groningen meer dan genoeg te bieden. Sluit je aan bij het Groninger Studenten Toneel of GUTS en zet met een groepje studenten een echt toneelstuk neer voor het publiek. Beide clubs vragen wel van je dat je betaald lid bent, maar dan kun je bijvoorbeeld ook achter de schermen actief zijn.

Nog spannender misschien, maar misschien wel dubbel zo effectief: improv comedy. Je kunt workshops doen bij Stranger Things Have Happened en de groepsleden geven drie keer per jaar een cursus bij de USVA. 

Samen eten

Kun je niet koken, en denk je dat je dan niet bij een eetclub zou kunnen? Onzin. Koken leer je door het te doen, dus waarom zou je niet tegelijkertijd vrienden maken? Op Eetclub.nl doen mensen vanuit het hele land oproepjes om een clubje te starten en heel vaak is dat niet omdat ze zo dol zijn op koken, maar omdat ze nieuwe mensen willen leren kennen. 

Natuurlijk kun je het ook anders aanpakken: als er geen gezamenlijke eetavond is in jouw huis, kun je die invoeren. 

En wat dacht je van een bezoekje aan De Globe? In dit eetcafé kun je eten voor een prikkie en er worden regelmatig international dinners georganiseerd. Het idee is dat je door samen te eten niet alleen contacten legt, maar ook nog iets over elkaars cultuur leert. 

Lezen, schrijven en debatteren

Vrienden maak je door simpelweg tijd met elkaar door te brengen. Je leert elkaar dan op een ongedwongen manier kennen. En als ze ook nog hetzelfde leuk vinden als jij… Kat in ’t bakkie. 

Liefhebbers van muziek kunnen hun hart ophalen bij Bragi, met zo’n honderd leden de grootste studentenmuziekvereniging van Groningen. Daar kun je je longen trainen in het grootkoor, harmoniseren in het a-capellakoor of je vaardigheid met een instrument inzetten voor het orkest. Mira is de kleinere – maar natuurlijk minstens zo leuke – tegenhanger. 

Voor de leesfanaten is er Flanor; een club van ongeveer 150 leden met verschillende leesgroepen, die daarnaast ook lezingen en schrijversavonden organiseert. Dansliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij The Blue Toes. Hou je van discussiëren? Ga eens kijken bij debatvereniging Kalliope of sluit je aan bij Toastmasters om te leren spreken in het openbaar. Geheid dat je contacten legt!

De barricaden op

Niets verbroedert zoals een gezamenlijk doel. Welk doel dat is? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf uitzoeken. 

Groningen heeft een aantal groepen die zich inzetten voor een betere wereld. Het Groningen Feminist Network is the place to be als je je wilt inzetten voor inclusiviteit en gendergelijkheid. De leden komen regelmatig samen en organiseren debatten en acties. 

Ook bij Extinction Rebellion en Fridays for Future zitten veel studenten. Zij organiseren – pre-corona, tenminste – regelmatig demonstraties tegen de opwarming van het klimaat. Verder kun je denken aan sit-ins en andere protestacties. 

En dan is er natuurlijk nog altijd good old Amnesty International. Amnesty organiseert schrijfacties en debatten om aandacht te vragen voor de schending van mensenrechten in de wereld. 

Je stem laten horen

Altijd al interesse gehad in wat er in Den Haag gebeurt? Politieke jongerenorganisaties als de JOVD, het CDJA, de Jonge Democraten en DWARS zijn redelijk groot in Groningen en brengen je snel in contact met studenten die dezelfde koers voor ogen hebben voor Nederland. Op debatavonden en borrels kun je naar hartenlust discussiëren met leden van dezelfde club, maar er wordt ook genoeg georganiseerd met de andere kant van het politieke spectrum. Daarbij kun je natuurlijk je beeld op de politiek aanscherpen en tegelijkertijd je netwerk uitbreiden.

Je kunt je ook inzetten voor de universiteitspolitiek en je aansluiten bij een van de partijen die zich verkiesbaar stellen voor de universiteits- of faculteitsraad. Wil je gelijk écht wat te betekenen hebben? De partij Student & Stad zit goed geworteld in de gemeentelijke politiek; laatst hebben ze zich bijvoorbeeld nog fel uitgesproken tegen het handhaven van het alcoholverbod in het Noorderplantsoen.

Liever de belangen van je medestudenten verdedigen? Bij de Groninger Studentenbond (GSb) kun je terecht in een veelvoud aan commissies en werkgroepen. Je kunt bijvoorbeeld studenten helpen die problemen hebben met hun huisbaas, of onderzoek doen naar problemen in het Groningse studentenleven. Zo deed de GSb dit jaar onderzoek naar de kloof tussen internationals en Nederlandse studenten.

De spieren los

Sporten verbroedert. En niet alleen als je ernaar kijkt! Dus, terwijl je de extra kilo’s die een dieet van bier en pizza je opleveren eraf probeert te sporten, kun je net zo goed gelijkgestemden zoeken. 

Dat kan natuurlijk bij de klassieke studentensportclubs als roeien (Gyas en Aegir) en voetbal (Knickerbockers en Forward). Maar misschien is helemaal stukgaan bij survivalvereniging Moddervet of de bergen in met GSAC wel veel leuker.Ben je meer van het hardlopen en staat het je tegen alleen te gaan? Via de hardloopapp Strava kun je clubs vinden in Groningen die samen lopen. Heb je gelijk een stok achter de deur én de mogelijkheid een praatje te maken onder het rennen.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties