Studenten

Doe de stemwijzer van UKrant en GSb

Wie krijgt van jou een zetel in de
u-raad?

Wat doet de RUG met het bindend studieadvies? Moet online onderwijs de norm worden? En zijn studenten zelf verantwoordelijk voor het regelen van een kamer, of is de universiteit dat?
11 mei om 15:47 uur.
Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021
om 14:26 uur.
mei 11 at 15:47 PM.
Last modified on augustus 24, 2021
at 14:26 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

11 mei om 15:47 uur.
Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021
om 14:26 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 11 at 15:47 PM.
Last modified on augustus 24, 2021
at 14:26 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het zijn slechts een aantal voorbeelden van onderwerpen waar de universiteitsraad (de u-raad) over meepraat en -beslist. Volgende week mag je weer stemmen wie jou vertegenwoordigt. Wellicht hoor je nu voor het eerst over de universiteitsraad, of heb je gewoon geen idee waar de partijen voor staan. UKrant heeft samen met de Groninger Studentenbond (GSb) een stemwijzer gemaakt om je inzicht te geven in hun standpunten.

Hoe het werkt

Op de volgende pagina’s zie je steeds een stelling. Alle partijen – De Vrije Student, Studenten Organisatie Groningen (SOG), Lijst Calimero en de (nieuwe) Doughnut Party – leverden ons hun standpunten over de stellingen. 

Jij kiest het standpunt waarmee je het eens bent. Heb je alle tien stellingen beantwoord, dan krijg je een overzicht van welke partij het beste bij jou past.

De antwoorden onder de stelling zijn een korte versie van de standpunten van de partijen. Wil je hun uitgebreide motivatie lezen over een specifiek thema? Dan kun je bij de desbetreffende stelling onderaan de pagina klikken voor het uitgebreide antwoord. 

En wil je weten wat de universiteitsraad precies doet, kijk dan het filmpje bovenaan dit artikel. Daar leggen we je het kort en krachtig uit.

De universitaire verkiezingen zijn van maandag 17 mei 07:00 uur tot en met vrijdag 21 mei 17:00 uur. De verkiezingen zijn voor de universiteitsraad, de faculteitsraden en de dienstraden, en zowel voor de studentgeledingen als voor de personeelsgeledingen.

Iedere stemgerechtigde ontvangt een uitnodiging om een digitale stem uit te brengen voor de universiteitsraad en voor de faculteits- of dienstraad waartoe je behoort.

De Groninger Studentenbond houdt op woensdag 12 mei het jaarlijkse verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers van de partijen. Dat begint om 14:00 uur en is te volgen via www.rug.nl/verkiezingsdebat.

Als je meer wilt lezen over de kandidaten waar je op kunt stemmen, dan vind je op deze pagina meer informatie over de kieslijst. De uitslag van de verkiezingen op dinsdag 25 mei om 17:00 uur is te volgen via een livestream.

Engels