Eerstejaars
Tekeningen Jan Dirk Barreveld

Van activist tot blije christen

Welk type student ben jij?

Je bent nieuw in Groningen en je wilt graag bij een studentenvereniging. Maar die moet natuurlijk wel een beetje bij jou passen. 
Avatar photo

Door Emily Zaal

28 augustus om 15:48 uur.
Laatst gewijzigd op 28 augustus 2023
om 15:57 uur.
Avatar photo

By Emily Zaal

augustus 28 at 15:48 PM.
Last modified on augustus 28, 2023
at 15:57 PM.
Avatar photo

Emily Zaal

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

1. De studentikoze student 

Deze studenten genieten het meest van een morning-afterpilsje op een brakke ochtend. Je vindt ze vaak op de bank met huisgenoten na een heftige stapavond bij hun vereniging. Af en toe duiken ze ook de UB in om te ‘studeren’. Of misschien is flaneren wel een beter woord. De meiden herken je aan hoge clipjes in hun haar, de ‘gasten’ aan hun lage schorre stemmen van het roken en of drinken. Deze studenten zijn altijd in voor een feestje, of om iets gezelligs te doen. 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘adtje’, ‘dichtgetikt’, ‘Ocean 41’, ‘regelen’.

Wij zien dit type student veel bij: waar eigenlijk niet?

2. De influencer 

Uit eten met vrienden of vriendinnen? Foto! Deze studenten vinden het superbelangrijk om hun volgers blij te maken. Een Insta-story of -post is niet hetzelfde zonder filtertje of een goeie pose. En dan is er natuurlijk nog YouTube, waar ze hun vlogs posten. In de stad zouden ze herkend kunnen worden, maar dat vinden ze niet erg. Want dat is het leven van een echte influencer. En nee, het gaat hier niet alleen om vrouwelijke studenten, mannelijke varianten heb je ook. Op een scooter met een strak kort broekje, bijvoorbeeld.

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘VSCO’, ‘tumblr’, ‘vegan’.

Wij zien dit type student veel bij: Vindicat en Albertus.

3. De sportfanaat

Even een lekker bakkie kwark naar binnen werken voor je om 7 uur ’s ochtends naar de sportschool rent: deze studenten leven voor sport. Natuurlijk eten ze niet alleen kwark. Af en toe een ijskoud biertje en proteïnereepjes horen ook bij het dieet. Maar niet te veel bier, want ze moeten op hun calorieën letten, natuurlijk. 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘in training’, ‘ACLO’, ‘AA-sportdrank’. 

Wij zien dit type student veel bij: sub-studentenverenigingen van Vindicat en Albertus (bijvoorbeeld AEGIR of Knickerbockers).

4. De blije christen

Bier drinken en de bijbel lezen… er is geen betere combinatie. Deze studenten worden vaak beschouwd als minder actief in het studentenleven, maar dat is niet zo. Ze kunnen twee kanten hebben, serieus als het nodig is, maar ook af en toe helemaal gek. Eén ding hebben ze zeker bewezen: genieten van je studentenleven en van God houden kan prima tegelijkertijd. ‘Stille wateren hebben diepe gronden.’

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘Interkerkelijk’, ‘praise & worship’, ‘bijbelstudie’. 

Wij zien dit type student veel bij: Navigators, Ichthus en GSV.

5. De carrièretijger  

Zie je buiten colleges nog stééds alleen maar mensen van je studie? Dan ben je een potentiële carrièretijger. Deze studenten vinden het belangrijk om vooral veel connecties op te bouwen waarvan ze later kunnen profiteren. 

LinkedIn is de belangrijkste app op hun telefoon en WhatsApp gebruiken ze voornamelijk om ideeën te delen met hun talrijke commissies. Niemand vroeg er om, maar dat maakt hen niet uit. Hun cv is hun bijbel en ze gaan er altijd honderd procent voor.  

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘brightspace’, ‘BSA’, ‘collegehengst’. 

Wij zien dit type student veel bij: Cleopatra, Bernlef.

6. De degelijke student 

Nee, niet elke student vindt drinken en feesten leuk. De degelijke student kan ontzettend genieten van een film kijken op de bank en spelletjes spelen met vrienden of vriendinnen. Vroeg naar bed en de volgende dag fris en fruitig in de UB zitten vinden ze heerlijk. Soms bestellen ze voor de gezelligheid een biertje wanneer ze uit eten zijn, maar eigenlijk hebben ze liever een glaasje cola. Dit soort student mist nooit een college en haalt altijd hoge cijfers. 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘AVG’, ‘bieb’, ‘niksen’. 

Wij zien dit type student veel bij: de degelijke student zou niet zo snel bij een studentenvereniging gaan, maar zou misschien bij Navigators of GSV passen.

7. De activist 

Of het nu gaat om LGBT-rechten, racisme, klimaatopwarming, politieke debatten of dierenrechten, deze studenten zitten er bovenop. Ze hebben over alles een mening en voor je het weet zit je weer in een verhitte discussie over het leed in de wereld. Je vraagt een activist niet om zijn mening, want je moet maar net zin hebben in het ellenlange betoog dat volgt. Maar ze zijn nog steeds hartstikke gezellig, hoor. 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘5G’, ‘jongerenorganisatie’, ‘studentenpartij’, ‘U-raad’.

Wij zien dit type student veel bij: Ganymedes, Deen.

8. De anti-ontgroeningsstudent 

Deze student houdt van gezelligheid en nieuwe mensen ontmoeten, maar wil absoluut geen ontgroening lopen. Als ze iemand van een vereniging ontmoeten zijn ze sceptisch, maar uiteindelijk zeggen ze iets als ‘woah, ik dacht nooit dat ik iemand van dat soort vereniging leuk zou kunnen vinden’. Toch is het niks voor hen. Liever een leuke introductieperiode zonder al dat gedoe. Dit soort student is minder studentikoos, maar vindt het studentenleven nog steeds hartstikke tof.  

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘Negende Cirkel’, ‘drankje doen’, en ‘icen’. 

Wij zien dit type student veel bij: Dizkartes en Unitas.

9. De artistieke student 

Schilderen, zingen, acteren, schrijven, tekenen en zelfs dansen: de artistieke student is creatief en heeft altijd iets nieuws in gedachten. Ze zijn vaak best zweverig en zijn altijd op de hoogte van de modetrends. Het maken van kunst roert ze soms tot tranen, maar die emoties hebben ze nodig om meesterwerken te creëren. 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘USVA’, ‘hipster’, ‘Warhol’. 

Wij zien dit type student veel bij: Cleopatra en Ganymedes.

10. De ‘wanderlust’-student

En wéér gaat het over de volgende wereldreis. Waar deze studenten komende zomer – backpack en al – naartoe gaan. Dat is de wanderlust-student. Altijd bezig zo ver mogelijk uit Nederland weg te gaan. Met hun rugzak in de ene hand en een telefoon voor foto’s in de andere, zijn ze klaar om de wereld aan te pakken. Hun motto: ‘Not all who wander are lost.’ 

Woorden die handig zijn om te kennen als je hierbij wil horen: ‘avontuurlijk’, ‘Europa’, ‘grenzeloos’. 

Wij zien dit type student veel bij onder andere: AEGEE.

Volgorde

We stuurden de studententypes ook door naar de Groningse studentenverenigingen, zodat zij ons zelf konden vertellen wie het meest bij ze voorkomt. Dit is de top drie die de verenigingen ons terugstuurden:

AEGEE:

De ‘wanderlust’ student
De anti-ontgroeningsstudent
De activist

Ichthus:

De blije christen
De anti-ontgroeningsstudent
De degelijke student

Bernlef:

Studentikoze student
De anti-ontgroeningsstudent
De degelijke student

Unitas:

De studentikoze student
De anti-ontgroeningsstudent
De Carrièretijger

Ganymedes:

De anti-ontgroening student
De degelijke student
De activist

Deen:

De studentikoze student
De influencer
De sportfanaat

Wij vroegen alle gezelligheidsverenigingen om de studententypes op volgorde van meest voorkomend tot minst voorkomend in hun vereniging te zetten. De verenigingen die niet in bovenstaande lijst zijn opgenomen, hebben niet gereageerd of wilden niet meedoen omdat ze niet de indruk willen wekken dat anderen niet welkom zijn.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 11 augustus 2020.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties