Studenten

Zo ziet de zomer eruit voor deze studenten

Waar gaat de reis naartoe?

Dankzij de snelle versoepelingen, vaccinatiepaspoorten en gratis coronatesten zijn er ineens weer meer mogelijkheden deze vakantie. Hoe ziet de zomer eruit voor studenten?
7 juli om 9:15 uur.
Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021
om 15:10 uur.
juli 7 at 9:15 AM.
Last modified on augustus 24, 2021
at 15:10 PM.
Avatar photo

Door Marjanne van der Bijl

7 juli om 9:15 uur.
Laatst gewijzigd op 24 augustus 2021
om 15:10 uur.
Avatar photo

By Marjanne van der Bijl

juli 7 at 9:15 AM.
Last modified on augustus 24, 2021
at 15:10 PM.

Koen

Toeren door Nederland

De 21-jarige Koen van der Heide, net klaar met zijn bachelor natuurkunde, ging al een aantal jaar met drie van zijn vrienden op roadtrip: gewoon een weekje weg met de auto en dan kijken waar ze uitkomen. De tent ging dan mee in de kofferbak en ’s avonds werd er meestal gekookt op een gasstelletje.

Maar dit jaar was dat niet mogelijk. ‘Dat zou door corona te veel gedoe worden, als je steeds moet testen’, vertelt Koen. En dus besloten ze om een rondje Nederland te doen. Letterlijk, want ze zijn met de auto de Nederlandse grens afgereisd. ‘We begonnen bij de Waddenzee, en gingen toen via de grens van Nederland naar het zuiden.’

Hij heeft zich prima vermaakt – al viel het een beetje tegen hoeveel ze in de auto zaten. ‘We reden vaak zo’n vijf tot zes uur op een dag.’ En dan was het elke dag weer hun tent opzetten, om die de volgende ochtend weer af te breken.

De eerste dagen kookten ze vaak zelf, maar aan het einde van de week waren ze daar wel een beetje klaar mee. ‘De laatste avonden zijn we uit eten gegaan’, zegt Koen. Ook hebben ze nog een keer in het appartement van een van de jongens gekookt en geslapen, omdat het zulk slecht weer was.

Koen vond het leuk om zijn eigen landje op deze manier te herontdekken, al denkt hij wel dat hij volgend jaar gewoon weer naar het buitenland wil. ‘Dat was toch wel wat leuker!’

Leon

Wandelen in Slovenië

Het is alweer de tweede keer dat de 26-jarige student ecology and evolution Leon Kaptein op wandelvakantie gaat in de bergen van Slovenië. En hij gaat dan ook écht de hele vakantie wandelen: ‘We lopen gemiddeld ongeveer acht uur op een dag.’ Zo trekken hij en zijn twee reisgenoten van berghut tot berghut.

De belangrijkste items voor zijn vakantie zijn een stel goede wandelschoenen en een rugzak: alles wat Leon verder nodig heeft, zit daarin. ‘Ik heb wat kleding mee, eten en drinken, een handdoek en nog een uitrusting voor klettersteigen.’ Daarbij klimmen ze langs steile rotswanden. Om zich te beveiligen, dragen ze dan een soort harnasje waarmee ze zich aan staaldraden langs de wand vast kunnen haken. Zouden ze vallen, dan blijven ze aan de kabel hangen.

Leon gaat het liefst op een actieve vakantie. Hij vindt het dan ook heerlijk om lekker in beweging te zijn. ‘De natuur is daar prachtig, en de uitzichten zijn ontzettend vet.’ Een groot voordeel in Slovenië is dat er veel hutten dicht bij elkaar liggen: ‘Daardoor kun je makkelijker van hut tot hut wandelen.’

En die hutten zijn voorzien van bedden met een matras, zodat je goed kunt slapen als je aan het einde van de dag helemaal afgepeigerd aankomt. ‘Je kunt daar nog wel eten krijgen en er is ook gewoon een toilet.’ Een douche is minder vanzelfsprekend; die vind je vaak alleen in de laaggelegen hutten.

Corona vormt geen belemmering voor hun vakantie. ‘We hebben alle drie een prik van Janssen kunnen regelen en daardoor kunnen we gelukkig gewoon op vakantie gaan.’

Juultje

Thuis kamperen

Student science education and communication Juultje Eenink (24) was van plan om met haar vriend een roadtrip te doen door Frankrijk, maar heeft al vroeg dit jaar besloten om toch maar thuis te blijven. ‘Dat gereis door het land leek ons toch niet zo’n goed idee nu.’ Bovendien vergt een roadtrip nogal wat voorbereiding.

Dat is echter niet de enige reden dat ze niet wil gaan. Een vakantie kost namelijk ook gewoon aardig wat geld, legt ze uit. ‘Als ik dan ga, wil ik het ook goed doen.’ Ze weet niet of dat onder de huidige omstandigheden wel kan.

Een vakantiegevoel creëert ze daarom gewoon thuis. Zo heeft ze zichzelf voorgenomen de eerste twee weken van augustus helemaal vrij te houden om leuke activiteiten te ondernemen, en is ze van plan om een beetje te kamperen in eigen tuin: ‘Dan halen we ’s ochtends lekker een stokbroodje bij de bakker, of gaan we ’s avonds lekker buiten yahtzeeën.’

Een tent in de tuin komt er dit jaar waarschijnlijk niet: dat was vorig jaar niet zo’n succes. ‘Ik heb prima geslapen, maar mijn vriend paste er eigenlijk net niet in.’ De eerste nacht hield hij het vol, maar de tweede nacht is hij toch maar in zijn eigen bed gekropen.

Juultje vindt het wel prima om thuis te blijven. ‘We gaan sowieso niet elk jaar op vakantie, dus dan is het ook makkelijker om te kiezen om het nu weer niet te doen.’ Bovendien, zegt ze, is het uitkijken naar de vakantie ook al een deel van het plezier: ‘Dat kunnen we nu een jaartje extra doen.’

Janke

Op studieavontuur

Voor de 23-jarige Janke Prins staat de zomer in het teken van het voorbereiden op een verhuizing: zij is van plan om vanaf september een half jaar in Engeland onderzoek te doen. En daar heeft de student science education and communication ongelooflijk veel zin in, al is het ook wel een beetje spannend.

Half augustus vertrekt Janke naar Exeter, waar ze zich tijdelijk aansluit bij de Exeter Exoplanet Theory Group. Die onderzoeksgroep sluit goed aan op haar interesse in sterrenkunde.

Ze begon half januari al met regelen. Toen leek het alsof er in september weer heel veel mogelijk zou zijn door de vaccinaties, maar het is toch nog wel wat spannender dan gehoopt. ‘We zitten nu met die deltavariant en daardoor heeft Engeland weer code oranje gekregen’, zegt ze. Dat betekent dat er waarschijnlijk geen mogelijkheden zijn voor een beurs en dat verzekeringen via de universiteit ook geen optie zijn.

Het weerhoudt haar er echter niet van om te gaan. Ze hoeft nog maar een paar dingen te doen. ‘Het precieze onderwerp moet nog vastgelegd worden en ik moet nog een huis vinden.’ Maar dan kan ze vertrekken.

Dat wordt dan ook haar missie voor de rest van de vakantie, want veel andere plannen heeft ze niet. ‘Ik vond het toch wel wat spannend om iets te plannen, omdat ik niet wist wanneer ik naar Engeland zou gaan.’ Erg vindt ze dat niet: ze blijft gewoon lekker in Groningen hangen. Nog even genieten van de stad voor haar vertrek.

Engels