Studenten
De zitzakkenlounge van de Energy Academy

Geheime chillplekken

Van zitzaklounge tot groene oase

De zitzakkenlounge van de Energy Academy
De UB en de Aletta Jacobshal vind je nog met je ogen dicht. Maar de universiteit heeft ook allemaal geheime plekjes om heerlijk te chillen of rustig te studeren. Niet verder vertellen!
4 juli om 13:49 uur.
Laatst gewijzigd op 4 juli 2022
om 15:45 uur.
juli 4 at 13:49 PM.
Last modified on juli 4, 2022
at 15:45 PM.
Avatar photo

Door Tim van de Vendel

4 juli om 13:49 uur.
Laatst gewijzigd op 4 juli 2022
om 15:45 uur.
Avatar photo

By Tim van de Vendel

juli 4 at 13:49 PM.
Last modified on juli 4, 2022
at 15:45 PM.
Avatar photo

Tim van de Vendel

De zitzakkenlounge van de Energy Academy

Helemaal vermoeid na een zwaar tentamen? Even een dutje doen tussen je colleges door? Daar is bij de bouw van de Energy Academy, het nieuwste gebouw op Zernike, aan gedacht. Ga bij binnenkomst rechts en je komt in de wintertuin terecht.

Dit is een soort supergrote serre, waar de temperatuur altijd aangenaam is. Uitgerust met picknicktafels en omringd door planten is dit op zichzelf al een prima studieplek. Maar ga een trappetje omhoog en je vindt een heuse lounge met zitzakken om heerlijk in uit te rusten. 

Nog een kleine tip: de kantoren aan deze kant van het gebouw kijken uit op de lounge, dus maak het niet te gek…

Stiekeme oase bij bij sociale wetenschappen

Veel mensen weten wel dat de universiteit ooit een Hortus Botanicus had: zo’n tuin die vroeger gebruikt werd voor onderzoek en onderwijs en vol staat met bijzondere en exotische planten. Die tuin lag vanaf 1966 in Haren, waar je hem nog altijd kunt bezoeken, al hoort hij niet meer bij de RUG.

Maar wat ze niet weten, is dat de resten van oude tuin uit de zeventiende eeuw, gewoon in de binnenstad van Groningen, nog altijd bestaan. Kijk maar eens achter het Heymansgebouw van psychologie aan de Grote Kruisstraat, of glip door de hekken aan het begin van de Grote Rozenstraat.

De tuin wordt nog altijd strak bijgehouden en vormt een soort plantenoase tussen de gebouwen van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Om je te helpen de tuin te navigeren, heeft de RUG zelfs een korte wandeling opgezet.

 Het dak van het Duisenberggebouw

Het Duisenberggebouw is één van de oudste gebouwen op de Zernikecampus, maar ook het hoogste. Pak de lift (of de trap, als je zin hebt in een workout) naar de achtste verdieping en geniet van prachtige uitzichten over Zernike, Groningen en het omliggende landschap. 

Wil je ook nog even de mensen bij het Foodcourt stalken? Daarvoor heeft de universiteit in het trappenhuis verrekijkers opgehangen. Vanuit daar kun je zelfs de deeltjesversneller aan de noordkant van Zernike spotten. Ben je klaar met genieten van het uitzicht? Vergeet dan niet even bij te komen in de relaxte schommels op de binnenplaats achter het gebouw.

Studeren bij theologie

Zit de UB weer eens vol? Geen zorgen, laat je fiets staan en loop de hoek om naar de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen. Het is misschien een van de kleinste faculteiten van de universiteit, maar het heeft wel een prachtig oud gebouw aan de Oude Boteringestraat. Helemaal linksachter vind je de onverwacht moderne bibliotheek. Hier kun je in alle rust met veel privacy studeren tussen stapels oude boeken.

Als je even wilt pauzeren, kun je er ook allerlei oude voorwerpen bekijken, met uitleg over de wetenschappers en religieuzen waar ze mee te maken hebben. En als je een langere pauze nodig hebt, vind je naast de studiezaal een tuin waar je even kunt uitrusten. Vergeet niet de volgende keer je vrienden uit te lachen als zij weer eens vechten om een plekje in de UB.

Honours-toren

Wie zei dat de RUG geen Zweinstein is? Het Academiegebouw, op zichzelf natuurlijk al prachtig, heeft een torentje waar je je even in een magische wereld waant. Loop bij binnenkomst helemaal door naar links en beklim de stenen wenteltrap. Ga, om de magische ervaring compleet te maken, bovenaan rechtdoor en je vindt een prachtige, met hout beklede ruimte, compleet met glas-in-lood en een erker om in te studeren. 

Eigenlijk is het torentje alleen voor honours-studenten, maar ze houden je heus niet tegen als je ze bedreigt met je beste ‘Avada Kedavra’.

Engels