Studenten
1 / 5
Van links naar rechts: Anton, Marc, Bauke, Sanne, Kimmi en Lina planten de eerste zaailingen.
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Student-tuiniers aan het werk

Tegelplein wordt moestuin

De studenten van Project Green Garden hebben de eerste zaailingen geplant in de nieuw aangelegde tuin achter het Nieuwenhuisgebouw. Nu is iedereen daar welkom.
Tekst en foto's Zuzana Ľudviková
28 juni om 10:01 uur.
juni 28 at 10:01 AM.

Pompoen, watermeloen, courgette en zwarte bessen, maar ook basilicum, tijm en lavendel: wat tot voor kort een saai tegelplein was achter de Faculteit van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, is nu een moestuin beheerd door studenten. Vorige week, nadat de tegels gewipt waren en de grond bewerkt, kwamen ze bijeen om hun gedroomde groene oase te creëren.

‘Het belangrijkste doel van Project Green Garden is om de basisvaardigheden op te doen van het planten van zaailingen en ervoor zorgen’, zegt Milena Pintilie, tweedejaars international business uit Roemenië. De groep van 24 studenten wil een permacultuurtuin aanleggen die net zo werkt als het natuurlijke ecosysteem.

Leerzame ervaring 

Voor de meeste van hen is dit de eerste keer dat ze tuinieren. ‘Het is een passieproject en we willen dat het voor iedereen een leerzame ervaring is’, zegt Milena, die ook lid is van de  Green Office Embassy op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Sommige studenten hebben al wel ervaring met tuinieren en zij geven de anderen tips en leren ze de juiste termen voor alles.

‘De tuin oogt nog een beetje leeg, maar we krijgen telkens nieuwe planten van vrienden en van Cathy, de tuinier van de universiteit’, zegt Milena. Als de aanplant is gegroeid, willen ze haar om feedback vragen en nagaan of er planten verplaatst moeten worden. 

Hulp nodig

De groep is altijd op zoek naar studenten die kunnen helpen, in de zomer dan wel het komende studiejaar, vertelt Milena, want de meeste huidige leden zijn hun studie aan het afronden.

Ook in de herfst hebben ze nog wat hulp nodig, om meer planten neer te zetten en de eerste oogst binnen te halen. De groep wil de opbrengst weggeven aan studenten die het lastig hebben en gebruiken voor kookworkshops.

Engels