
Alleen Nederlanders krijgen een kamer
Sorry, no internationals
‘Eindelijk!’ Lorenzo Zambelli was dolblij toen hij werd uitgenodigd voor een hospiteerborrel. Maar toen hij er eenmaal zat, had de Italiaanse student toegepaste wiskunde al snel door dat ze niet echt op hem zaten te wachten.
‘Ik was de enige internationale student van de vijf mensen die mochten komen kijken. De hospi was vrijwel helemaal in het Nederlands, ze schakelden alleen een paar keer kort naar het Engels over om te zeggen: dit is de keuken, dit is de slaapkamer’, vertelt hij.
‘Ze stelden me maar een paar vragen, en sommige daarvan waren niet eens relevant, zoals of ik tatoeages had, en of ik wiet bij me had. Toen gingen ze weer verder in het Nederlands.’
Na een kwartier pakte hij z’n spullen, zei gedag en vertrok. ‘Ze toonden geen enkele interesse in me. Het was vanaf het begin duidelijk dat ze geen internationals wilden. Toen ik naar huis ging, was ik nog meer ontmoedigd en ik voelde me nog minder welkom.’
Volgeboekt
Lorenzo is een van de ruim 11.000 internationale studenten die nu in Groningen studeren: 9000 aan de RUG en zo’n 2300 aan de Hanze. Hij woonde het afgelopen jaar in de Sugar Homes, maar zijn contract loopt per juli af.
Ze vroegen of ik tatoeages had en of ik wiet bij me had
‘Ik ben eind januari begonnen met zoeken omdat ik wist dat het lastig was’, zegt hij. Maar hij had geen succes en nu begint de tijd te dringen.
De 1600 kamers en studio’s van de Stichting Studenten Huisvesting zijn voor komend academisch jaar al helemaal volgeboekt. De gemeente heeft 230 nieuwe noodopvangplekken gecreëerd, maar vreest het ergste voor september. Ondertussen laat de RUG aan aankomende studenten weten dat ze maar niet naar Groningen moeten komen als ze in augustus nog geen kamer gevonden hebben.
Niet welkom
Maar hoewel Lorenzo vanuit Groningen zoekt, lijkt het hem niet makkelijker te vergaan dan de studenten die nog niet naar de stad zijn verhuisd. Hij maakt gebruik van officiële kamersites en bureaus – hij heeft al zo’n 200 euro aan abonnementen betaald – en kijkt dagelijks op de meest actieve Facebookgroepen. Als hij daar door de advertenties scrollt, staat er in ongeveer de helft ‘No internationals/Only Dutch’.
‘Ik begrijp dat er kamernood is, maar ik begrijp niet waarom mensen zoveel weerstand hebben tegen internationals’, zegt hij.
Op de websites van de kamerbureaus is het al niet anders. ‘In veel van hun advertenties staat ook dat internationals niet welkom zijn. Sommige zeggen dat dit het besluit van de verhuurder is, en anderen geven helemaal geen reden op.’
En zelfs als er niet openlijk gezegd wordt dat internationals geen kans maken, kun je dus alsnog op een hospi belanden en voelen dat je niet gewenst bent. ‘Ik denk dat ik daar alleen maar was omdat ik een van de eerste tien mensen was die hadden gereageerd, en dus moesten ze me volgens de regels van het bureau wel uitnodigen. Maar ze hadden duidelijk geen enkele intentie om mij de kamer te geven’, zegt Lorenzo.
Taalbarrière
Wat hebben studenten en verhuurders in Groningen tegen internationals? Het frustreert hem enorm. ‘Kan een international de huur soms niet betalen? Kan hij het huis niet schoon houden, beleefd zijn, een goede huurder en vriend zijn?’
Als je na een dag studeren thuiskomt, wil je ontspannen
Maar dat is het probleem niet, zeggen Nederlandse studenten. Een van de belangrijkste redenen waarom ze liever geen internationale huisgenoot willen, is de taalbarrière. ‘Thuis Engels moeten spreken kan lastig zijn’, legt Wies uit. ‘Als je thuis komt na een lange dag studeren of werken, wil je chillen, even uitstaan. Voor sommige mensen kost het veel moeite om Engels te spreken.’
‘Het is een kwestie van gemak’, zegt ook Anne-Lauren. Maar zij vermoedt ook dat er een culturele kloof is. ‘Ik denk dat de meeste internationals de studentencultuur in Groningen niet kennen, waarbij je naar hospi’s gaat en lid wordt van een vereniging.’
Verenigingshuizen
Veel Nederlandse studenten wonen in verenigingshuizen, zoals Wies, die lid is van Vindicat. ‘Onze vereniging bestaat eigenlijk alleen uit Nederlanders, dus wonen er in onze huizen ook geen internationals’, legt ze uit.
Omdat internationals doorgaans geen lid worden van de verenigingen, zijn ze in het nadeel. En dan komen Nederlanders ook nog eens vaak met vrienden van de middelbare school naar Groningen. ‘Die hoeven geen nieuwe mensen te leren kennen en willen graag samenwonen’, zegt Wies.
Zij adviseert internationals om toch lid te worden van een vereniging. ‘Dat zou het zeker makkelijker maken om een plek in een groot studentenhuis zoals dat van ons te krijgen. Maar als je ziet dat de meeste andere leden Nederlands zijn kan dat je natuurlijk wel afschrikken.’
Kort verblijf
Wat ook niet helpt, is dat internationals vaak maar kort blijven. Veel huizen willen graag huurders die langer blijven en de bewoners geven ook de voorkeur aan vrienden die langer bij ze wonen.
Maar soms is dat korte verblijf juist in het voordeel van de internationals. Jup woont in een verenigingshuis, maar een van zijn huidige huisgenoten is een international. ‘We hadden een kamer die we een paar maanden moesten onderverhuren, en aangezien veel internationals maar kort blijven kwam dat goed uit’, zegt hij. ‘We vinden hem allemaal heel tof, maar we hebben niet vaak internationals hier, aangezien we vaak binnen de vereniging op zoek gaan naar nieuwe huisgenoten.’
Er is ook een praktische reden waarom mensen die een kamer verhuren vaak internationals uitsluiten, legt Annyck uit. ‘Wij hebben al vijfhonderd reacties gekregen op onze advertentie. Als we internationals niet hadden uitgesloten, waren dat er nog veel meer geweest.’
Vertekend beeld
De Groninger Studentenbond (GSb) denkt echter dat ze Nederlandse studenten kunnen overtuigen internationals te verwelkomen. ‘Volgens ons het is het beeld dat Nederlandse studenten hebben van internationals in hun huis, op hun veilige plek, wat vertekend’, zegt secretaris Ale Pieter ten Cate.
Nederlandse studenten hebben niet goed door waar internationals tegenaan lopen
Samen met het Erasmus Student Network (ESN) en met steun van de gemeente werkt de GSb nu aan een nieuwe campagne om daar verandering in te brengen: Internationals Welcome. ‘We hebben filmpjes gemaakt waarin we op bezoek gaan bij studentenhuizen waar Nederlandse en internationale studenten samen wonen, om te laten zien hoe leuk en gezellig dat is’, zegt ESN-voorzitter Hannah Jelkmann.
De filmpjes worden deze zomer gepubliceerd. ‘De situatie zal niet van de ene op de andere dag veranderen. Het is een langetermijndoel’, zegt Ten Cate. ‘Maar we willen allemaal dat er meer gemengde huizen komen en we willen bewustwording creëren.’
Studentenmix
Het zou zomaar kunnen werken, zegt de Nederlandse student Tirza. ‘De huizenmarkt is een verschrikking, zowel voor Nederlanders als voor internationals. Maar ik denk dat Nederlandse studenten niet goed doorhebben tegen welke enorme problemen internationals aanlopen. Het mag voor ons dan moeilijk zijn om een huis te vinden, maar het is nog wel makkelijker dan voor internationals.’
De gemeente Groningen wil het probleem aanpakken door ervoor te zorgen dat de nieuwe studentenflats, zoals het gebouw dat op Zernike gebouwd gaat worden, bewoond gaan worden door zowel Nederlanders als internationals. ‘We willen dat dit langzaam maar zeker de norm wordt in Groningen’, zei scheidend wethouder Roeland van der Schaaf in zijn laatste persconferentie op 1 juni.
In de tussentijd blijft Lorenzo op zoek, ook al vindt hij de hele situatie nogal overweldigend. ‘Ik weet niet wat de toekomst brengt en waar ik ga wonen. Ik ben bang en gefrustreerd en voel me niet welkom. Het is alsof ik moet vechten om brood. Iedereen probeert het van elkaar af te pakken.’
If it’s all about the language barrier, I never understood why they say “no internationals” instead of “Dutch speaking only” or “we prefer someone who is leaning Dutch”. That way they don’t exclude the internationals who speak/learn Dutch (yes there are some who do ;) and it doesn’t sound so “racist”. Also funny that it is tolerated that people keep writing “no internationals” on the housing ads, if you would do that in other countries (Germany for example) you would be called a Nazi and a racist, and possibly would get into trouble, like being reported and blocked from the housing website.
“Ondertussen laat de RUG aan aankomende studenten weten dat ze maar niet naar Groningen moeten komen als ze in augustus nog geen kamer gevonden hebben”
Huh wat is dit nou weer? Een tijdje terug ging de RuG nog minder opvanglocaties aanhouden want er zou overal al meer dan genoeg woonruimte zijn voor het nieuwe schooljaar
Acht jaar geleden werkte ik nog aan de rug, waar toen veel minder studenten buiten Nederland studeerden. Maar ook toen al merkte ik, dat de groepen amper mengden. En dat was toen al een kwestie van niet willen en kunnen mengen. Bij PhD’s was de situatie totaal anders, daar wordt prima gemengd.
Dat Erasmus programma brengt dus niet, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Misschien is het wel een goed idee, die internationale samenwerking te beperken tot de master studies en de promotie trajecten. En dus is het misschien ook wel goed, de financiering van de universiteiten zo te veranderen , dat studenten van buiten de Europese Unie niet meer winstbrengend zijn.
Dan kan de universiteit ook weer krimpen naar een niveau, dat behapbaar is voor de wetenschappers/docenten, en voor de stadjers. Want de verhouding student /gewone burger is nu niet OK.
Hoe gaat de Rug dan aan geld komen als ze geen internationals meer kunnen uitmelken?
Why are some Dutch people acting as if English is the default native language for internationals? That is not the case for most of us. You are not doing me a favour when speaking English, you are meeting me half way. Is it not difficult for us to communicate 24/7 in a language that is not our first language?
As long as you are not speaking Dutch, we do have to meet half way in order to communicate. What language do you expect us to speak?
I think Lu is just expressing that it takes effort from both sides. They are not saying that they expect Dutch people to speak anything other than Dutch or English but just for them to be aware that English is not the default language for a majority of people and that compromise comes from both ways :)
That is irrelevant for Dutch people. From their perspective, switching to english is still an effort, even if that is the case for you as well. Also, switching to english in a country that is not english-speaking is already doing a favor. I find it quite audacious that not having to learn the local language is taken for granted and people are still not pleased.
Why are some Internationals acting as if English is the default native language for Dutch people?
Maybe they try to be nice to you? Make you feel welcome and one of us?
Lu wrote: “Is it not difficult for us to communicate 24/7 in a language that is not our first language?”
That almost sounds like an argument for segregated housing (as in, it would be much easier for international students to live with people who share their language); but I guess that’s not what you have in mind. :-)
I’m not sure which other (non-Dutch) language you can reasonably expect the student community to speak if you want to be able to communicate with each other… Esperanto perhaps? ;-)
Lu, I guess what you actually meant was something like: Dutch students may find it annoying to have to speak English all the time, but the same is true for international students. It’s tiresome for them as well.
You have a point there, but of course a major difference is that these Dutch students did not make a choice to study abroad, and the internationals did. This doesn’t necessarily mean that they should be ‘punished’ by having to work harder at communication all the time, and internationals definitely shouldn’t be excluded in any way as far as I’m concerned, but it does mean the situation is somewhat different for these two groups.
Ik woon in een gemengd huis, de helft is internationals. Ik loop wel tegen sommige culturele verschillen aan. Mijn huisgenootje uit Zuidoost Europa, groet bijvoorbeeld mensen vaak niet, en laat heel veel oude rommel liggen. Ze lijkt heel gehecht aan allerlei spullen (plastics tasjes en dergelijke) die wij als vuilnis beschouwen. Dat geeft wel wat wrijving. Maar ik heb ook huisgenootjes gehad van dichterbij en dat gaat net zo goed als een Nederlandse huisgenoot! Naar mijn inziens is het voor een deel waar dat een andere cultuur moeilijker kan zijn om mee in een huis te wonen, maar het ligt ook erg aan het individu. We zijn niet zo’n conventioneel huis (niemand zit bij een vereniging), het is erg schoon en we zijn eigenlijk allemaal juist heel rustig wat misschien ook wel zorgt dat we wat makkelijker internationals in huis nemen. En onderling Engels spreken is niet zo dramatisch als het klinkt hoor, na een paar dagen gaat het echt gewoon vanzelf. ;)
Taalbarriere is een matig en gemakkelijk excuus… in mijn oude studentenhuis woonden we met drie Nederlanders en eigenlijk altijd in ieder geval één international. Een van ons sprak niet echt goed Engels, maar deed wel zijn best en op die manier kom je echt in aanraking met mensen van andere culturen. Zij zijn echt niet zo anders of eng, kom op zeg. Denk dat het gewoon een bepaalde angst is voor het vreemde. En het overwicht van de Vindicat- en Albertushuizen in de stad helpt natuurlijk ook niet, evenals de louche huisbazen.
Voor feit dat studenten blijkbaar het liefst hun huis delen met mensen die het meest op henzelf lijken (hetzelfde niveau, dezelfde hobby’s, dezelfde vereniging, dezelfde taal etc. etc.), hoeven zij zich helemaal niet te verantwoorden. Ze doen immers niets fout. Je ziet bijvoorbeeld ook in de grote studentenpanden de Chinezen en Spanjaarden direct samenklonteren met hun landgenoten. Maar als Nederlanders dat doen, hebben ze daar blijkbaar een excuus voor nodig. Je kunt een taalbarrière en matig en gemakkelijk excuus vinden, maar in de huidige kamermarkt is een matig excuus meer dan voldoende om niet met iemand een huis te willen delen. De kamers worden toch wel gevuld.
Volgens mij heeft het ook niet te maken met angst voor het vreemde, maar gaat het om negatieve stereotypen. Waarom zou je daarmee risico willen lopen, als je ook gewoon een Nederlander in huis kunt halen waarvan je weet hoe je die aan moet pakken als die zich niet gedraagt.
Negatieve stereotypen komen toch voort uit of leiden tot angst voor het vreemde. Ik denk dat studenten te gemakkelijk ervanuit gaan dat Nederlanders betere of gemakkelijkere huisgenoten zijn. Samenklontering is enigszins logisch hoor, maar zeker niet noodzakelijk. De groep internationals hier is ook zo groot dat het te gemakkelijk is ze op een hoop te gooien en alleen maar vanwege Engels uit te sluiten.
Oh, je bedoelt racisten.
«De RUG bezoekt geen wervingsbijeenkomsten meer om Europese internationals aan te trekken, maar de universiteit wil nog wel verder groeien. En dus richt ze zich op studenten uit Oost-Azië, Afrika en Noord-Amerika: degenen die grof geld neertellen»
Toch heerlijk hoe inconsequent de RUG is, hypocrisie zelve.
Letterlijk wat ik ook dacht.