Studenten
Wout (rechts) en Jonne organiseren het festival Reconnect in de Loods Foto Reyer Boxem

Post-coronafestival Reconnect

Feesten met een wetenschappelijk tintje

Wout (rechts) en Jonne organiseren het festival Reconnect in de Loods Foto Reyer Boxem
Vijftien derdejaarsstudenten Kunst, Cultuur en Media (KCM) hebben het festival Reconnect georganiseerd. Het doel: de door corona verwaterde relaties tussen muziekliefhebbers en artiesten herstellen.
31 mei om 10:47 uur.
Laatst gewijzigd op 1 juni 2022
om 9:57 uur.
mei 31 at 10:47 AM.
Last modified on juni 1, 2022
at 9:57 AM.
Avatar photo

Door Denise Overkleeft

31 mei om 10:47 uur.
Laatst gewijzigd op 1 juni 2022
om 9:57 uur.
Avatar photo

By Denise Overkleeft

mei 31 at 10:47 AM.
Last modified on juni 1, 2022
at 9:57 AM.
Avatar photo

Denise Overkleeft

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Een van de bands die op Reconnect gaat optreden, is The Soy Boys. Oftewel de soja-etende jongens, zegt Wout Mulder (27), zanger van de band en medeorganisator van het festival. The Soy Boys waren net naam aan het maken in de Groningse muziekwereld ze traden op in onder meer Blokes en op feesten van Dizkartes en SIB/AEGEE, toen de pandemie toesloeg. Concerten werden gecanceld, ze konden de studio niet meer in en de band mocht niet meer samenkomen.

Bij vier gevoelige jongens als wij, speelt bevestiging vanuit het publiek wel mee

Wout bouwde zijn studentenkamertje om tot kleine studio en bracht uren door aan zijn bureau – niet met studieboeken, maar met een productiepaneel en een platenspeler. Om hem heen posters van poplegendes als Bowie en The Rolling Stones, op zijn bed een akoestische gitaar, zijn aanwinst om de lockdown door te komen. Muziek maken ging zo nog wel.

Gezellige boel

‘Maar als je muziek maakt, wil je het ook naar buiten brengen’, vertelt Wout. Als leadzanger is hij ook degene die contact legt met het publiek, grapjes maakt en peilt of de liedjes aanslaan. Luisteren ze, wordt er gedanst, zingen ze mee? ‘Bij vier gevoelige jongens als wij, speelt bevestiging vanuit het publiek mee’, erkent hij. Maar dat contact, die bevestiging, die was er niet tijdens de lockdown.

Ook contact met andere artiesten was er nauwelijks. ‘De hele muziekwereld heeft stilgelegen’, zegt Wout. Het was altijd een gezellige boel, backstage: nummers werden uitgewisseld, aanbevelingen werden gedaan en er werd gejamd.

Zeker als beginnende band is dat ontzettend belangrijk, om wat naamsbekendheid op te bouwen, vertelt hij. ‘Je kunt superveel talent hebben, maar zonder connecties ga je het niet maken.’ Als ze je eenmaal kennen, is het veel makkelijker om een plekje in de line-up te bemachtigen.

Bubbel

Ook voor medestudent en -organisator Jonne Poels was de wereld door corona klein geworden. Hij had zich net ontwikkeld tot volwaardig festivalganger toen de pandemie roet in het eten gooide. ‘Ik heb zoveel doorgeschoven kaartjes van gecancelde festivals en concerten. Ik weet niet eens van welke allemaal.’ Nu het eindelijk weer kan, slaat ook een beetje de spanning toe.

Het is ingericht als een soort huisfeestje om de stap naar een groot evenement te verkleinen

Hij leefde echt in isolatie, vertelt Jonne. ‘Mijn sociale bubbel was ontzettend klein.’ Hij zag weinig vrienden. Veel vriendschappen verwaterden. Hoe langer hij iemand niet zag, des te groter werd de stap om weer contact te zoeken. ‘En dan komt de vraag: hoe praat je ook alweer met zo iemand?’

En dat zijn nog bekenden; contact maken met onbekenden is al helemaal wennen, zegt Jonne. ‘Uitgaan is echt even inkomen, hoor.’ Vooral de drukte is hij niet meer gewend. ‘En als je dan een biertje gaat halen bij de bar, moet je door die hele mensenmassa. Ik raak gewoon een beetje overprikkeld of zo.’

Dansen en chillen

Juist daar hebben ze over nagedacht. Volgens Jonne is het festival de perfecte plek om weer te wennen aan een menigte: ‘Het is ingericht als een soort huisfeestje. Om de stap naar een groot evenement als een concert te verkleinen.’ Er zijn ook verschillende ruimtes. Om te dansen, maar ook om te chillen en te kletsen op een bank.

Zelfs het muziekgenre van het festival is gericht op weer contact maken. Aan het begin van de middag kunnen bezoekers luisteren naar Indie. ‘Dat is niet echt om te dansen, maar meer chill als achtergrondmuziek’, volgens Jonne. En om spelletjes bij te spelen.

Dansen kan beter later op de avond, op de house- en technobeats van lokale dj’s. En op die van bands.

Iedereen kan meedoen, zolang je maar iets van geluid maakt

Wout is verantwoordelijk voor die line-up. En als hij die lijst voorleest, blijkt dat het nog best snor zit met zijn connecties in de muziek bussiness. ‘Ja, die zitten allemaal wel in mijn koker’, zegt hij. Muzikanten vinden was eigenlijk geen probleem. ‘Al mijn klasgenoten zitten in de kunstwereld. Met onze connecties was dat zo gefikst.’

Gelijkvloers

De studenten KCM zijn voor het festival de literatuur ingedoken. Dat was namelijk een vereiste om studiepunten te halen: al hun keuzes moesten ze baseren op onderzoek. En dat leverde nuttige inzichten op.

Zo vonden ze een Brits onderzoek uit 2019, waaruit bleek dat een gelijkvloers podium goed zou kunnen helpen om de band tussen de artiesten en het publiek te herstellen. ‘Zo wordt de machtsverhouding tussen artiest en publiek verkleind,’ legt Jonne uit. Om de interactie nog laagdrempeliger te maken, is er ook een jamsessie aan het begin, zodat bezoekers zelf actief muziek kunnen maken met de muzikanten of met elkaar. ‘Iedereen kan meedoen, zolang je maar iets van geluid maakt.’

Die jamsessie, het verlagen van het podium, het muziekgenre; het is allemaal wetenschappelijk onderbouwd. De verzamelaars van die kennis, de academici achter de onderzoeken die daarmee eigenlijk ook hebben bijgedragen aan het feest, hebben een ereplekje gekregen op het festival.

Op de wc. Daar hangt een kalender met de verjaardagen van de geleerden.

Reconnect wordt gehouden in De Loods aan de Neutronstraat. Het begint om 16:00 en duurt tot 01:00 uur. Kaarten (8 euro) zijn te koop via de website reconnect050.nl.

Engels