Van bieten naar beats
Dancebolwerk Paradigm verhuist naar het voormalige Suikerunieterrein. De verhuizing heeft zelfs een speciale naam gekregen: ‘The Shift’.
Paradigm wil op het Suikerunieterrein niet alleen clubzalen bouwen, maar ook onder meer ateliers, kantoorruimtes en een restaurant.
Het is de bedoeling dat het nieuwe Paradigm zelfvoorzienend wordt.
De bouwmaterialen voor de nieuwe locatie hoopt de organisatie gedoneerd te krijgen van bedrijven en particulieren.
Hoe dan ook willen de dames en heren van Paradigm hun eigen ding blijven doen. ‘Onaardige dj’s boeken we gewoon niet.’
Terpstra en dj Milan Meyberg denken dat Paradigm zijn succes te danken heeft aan het familiegevoel dat er heerst.
Dat gevoel zal er ook voor zorgen dat ‘The Shift’ gaat lukken, denken Meyberg en Terpstra. En anders ‘doen we het wel op de locatie na de Suikerunie’.
Leestijd: 8 minuten (1285 woorden)
De verhuizing heeft de toepasselijke naam The Shift gekregen. En het gaat eigenlijk best goed, concludeert Piter Terpstra, een van de oprichters van Paradigm. ‘We zijn nu drie maanden verder en hebben zo’n 40.000 euro opgehaald met de crowdfundcampagne.’ Milan Meyberg, dj en ook nauw betrokken bij het plan, vertelt dat er binnenkort een nieuwe website wordt gelanceerd waarop wekelijkse updates worden geplaatst over de voortgang van het project. ‘Zo worden we nog transparanter.’
Het is de bedoeling dat het creatieve bolwerk op het Suikerunieterrein zelfvoorzienend wordt. ‘Of dat helemaal lukt is natuurlijk nog de vraag, maar we zien wel hoe ver we komen’, zegt Terpstra. ‘Hoe wij omgaan met materialen en bouwprocessen, is een totaal nieuwe manier van omgaan met je omgeving’, vertelt Meyberg. Dat idealisme leeft ook onder de achterban van de populaire elektronische muziektempel. ‘Waarom zouden we nieuwe bakstenen kopen als we oude bakstenen kunnen krijgen en daarmee kunnen bouwen?’ vraagt Terpstra zich af. ‘Dat is paradigma-overschrijdend denken’, stelt Meyberg.
Boomstammen van Staatsbosbeheer
Verschillende bedrijven en particulieren reageerden direct enthousiast op de plannen en boden materialen aan. Ze willen allemaal hun steentje bijdragen aan The Shift. Tijdens het jaarlijkse festival in augustus werd al geëxperimenteerd met het ‘oogsten’ van materialen, toen de main stage werd gebouwd van boomstammen die door Staatsbosbeheer waren gedoneerd. Het hout was anders op de brandstapel beland. Ook de gemeente Groningen is enthousiast. ‘We hebben een prima positie binnen de gemeente. We doen het goed en zorgen voor veel aantrekkingskracht’, vertelt Terpstra.
Het is de bedoeling dat dit enthousiasme zich binnenkort uit in subsidies. Hoe de verdeling crowdfunding/subsidies eruit moet zien, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat voor de eerste fase van de verhuizing zeker 200.000 euro nodig is. Uiteindelijk moet er een miljoen (‘liefst meer’) binnenkomen. Toch zal Paradigm nooit zwichten voor commercie. Dit komt bijvoorbeeld naar voren tijdens de Loodsrave, die net beneden in het pand is begonnen. Bij dit sympathieke evenement, dat ’s middags al aftrapt, is de entree tot 23.00 uur gratis en mag je tot 18.00 uur je eigen drank meenemen. The Shift steunt vooral op de grote achterban, die bestaat uit tienduizenden mensen. Ze komen niet alleen uit Groningen, ook in de Randstad is Paradigm een grote naam.
Geen Martin Garrix
Maar wat nou als er aan het einde van de crowdfundcampagne een gat op de begroting staat? Worden bij het grote publiek bekende namen als dj Tiësto en Martin Garrix dan opeens wel naar Groningen gehaald? ‘Nee!’ roepen de mannen eensgezind. ‘Al kwamen ze gratis. Hoewel, Tiësto met een old-school tranceset, daar wil ik misschien nog wel eens over nadenken’, zegt Terpstra. ‘Maar dan zullen we er niet mee adverteren’, voegt Meyberg stellig toe.
Tips voor ADE
Vanaf woensdag barst Amsterdam Dance Event los in de hoofdstad. Tot en met zondag kan er dag en nacht gedanst worden. Paradigm tipt de leukste feestjes.
Warehouse Elementenstraat, en dan vooral de (al uitverkochte) vrijdagavond waar onder meer Ricardo Villalobos draait. ‘Rauw met een te gekke programmering.’
Ook leuk op vrijdag: Seth Troxler in club Closure. Mazzelaars vinden hun kaartje op Ticketswap.
NGHTDVSN op zaterdag, waar Paradigms huis-dj Malbetrieb draait met onder meer Max Cooper, Stephan Bodzin en Gabriel Ananda.
Speedy J draait zondag op Awakenings presents: Electric Deluxe, samen met onder andere Nina Kraviz.
De leukste afterparty is Breakfast Club met Brent Roozendaal in club Closure. ‘Altijd een grote dierentuin.’
Het is tekenend voor de visie van de club. ‘Wij zeggen nee tegen 95 procent van de externe partijen die hier een feest willen geven’, vertelt Terpstra. Simpelweg omdat ze niet aansluiten bij de identiteit van Paradigm. Het is volgens hem een kwestie van de lange adem. ‘Als je heel commercieel bent, kan je ook heel snel groeien. Maar wij kiezen de weg van de meeste weerstand.’ De muziek is daarbij het allerbelangrijkste. Electronic dance music (EDM), waarbij dj’s als Martin Garrix en David Guetta grote spelers zijn, komt er dan ook niet in. ‘Al die one trick pony’s die voor dat ene trucje honderdduizenden euro’s vragen, dat hoeft voor ons niet’, zegt Meyberg.
En dat waarderen de bezoekers. Paradigm wordt ook geroemd om de onbekende, nieuwe muziek die er te horen is. Het niveau ligt hoog. Dat komt omdat de medewerkers al sinds hun tienerjaren evenementen organiseren, zelf ook dj zijn of veel festivals en feesten aflopen. ‘We sparren met elkaar en zo houden we elkaar heel scherp’, zegt Meyberg. Dat is ook heel belangrijk, vindt Terpstra. ‘We zijn best fel naar elkaar, want we moeten op het scherpst van de snede opereren om een bepaalde kwaliteit te waarborgen.’ Dat is niet altijd makkelijk. Een avond met 150 of 200 man in plaats van 350 man moet zo nu en dan kunnen, maar het kost wel geld. ‘Je kunt natuurlijk niet té extreem programmeren. We willen het experimentele karakter behouden, maar zoiets kan niet te vaak’, zegt Meyberg.
Familiegevoel
De belangrijkste factor die het succes van Paradigm verklaart, is volgens de mannen het familiegevoel. ‘Omdat we het met z’n allen zo leuk hebben, is Paradigm iets unieks geworden’, meent Terpstra. ‘We zijn erg aardig tegen bezoekers. Iedereen wordt met open armen ontvangen. En onaardige dj’s, die boeken we gewoon niet.’ Meyberg, die vanuit Groningen naar Amsterdam verhuisde, merkt een groot verschil tussen de clubscenes onderling. ‘In de Randstad zie je een hele harde, competitieve omgeving, waardoor mensen zichzelf op de eerste plaats zetten.’ Bij Paradigm, dat voor een groot deel steunt op vrijwilligers, gebeurt juist het tegenovergestelde. ‘Het gaat niet zozeer om de kwaliteiten van een individu, maar om de kwaliteit van het collectief’, zegt Terpstra. ‘Hier zijn we op de eerste plaats een club mensen’, voegt Meyberg toe.
Die saamhorigheid gaat er ook voor zorgen dat het op het Suikerunieterrein gaat lukken, denkt de dj. De ambitie is groot. Zo is het de bedoeling dat het jaarlijkse festival, dat afgelopen jaar van een naar twee dagen is uitgebreid, daar vijf dagen gaat duren. ‘Dan kun je ook kamperen en lekker je eigen bier meenemen’, zegt Terpstra. Of het haalbaar is, moet worden afgewacht. Maar mocht het niet lukken, dan is er geen man overboord. ‘Dan doen we het wel op de locatie na de Suikerunie. Die komt er vast ook wel weer.’
Wat gaat er gebeuren?
Paradigm is een undergroundclub, gevestigd in een oude graanfabriek aan de Helsinkistraat, waar vooral elektronische muziek als techno en house wordt gedraaid. De club wordt veel bezocht door studenten. Afgelopen augustus werd tijdens het jaarlijkse festival de verhuizing naar het Suikerunieterrein aangekondigd. Ongeveer een zesde van het terrein (120 duizend vierkante meter in totaal) zal worden gebruikt. Die ruimte is niet alleen bestemd voor de clubzalen, maar ook voor ateliers, kantoorruimtes, een restaurant, een café, een openluchtbioscoop, muziekstudio’s, eetbare tuinen en een energiepark. Dit allemaal onder de paraplu van stichting the Electronic Music Society (EMS).
De manier van bouwen is vernieuwend: er wordt alleen gebruikgemaakt van duurzame, gerecyclede materialen. Daarvoor zijn twee gespecialiseerde architectenbureaus aangetrokken. Verder wil EMS samenwerken met bijvoorbeeld uitkeringsinstantie UWV om mensen zonder werk aan de slag te krijgen in participatie- en leertrajecten. Daarnaast wil men experimenteren met een basisinkomen. Dit alles moet bekostigd worden uit crowdfunding en subsidies voor innovatie en duurzaamheid. Liefhebbers kunnen doneren via de site Part of the Shift. Zij krijgen in ruil voor hun donatie tasjes, ep’s of tickets die levenslang toegang geven tot de club.
Tijdens het oud en nieuw-feest van Paradigm kan voor de eerste keer kennis worden gemaakt met de nieuwe locatie. In de zomer van 2017 moet de verhuizing rond zijn.