Studenten
Foto's Reyer Boxem

Internationals bidden bij de Vineyard Church

Op zoek naar God in Groningen

Het valt niet altijd mee om als international in Groningen gelijkgestemden te vinden. Maar veel christelijke studenten treffen ze bij de Vineyard Church, een kerkgemeente waar Engels de voertaal is.
Avatar photo

Door Rick Jan Molanus

25 februari om 16:34 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:15 uur.
Avatar photo

By Rick Jan Molanus

februari 25 at 16:34 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:15 PM.
Avatar photo

Rick Jan Molanus

Studentredacteur Volledig bio Student editor Full bio

‘In hem hebt ook u de boodschap van de waarheid gehoord, het evangelie van uw redding, in hem bent u, door uw geloof, gemerkt met het stempel van de Heilige Geest die ons beloofd is’. 

Ráhel Mágdo valt even stil na het voorlezen van de passage. ‘Ik vroeg me dus af wat hier bedoeld werd met “het stempel”’, zegt ze dan. De rest van de groep denkt even na. Een korte discussie breekt los. ‘Misschien wel een letterlijk stempel, dat op je hart wordt gedrukt wanneer je je bekeert’, grapt iemand. 

Voor de Roemeense Ráhel en de andere aanwezigen begon deze avond zoals in zoveel studentenhuizen in de stad. Een voor een kwamen ze binnendruppelen, waarna ze de laatste nieuwtjes bespraken onder het genot van een bord tomatensoep. Maar dit is geen jaarclub- of stapavond, maar de wekelijkse Bijbelstudie van de Engelstalige Vineyard Church. 

Laagdrempelig

‘Dit is voor mensen van de kerk die wat meer verdieping zoeken’, vertelt Jana Unterweide, een Duitse psychologiestudent. De Vineyard-beweging is een evangelische organisatie die laagdrempelig en toegankelijk wil zijn. Wereldwijd zijn er 1650 kerken bij aangesloten. Elke zondagochtend wordt er een dienst gehouden, in het Engels. Hierdoor zijn er veel internationale studenten die hun weg naar de Vineyard Church vinden. 

Ik twijfelde tussen Tilburg en Groningen, maar daar hadden ze niet zoiets als Vineyard

Voor Jana was het zelfs een doorslaggevende factor in de keuze om naar Groningen te verhuizen: ‘Ik twijfelde nog tussen Tilburg en Groningen,’ vertelt ze, ‘maar in Tilburg kon ik niets zoiets als Vineyard vinden.’ 

Ongeveer de helft van de kerkgemeente bestaat uit studenten, afkomstig uit alle hoeken van de wereld. ‘God is de verbindende factor,’ zegt pastoor Koen Prinzen, ‘gevolgd door de Engelse taal.’ Hij is maar wat blij met de jaarlijkse instroom van internationale studenten. ‘Het is altijd een dynamische groep die erg actief deelneemt in de gemeenschap. Ze vullen veel vrijwilligerstaken in.’ 

Sociale functie

Zo is de Finse Anniina Vahala naast haar studie Europese talen en culturen ook voorzitter van de Student Ministry Board van de Vineyard Church. ‘We organiseren regelmatig activiteiten. Zo is er binnenkort een evenement waarbij mensen ons kunnen bellen met vragen over het christendom’, vertelt ze. 

De ijverige bijdrage van internationale studenten is het gevolg van de belangrijke sociale functie die de Vineyard Church heeft voor deze groep. ‘Nederlandse studenten zijn vaak lid van een studentenvereniging en ze kunnen ook makkelijk even een weekendje hun familie opzoeken. Internationale studenten hebben deze opties meestal niet’, legt Prinzen uit. ‘Wij zijn beide in één.’

Neem de Bijbelstudieavonden: de kerk moedigt de leden aan om samen te komen, de Bijbel te bespreken en het leven te delen. Dit hoort bij de fase van zelfstandig-worden die studenten doormaken, vindt Prinzen. 

Serieuze studie

Binnen Vineyard zijn er ‘home groups’ die een keer in de week bij elkaar komen om christelijke thema’s te bespreken. Sommige zijn vrij specifiek: zo zijn er groepen gericht op een betere student worden, of een betere man of vrouw. Maar in alle gevallen wordt de Bijbel als leidraad gebruikt.  

Net als de diensten is ook een Bijbelstudieavond toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Maar die laagdrempeligheid geldt niet voor de manier waarop de onderwerpen worden besproken. De ernst waarmee Ráhel, Jana en de anderen de ‘Brief van Paulus aan de Efeziërs’ onder de loep nemen doet niets onder voor het gemiddelde college aan de theologiefaculteit. 

Wij zijn familie en studentenvereniging in één voor de internationals

Ráhel, die klassieke muziek studeert aan het conservatorium, leidt de groep verder door de tekst heen. De woorden worden nauwkeurig geïnterpreteerd en gediscussieerd. ‘”Het stempel” refereert wellicht aan de manier waarop vroeger een brief werd getekend’, zegt Kirsten Doorn, de enige Nederlandse aanwezige. ‘Dat denk ik ook’, zegt Ráhel instemmend. ‘Een soort merk dat God geeft aan hen die in hem geloven.’

De aanwezigen vertellen openhartig over persoonlijke problemen en onzekerheden, waarna de groep nadenkt over hoe de tekst van Paulus’ brief in deze gevallen toegepast kan worden. Niemand komt hier om zomaar wat Bijbelteksten te lezen: deze bijeenkomst is een soort therapeutische avond, waarbij elkaar vooruit helpen centraal staat.

Privézaak 

Studenten zijn wel vaker bezig met hun geloof, bewijzen de zes religieuze studentenverenigingen in Groningen. Maar het gaat in Nederland wel om een minderheid: meer dan de helft van de bevolking hangt geen geloof aan en onder jongen van 18 tot 25 is dit zelfs tweederde. Ook neemt religieuze binding af naarmate het opleidingsniveau hoger is. 

Dat merken de leden van de Vineyard Church ook. Nederland is een tolerant land, maar er rusten wel stigma’s op het christendom, zeggen de leden van de Bijbelstudiegroep. ‘Mensen hebben helaas een beeld van christenen dat ze veroordelend zijn’, zegt Priscella Mellanie, een Indonesische psychologiestudent. ‘Daarom ben ik altijd een beetje voorzichtig met praten over geloof. Ik hou me meestal stil, tenzij er naar gevraagd wordt.’ 

Tijdens een plechtigheid voor een overleden leraar werd God niet een keer genoemd

In Nederland is religie een privé-aangelegenheid, zegt de groep. ‘Vorig jaar overleed een leraar op het conservatorium. Tijdens een plechtigheid die de school organiseerde werd God niet één keer genoemd’, zegt Ráhel. ‘Dat zou ondenkbaar zijn in Roemenië. Zelfs wanneer mensen minder christelijk zijn, wordt er tenminste even gerefereerd aan God.’

Wetenschap

Aan de RUG bemerken de internationale studenten dezelfde seculiere insteek. Daar liep Anniina tegenaan toen ze de minor development studies volgde. ‘Aan het eind van het blok moest iedereen z’n onderzoek presenteren’, vertelt ze. ‘Dat van mij ging over de ethiek van het evangeliseren tijdens ontwikkelingswerk. Waar anderen voornamelijk algemene vragen kregen over de keuze van hun onderwerp, werd mijn werk erg kritisch ontvangen. Iedereen had er een mening over.’  

Maar religie en wetenschap gaan best samen, vindt de groep. Voor Jana is het geloof zelfs sterker geworden sinds ze aan de universiteit studeert. ‘Ik kon er daardoor kritischer naar kijken’, zegt ze. ‘Dat was een uitdaging, omdat je met veel verschillende mensen over dit onderwerp discussieert. Maar dat maakt het feit dat mijn geloof nog steeds staat des te mooier.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties