Universiteit
Video Rianne Aalbers

Verkiezingen universiteitsraad

Wie laat jij voor jou spreken? Doe de kieswijzer!

Video Rianne Aalbers
Is het bsa een goede stok achter de deur? Moet de universiteit meer middelen vrijmaken voor sociale veiligheid? Zouden studenten standaard met ChatGPT moeten leren werken?
8 mei om 9:44 uur.
Laatst gewijzigd op 8 mei 2023
om 9:44 uur.
mei 8 at 9:44 AM.
Last modified on mei 8, 2023
at 9:44 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

8 mei om 9:44 uur.
Laatst gewijzigd op 8 mei 2023
om 9:44 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 8 at 9:44 AM.
Last modified on mei 8, 2023
at 9:44 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Het zijn een paar voorbeelden van onderwerpen waar de universiteitsraad en het college van bestuur met elkaar over discussiëren. En vanaf maandag mag iedere student weer stemmen wie hen vertegenwoordigt in de raad.

Misschien weet je al precies op wie je wilt stemmen, maar voor hetzelfde geld hoor je nu voor het eerst over de verkiezingen. Daarom helpen UKrant en de Groninger Studentenbond een handje.

In het bovenstaande filmpje stellen de lijsttrekkers van de drie studentenpartijen zichzelf en hun partij voor. Belangrijker nog is de stemwijzer die je kunt invullen: aan de hand van tien stellingen nemen we je mee door een aantal van de partijstandpunten.

Hoe het werkt

Op de volgende pagina’s zie je steeds een stelling. Alle partijen – De Vrije Student, Lijst Calimero en Studenten Organisatie Groningen – leverden ons hun standpunten over de stellingen.

Jij kiest bij elke stelling het standpunt waar je het mee eens bent. Beantwoord je ze alle tien, dan krijg je erna een overzicht van welke partij het beste bij jou past.

De antwoorden onder de stellingen zijn een korte versie van de partijstandpunten. Wil je bij een specifiek onderwerp een uitgebreidere motivatie lezen? Dan kun je onderaan de pagina van de desbetreffende stelling klikken voor een uitgebreid antwoord.

Wil je de partijen zelf aan het woord horen? De Groninger Studentenbond organiseert maandag 8 mei om 16.00 uur het jaarlijkse verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers. Je kan er zelf bij zijn in de Senaatskamer van het Academiegebouw, of het live volgen via de stream: www.rug.nl/verkiezingsdebat.

De verkiezingen zijn van maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei voor zowel studenten als medewerkers. Op maandag 8 mei ontvangt iedereen per mail een digitaal stembiljet. Via dit biljet kan zowel worden gestemd voor de universiteitsraad, als voor de eigen faculteit of dienst.

De uitslag van de verkiezingen volgt op maandag 15 mei.

Engels