Studeren

Zoek de verschillen

Massatoets bij geneeskunde

Door Christien Boomsma

Honderden studenten geneeskunde verzamelden zich woensdag in Martiniplaza voor de eerste voortgangstoets van 2018. Dezelfde toets wordt ook elders in het land afgenomen. Zo kan gekeken worden of alle opleidingen wel even goede artsen afleveren.

Nou is het nooit echt warm in Martiniplaza, maar de vrieskou buiten maakt het er bepaald niet beter op. Gelukkig zijn de studenten voorbereid. Kijk maar eens naar de sjaals, vesten en verenigingstruien die uit de kast zijn getrokken. Sommigen houden zelfs hun jas aan, al is er natuurlijk ook hier en daar een bikkel die aan een t-shirtje genoeg heeft.

De toets duurt behoorlijk lang – van negen tot één uur– dus studenten namen drinken mee, vaak in de rood met witte dopperflesjes van studievereniging Panacea. Gek genoeg bij het koude weer is er maar eentje met een thermosbeker. Eten kan dan natuurlijk ook geen kwaad. Boterhammen en fruit liggen al klaar. Er is duidelijk een voorkeur voor bananen: langzame koolhydraten die een suikerdip voorkomen.

En dan, schrijven. Met potlood, natuurlijk, want anders snapt de computer die de toetsen moet verwerken het niet meer. Gelukkig deelde de organisatie van ISCOMS, het International Student Congress Of (bio)Medical Sciences, dat in juni weer wordt georganiseerd, witte exemplaren uit bij de ingang. Superhandig. Hier en daar ligt een woordenboek op een tafeltje. Dat is dan een internationale student, die moeite heeft met de Nederlandstalige vragen.

Een surveillant loopt ondertussen door de rijen om de neergelegde collegekaarten te vergelijken met de namen die op de inschrijvingslijst staan. Een student is die kaart waarschijnlijk kwijt of vergeten en gebruikt haar paspoort.

Hier en daar zijn tafeltjes onbezet gebleven. De boekjes met vragen liggen er wel, net als de antwoordformulieren. Wat is er mis met die plekjes? Een wiebelende stoel? Net op de tocht? En kleine handvol tafels is helemaal leeg. De studenten die daar zaten, zijn blijkbaar al weer vertrokken. Blijf de vraag of dat een goed teken is, of een slecht…

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties