Studenten
Hunkeren naar vroeger. Feest tijdens de KEI van 2019 Foto: Lidian Boelens

Hoe lang nog?

Klaar met corona

Hunkeren naar vroeger. Feest tijdens de KEI van 2019 Foto: Lidian Boelens
Mondkapjes, vaccinaties, boosters, quarantaine; het zijn zwaar beladen woorden geworden. Ook bij studenten. De pandemie drukt dan ook zwaar op hun gemoed. Ze zijn er inmiddels echt klaar mee.
8 februari om 9:50 uur.
Laatst gewijzigd op 8 februari 2022
om 17:18 uur.
februari 8 at 9:50 AM.
Last modified on februari 8, 2022
at 17:18 PM.
Avatar photo

Door Bente Strijbosch

8 februari om 9:50 uur.
Laatst gewijzigd op 8 februari 2022
om 17:18 uur.
Avatar photo

By Bente Strijbosch

februari 8 at 9:50 AM.
Last modified on februari 8, 2022
at 17:18 PM.
Avatar photo

Bente Strijbosch

Aan het begin van de corona-rollercoaster leek het een vreemde droom: mensen die elkaar de hand niet meer schudden, gezichten verborgen achter mondkapjes, colleges die vanuit bed worden gevolgd en terrassen (normaal gesproken door studenten geterroriseerd) die er opeens verlaten bij liggen. Toch is dat het nieuwe normaal geworden, ook voor studenten. 

‘Als het moet, dan moet het en je houd je er maar gewoon aan’, stelt Carlijn Boerebach gelaten. De farmaciestudent heeft op zich geen moeite met een mondkapje. Op drukke plekken waar je geen afstand kan houden, vindt ze het een verstandige keuze. 

Zevenhonderd

Maar waar dat niet het geval is, vindt ze het onzin, zoals in de centrale medische bibliotheek. ‘Zes uur lang met een mondkapje op studeren, terwijl je ook al op afstand van elkaar zit; ik zie er de meerwaarde niet meer van.’ Al houdt ze zich er wel aan.

Lisanne Rozema, studente rechtsgeleerdheid, vindt het wel prettig dat anderen er een op hebben. Ze maakt tentamens in een hal met zo’n zevenhonderd studenten. ‘Dan voelt het wel veiliger om een mondkapje op te hebben.’ Ze geeft zo ook een signaal af, en ontvangt die signalen ook terug. ‘Als anderen een mondkapje op hebben, krijg je het idee dat zij corona ook serieus nemen.’

Met een mondkapje op studeren; ik zie er de meerwaarde niet meer van

Ook in de trein houden de meeste studenten zich aan de mondkapjesmaatregel. Ondanks alle twijfel en onvrede, lijken studenten dus een bepaald vertrouwen te hebben in het nut van de maatregel. ‘Er zitten mensen achter die er verstand van hebben’, verklaart Carlijn.

Barometer

Toch valt het niet te ontkennen dat het nut van de maatregelen steeds vaker in twijfel wordt getrokken. De bedenkingen die studenten steeds vaker uiten, zijn niet raar, vindt Lude Franke, hoogleraar genetica in het UMCG en oprichter van de Corona Barometer.

Met het Lifelines Corona Research team van de RUG en UMCG onderzoekt hij de fysieke en mentale gezondheid in Noord-Nederland. Via vragenlijsten die regelmatig naar tienduizenden deelnemers worden verstuurd, brengen ze data over verschillende aspecten van de pandemie in kaart.

Franke maakt zich zorgen over ‘hoe goed mensen in staat zullen blijven zich aan allerlei maatregelen te houden. Mijn vermoeden is ook dat er een eindigheid aan zit.’

Hoop

Als het gaat om boosteren, gaat het bij studenten niet zozeer om het virus te dempen, maar spelen er vooral strategische redenen. Lisanne geeft met een kleine lach toe dat ze haar booster enkel heeft gehaald om weer op reis te kunnen. Ook Carlijn zou de booster halen als dit nodig is om te gaan skiën in het voorjaar.

De reisplannen van de studenten lijken haast een gevoel van optimisme te weerspiegelen. Uit de ingevulde vragenlijsten van Franke blijkt ook dat er een sentiment van hoop heerst. ‘De komst van Omikron maakte plaats voor een gedachte dat het allemaal best mee zou kunnen vallen’, zegt hij. ‘Dat het zo mild is dat we er snel weer vanaf kunnen zijn.’ Maar dat is misschien een naïeve gedachte, geeft hij toe. 

Julie van Dijk heeft na oud en nieuw de coronadans niet kunnen ontspringen. Een booster heeft dus nog geen zin, weet de geneeskundestudent. Maar ze voelt nog wel de verantwoordelijkheid om de extra prik te halen als dat nodig is. Haar opa en oma heeft ze niet meer kunnen bezoeken sinds de start van de pandemie. ‘Met de booster erbij ben je beter beschermd. Waarom zou je dat niet over hebben voor zwakkere mensen?’ 

Hypocriet

Dit gevoel leeft de laatste tijd meer onder studenten, blijkt ook uit de Corona Barometer. Volgens de laatste cijfers is 58 procent van de studenten bezorgd dat een naaste van hen ziek wordt. Tien weken geleden was dit nog 51 procent.

Toch lijkt dit bezorgde gevoel als sneeuw voor de zon te verdwijnen als het gaat om huisfeesten. ‘Het is lichtelijk hypocriet’, geeft Carlijn toe. Ook zij gaat wel eens heen naar feestjes toe. Een mogelijke besmetting nemen de studenten dan voor lief. ‘Als je naar een huisfeest gaat is de kans groot dat je corona krijgt’, zegt Lisanne, ‘Dan kies je er zelf ook gewoon voor.’

Het mentaal welbevinden van met name studenten heeft een enorme knauw gekregen

Lude Franke, Corona Barometer

Om de schade enigszins te beperken doen studenten wel volop zelftesten, want, zegt Carlijn: ‘Iedereen is er wel klaar mee telkens in quarantaine te moeten.’ Daarnaast plant ze de huisfeesten tactisch in. ‘Als ik weet dat ik stage heb of ergens naartoe moet, let ik erop dat ik voor die tijd niet veel mensen heb gezien’, zegt Julie.

Feesten

Het is een lastige situatie waar ook de studenten zich ongemakkelijk bij voelen. ‘Ik vind vaccinaties belangrijk, maar tegelijkertijd ga ik ook naar huisfeesten’, bekent Julie. ‘Je hoort van veel studenten dat ze een coronadip hebben; misschien dat dat komt omdat ze geen uitlaatklep meer hebben’, denkt ze hardop. ‘We willen weer nieuwe mensen leren kennen, dat hoort bij deze leeftijd.’

Dat is helemaal geen gekke gedachte, stelt Franke. ‘Ik kijk zelf met ontzettend veel plezier terug naar die tijd. Juist ook door de fysieke colleges en sociale contacten. Ik snap goed dat studenten dat missen.’ Het is ook terug te zien in de cijfers, legt hij uit. 

Een zeven

‘In de afgelopen twee jaar heeft het mentaal welbevinden van met name studenten een enorme knauw gekregen’, vertelt Franke. Studenten geven hun kwaliteit van leven nu een 7. Dat klinkt niet verontrustend, maar dat is het wel, zegt hij.

‘Niet veel mensen geven hun leven een vijf of een tien. Dat cijfer ligt tussen de zes en negen. Een verandering van een 7,4 naar een 7 is dus een fors verschil. Bovendien is dat verschil tijdens de pandemie steeds groter geworden.’

De tijd van ‘je kan dat echt niet doen’ is dan ook wel geweest, zeggen de studenten. ‘Twee jaar is te lang,’ vindt Lisanne. ‘Er moet weer leven in de brouwerij komen.’ Carlijn is het daarmee eens. ‘Bijna iedereen is gevaccineerd, laten we er nu maar weer voor gaan.’

Engels