Mijn eerste Nacht was een heksenketel. Pas op de dag zelf besloot ik te gaan: fout nummer één. Drie kwartier stond ik in de rij voor een kaartje.
Toen ik het programmaboekje eenmaal bemachtigd had, ontdekte ik wat ik al gemist had terwijl ik in de rij stond. Als een dolle rende ik van locatie naar locatie, wanhopig proberend om nog zoveel mogelijk te zien. Maar ik was te laat voor lezingen, het was te druk bij de proefjes en de acts in de buitenlucht waren al bijna voorbij. En zelfs als ik er per ongeluk in slaagde op tijd te zijn, had ik het gevoel dat ergens anders de leuke en gave dingen gebeurden waar ik écht bij had willen zijn.
Dus dit jaar doe ik het anders. Ik bereid me voor. En omdat tweehonderd acts op de site het kiezen niet echt makkelijk maken, maakte ik gebruik van een ‘secret source’. Met zijn inside informatie, de interesses van ons allebei en mijn persoonlijke ervaringen moet het goed gaan. Toch?
Mijn Nacht gaat om dingen ervaren. Nu zijn er genoeg interactieve acts op verschillende locaties, dus ik zou gebakken moeten zitten. Maar met 8.000 concurrenten is het zaak er op tijd bij te zijn. Zie de ervaring van vorig jaar.
Openbare Bibliotheek
Dus: dit jaar om acht uur, als het offiële startschot klinkt van de Nacht, ben ik bij de Bibliotheek van Groningen om als één van de eerste door een virtuele wereld heen te lopen. Dat lijkt me echt een hele aparte ervaring, rondlopen in deze wereld terwijl je een andere wereld ziet. En als ik mijn secret source mag geloven, is dat een perfecte keuze.
Met actuele onderwerpen als bitcoins, privacy en crowdfunding is de Bibliotheek Groningen een place to be voor studenten. Ik blijf dan ook even hangen voor de talkshow met de student die zijn data verkocht. Ik ben benieuwd wat hij waard was.
Groninger Museum
Vier nachtcolleges vormen – in elk geval op papier – het hoogtepunt van de avond. Bekende Nederlanders vertellen waar zij ’s nachts wakker van liggen en de organisatie verwacht interessante antwoorden. Het kan wel erg druk worden, waarschuwt mijn secret source en dus moet je ruim van tevoren aanwezig zijn bij het Groninger Museum. Laat maar dan.
Der Aakerk
Ik vind het zonde anderhalf uur te spenderen aan een act, terwijl er nog zoveel andere dingen te doen zijn. Neem de Ig Nobellezingen . Voor serieus lachwekkend onderzoek met een hoog ‘wist-je-dat gehalte’ in de der Aakerk. En als ik daar dan toch ben, test ik gelijk of ik meer energie opwek met een ouderwets potje hakken of wanneer ik rondzwier op een wals.
Groninger Museum
Studenten gaan meestal niet naar de Nacht om kunst te zien. Zelf ben ik ook een echte kunst-kneus. Ik vind iets mooi of niet en daarmee is voor mij de kous af. Maar wat me wel interessant lijkt is de rondleiding van Wouter Marchand langs de tentoonstelling ‘De Student in Groningen‘. Waarschijnlijk omdat het programma me een andere kijk op kunst belooft. En omdat ik benieuwd ben naar wat iemand die promoveert op 200 jaar studiefinanciering te vertellen heeft.
Academie Plein
En natuurlijk ga ik op één van de Nachtexpedities. Onder begeleiding van een gids zwerf ik dan een uur door de binnenstad langs locaties die niet op de kaart staan. Zelfs mijn secret source wil niet meer loslaten. Het zit een beetje verstopt in het programma, dus er is een kans dat niet veel mensen ervan weten. Dé gelegenheid om iets unieks te kunnen vertellen maandag bij de koffie automaat. Bovendien ontsnap ik op deze manier ook aan de enorme drukte. Leuke bijkomstigheid.
Grand Theatre
En afsluiten? Dat doe ik met de indrukkende lichtshow en opzwepende muziek. Dit was de eerste tip van mijn secret source, op de vraag wat ik absoluut niet kon missen. Maar helaas geldt ook hier dat je op tijd moet komen. Toch lijkt het me een hypnotiserende ervaring, muziek door je hele lichaam voelen en dan de schitterende lichtschichten van de tesla coil.
Dus deze keer gaat het lukken om een bijzondere Nacht te hebben. En wat ik prima kan missen? De Drie Gezusters, grapt hij. Gelijk heeft hij: daar vind je op de andere 364 dagen van het jaar ook een ruim aanbod aan cultuur, taal, kunst en wetenschap. En daar is een gedegen voorbereiding niet voor nodig.