Studenten
Foto Felipe Silva

Hoe betaal je je studie?

Lenen, bijbaan, ouders

Foto Felipe Silva
Studeren kost een hoop geld: eten, vervoer, collegegeld, drank… Veel regeringen helpen studenten wel met het financieren van hun onderwijs, maar vaak is het niet genoeg en soms is het niets. Hoe knopen studenten de eindjes aan elkaar?
30 november om 17:24 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2021
om 15:57 uur.
november 30 at 17:24 PM.
Last modified on december 15, 2021
at 15:57 PM.
Avatar photo

Door Sofia Strodt

30 november om 17:24 uur.
Laatst gewijzigd op 15 december 2021
om 15:57 uur.
Avatar photo

By Sofia Strodt

november 30 at 17:24 PM.
Last modified on december 15, 2021
at 15:57 PM.
Avatar photo

Sofia Strodt

Student-redacteur Volledig bio Student editor Full bio

Crystabelle Meulens

premaster strategisch innovatiemanagement

callcentermedewerker

Inkomen: 1800 euro per maand

Crystabelle Meulens weet hoe lastig het is om een bijbaantje te hebben naast een studie. Ze werkte bij de Primark, maar dat trok ze niet. ‘Ik werkte maar zestien uur per week, maar het voelde veel langer. Ik woon Winschoten, dus ik was heen en terug in totaal drie uur onderweg’, zegt ze.

Ik heb twee weken lang alleen brood met boter kunnen eten

De premasterstudent strategische innovatiemanagement heeft nu een baantje gevonden bij een callcenter van een telecomprovider. En dat doet ze vanuit huis, zodat ze nu zo’n twintig uur per week kan werken. ‘Als je een abonnement wilt afsluiten of afzeggen krijg je waarschijnlijk met mij te maken’, zegt Crystabelle met een glimlach.

Net als veel anderen heeft Crystabelle ook wel eens moeite gehad om haar studentenleven te bekostigen. ‘Ik heb weleens twee weken lang alleen brood met boter kunnen eten, omdat dat het enige was wat ik kon betalen’, zegt ze. Ze besefte uiteindelijk dat dat zo niet langer ging en klopte aan bij haar ouders. ‘Ik weet niet of ik het had overleefd als ik ze niet om hulp had kunnen vragen’, zegt ze.

Luna de Rou

Europese talen en culturen

Iza de Wilde

medicijnen

geen bijbaantjes

Inkomen: 890 euro per maand

Luna de Rouw studeert Europese talen en culturen en krijgt studiefinanciering. Ze leent iedere maand het maximale bedrag. ‘Ik krijg ongeveer 890 euro per maand en daar betaal ik alles van’, zegt ze. Haar studie neemt zoveel tijd in beslag dat ze geen tijd over heeft voor een baantje, daarom werkt ze in de zomermaanden in een pannenkoekenhuis op een van de Waddeneilanden.

Ik vraag het ze niet graag, maar soms moet ik van mijn ouders geld lenen

Zij en haar vriendin Iza de Wilde hebben wel eens gehoord over andere, onconventionele manieren om geld te verdienen, zoals het verkopen van foto’s van hun voeten. Maar dat zouden ze zelf niet doen, zeggen ze. ‘Zo wanhopig ben ik nog niet,’ zegt Luna.

Ook Iza, studente geneeskunde, leent het maximale bedrag. ‘Aan het eind van de maand is er niets meer over,’ zegt ze. ‘Ik doe het niet graag, maar soms moet ik van mijn ouders geld lenen.’ Ze probeert wel geld te sparen – elke maand probeert ze zo’n negentig euro opzij te leggen – maar dat lukt haar zelden; meestal geeft ze het toch gewoon uit.

Syahna Sasyifa

internationaal en Europees recht

zoekt een bijbaantje

Inkomen: 2000 tot 2500 euro per maand

Syahna Sasyifa is nog maar net begonnen met haar studie internationaal en Europees recht, maar ze weet nu al hoe het is om blut te zijn. ‘Ik wil elk baantje wel aannemen, maar ik weet niet hoe ik er een kan krijgen, want je moet Nederlands spreken om in een café of restaurant te werken,’ zegt ze. Ze blijft zoeken, want ze wil financieel onafhankelijk zijn.

Er was een tijd dat ik bijna geen geld meer had, omdat ik alles wat mijn ouders me hadden meegegeven had opgemaakt

Syahna had de mazzel dat haar ouders in Indonesië een groot deel van haar studie konden betalen. Maar omdat ze van buiten de EU naar Groningen kwam, moesten haar ouders een flink deel vooruitbetalen: naast een jaar collegegeld moesten ze ook voor een heel jaar geld voor haar levensonderhoud storten. In totaal rond de twintigduizend euro.

‘Mijn ouders zeiden daarna dat ze me de eerstvolgende maanden niet zoveel meer konden geven,’ vertelt Syahna. Nu gaat het weer, zegt ze, maar voordat de universiteit het geld voor levensonderhoud aan haar beschikbaar kon stellen, ‘was er een tijd dat ik bijna geen geld meer had, omdat ik alles wat mijn ouders me hadden meegegeven had opgemaakt.’

Ibrahim A’mema

bedrijfsadministratie

freelancer

Inkomen: 1500 euro per maand

Student bedrijfskunde Ibrahim A’mema heeft meerdere bijbaantjes gehad, vooral via freelanceplatforms als Temper en YoungOnes. Die koppelen mensen die op zoek zijn naar klussen, aan bedrijven. Het werk dat er wordt aangeboden varieert van horeca tot detailhandel en schoonmaak.

Ibrahim heeft inmiddels wel honderd van dat soort klussen gedaan, zegt hij. Ze betalen goed: gemiddeld negentien euro per uur. En dat binnen drie dagen, dus niet pas aan het einde van de maand.

Ik moest dozen op de lopende band zetten of ze er weer afhalen; het was of mijn hersenen stierven

Het werk is alleen vaak saai. ‘Toen veel bedrijven gesloten waren vanwege corona, had ik niet veel keus. Ik had eens een klus in Zwolle bij een DHL-pakketcentrum en dat was echt het saaiste werk ooit. Ik moest dozen op de lopende band zetten of ze er weer afhalen; het was alsof mijn hersenen dood gingen,’ zegt hij. 

En een andere klus, waarbij hij door heel Nederland en België televisies moest bezorgen, werd hem bijna fataal. ‘Ik stond om vijf uur ‘s ochtends op en werkte bijna 24 uur achter elkaar door, zonder pauze. Ik kreeg een auto-ongeluk; de auto sloeg over de kop omdat ik in slaap was gevallen. Ik reed toen zo’n honderd kilometer per uur. Gelukkig had ik niks. Maar daarna ontsloegen ze me.’

Eloísa Machado

internationale relaties en communicatie

was propper

Inkomen: onbekend

Erasmusstudente Eloísa Machado kreeg in Spanje een toelage van de regering om haar studie te betalen. Maar omdat ze dat niet wilde gebruiken en toch naar de duurdere clubs in Madrid wilde, nam ze een bijbaantje.

We werden altijd betaald met contant geld en iedereen had wel door dat ze geld aan het witwassen waren

Eloísa werkte in de enige nachtclub in Madrid die open was van maandag tot en met zondag. Ze draaide diensten achter de bar en werkte als promotor (propper). Bij dat laatste werd ze in feite betaald om uit te gaan. ‘Ik verdiende zo’n vijftig euro per avond door alleen maar in de club aanwezig te zijn,’ zegt ze. Het idee was dat zij en haar collega’s meer feestvierders naar binnen lokten, ‘omdat het dan leek alsof het vol stond met mooie meiden,’ legt ze uit.

Klinkt als simpel geld verdienen, maar: ‘Het ging er nogal schimmig aan toe,’ zegt ze. ‘We werden altijd betaald met contant geld in enveloppen, en iedereen had wel door dat ze geld aan het witwassen waren,’ zegt Eloísa. ‘De politie is ook een paar keer binnen gevallen.’

Engels