Studenten

Vijf (niet per se waarschijnlijke) scenario’s

Het mysterie van de verdwenen tentamens

De tentamens van het vak mechanica voor technische bedrijfskunde zijn foetsie. Spoorloos verdwenen uit een afgesloten kamer. Daar moet meer achter zitten. Vijf mogelijke scenario’s.
Foto’s Rianne Aalbers, tekst Saskia Jonker
11 mei om 12:04 uur.
Laatst gewijzigd op 11 mei 2022
om 15:33 uur.
mei 11 at 12:04 PM.
Last modified on mei 11, 2022
at 15:33 PM.

1. Mission Impossible

De portier had zicht op de deur van de kamer waar de tentamens lagen en geen van de mensen die toegang had heeft de doos meegenomen, maar toch is ie weg. Dat kan maar op een manier gebeurd zijn: een vernuftige inbraak à la Mission Impossible. Wellicht door een student die echt geen onvoldoende kan gebruiken, omdat papa en mama anders de toelage intrekken? 

Voor een beetje techneut is het natuurlijk een peulenschil om de portier af te leiden met een op afstand bestuurbaar wagentje, eventuele camera’s te hacken en het slot van de deur te omzeilen. Of zouden ze zich ouderwets via het systeemplafond naar beneden hebben laten zakken?

Omkoping

Een variant op scenario 1, maar dan met koude, harde pegels in plaats van technische snufjes. Een van de mensen die toegang hebben tot de kamer - vier in totaal - kan zijn omgekocht. Een tweede kans op een voldoende is wel een maandje huur waard, toch?

Medelijden/Schaamte

Wellicht is het tentamen zo enorm slecht gemaakt -  mechanica is een notoir moeilijk vak - dat de docent zich achter de oren heeft gekrabd. Die arme studenten, ze hebben al zo’n moeilijke tijd achter de rug door corona… 

Of het kan natuurlijk schaamte zijn geweest: waren de colleges dan zo onbegrijpelijk dat niemand er iets van opgestoken heeft? Hoe dan ook, best kans dat de docent zich heeft laten inspireren door onderbetaalde folderbezorgers en het hele zootje ergens in het water heeft gedumpt.

Koffie

Hardwerkende mensen over de hele wereld weten het maar al te goed: een kop koffie omver stoten, zo over je belangrijke papieren heen, is snel gebeurd. Wat nou als tijdens het nakijken alle tentamens onleesbaar zijn geworden? Dat durf je natuurlijk niet zo makkelijk op te biechten. Dan liever doen alsof je ze nooit in handen gehad hebt.

Oud papier

De RUG zet vol in op het scheiden van afval, zoals iedereen weet die heeft staan twijfelen bij de vijf prullenbakken die door de hele universiteit te vinden zijn. Lekker duurzaam natuurlijk, maar je kunt het ook te ver doorvoeren. Zou een overijverig type soms een per ongeluk rondzwervende doos papieren rücksichtslos bij het oud papier hebben gegooid?

Wij zijn er nog niet over uit wat er nou gebeurd kan zijn. Maar misschien kunnen ze bij technische bedrijfskunde onze scenario’s onderzoeken?

Engels