
Een op de vier stopt voortijdig
Gesjeesde internationals
‘Ik was eenzaam. Het is moeilijk om vrienden te maken.’ Emina Hogas (22) ging uit Roemenië weg om life science and technology te studeren in Groningen, maar het hele jaar dat ze hier woonde, voelde ze zich een buitenstaander.
Ze probeerde heus wel om contact te leggen met mensen. Ze ging naar diverse evenementen van studentenverenigingen, maar ontdekte dat Nederlanders niet zo in haar of andere internationals geïnteresseerd waren. ‘Tijdens een zo’n bijeenkomst sprak iedereen Nederlands, behalve één ander meisje en ik.’
Dat overkwam haar ook bij haar Engelstalige studie. ‘We werden opgedeeld in groepjes en de andere studenten schakelden meteen over op Nederlands’, zegt ze. ‘Er was niet echt sprake van integratie van de internationale studenten.’
Daarnaast kwam Emina er ook nog eens achter dat het Nederlandse onderwijssysteem haar niet zo lag. ‘We begonnen telkens weer aan nieuwe modules, ik vond die constante stress niet prettig. Zeven weken college, een week vrij, dan tentamens en een paar dagen later weer een nieuwe module. Het herhaalt zich telkens.’
Rapport
En dus besloot ze in juni om uit Groningen weg te gaan – net als veel andere buitenlandse studenten, volgens een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Daarin staat dat tussen 2011 en 2017 17 procent van de internationals in hun eerste jaar aan de universiteit met hun studie stopte. Na vier jaar is dat opgelopen naar 25 procent.
Ter vergelijking: slechts 6 procent van de Nederlandse studenten stopt in het eerste jaar en na vier jaar is dat 9 procent.

Roemenië
Ik vond de stress van telkens weer nieuwe modules niet prettig
Het is niet duidelijk waarom er zoveel meer internationale dan Nederlandse studenten sjezen. De Inspectie heeft het antwoord niet, al merkt ze wel op dat het aantal Nederlanders dat naar een andere studie overstapt (28 procent in het eerste jaar) veel hoger ligt dan bij studenten elders uit de Europese Economische Ruimte (de EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, 11 procent) of daarbuiten (17 procent).
Het ligt voor de hand, stelt de Inspectie, dat internationals eerder naar een studie in een ander land overstappen als ze in Nederland stoppen. Dat is ook precies wat Emina deed. Zij schreef zich in voor de studie biologie aan het Imperial College London.
‘Ik heb de meeste van mijn tentamens aan de RUG gehaald, maar ik had de indruk dat het eerste jaar een soort selectie was van geschikte studenten’, zegt ze. Het Britse onderwijssysteem bevalt haar veel beter. ‘We hebben twee semesters per jaar en elk semester een tentamenperiode’, legt ze uit. Het Nederlandse studieschema gaf haar het gevoel dat ze geen fouten mocht maken, omdat de hertentamens in het volgende blok zijn, als er ook weer nieuwe vakken aan bod komen.
Anders
Andreea Voicu (24), eveneens Roemeens, kon ook niet wennen aan het universitair onderwijs hier. ‘Ik heb geleerd dat je moet onthouden wat je hebt geleerd en dat moet opschrijven tijdens tentamens.’ Dus toen ze haar eerste tentamen aan de RUG deed – een statistiekvak voor haar psychologiestudie – was ze ‘geschokt’, zegt ze. ‘Het was gewoon totaal anders dan ik gewend was. Er werd niet een keer gevraagd naar dingen die je uit je hoofd geleerd had.’
Op de middelbare school haalde ze altijd goede cijfers voor wiskunde, maar voor dit examen zakte ze. En voor ze gewend kon raken aan deze nieuwe manier van testen, stonden de volgende tentamens alweer voor de deur. ‘Ik bleef maar zakken en dat vond ik vreselijk.’

Roemenië
Er werd niet gevraagd naar dingen die je uit je hoofd geleerd had
Wat het nog erger maakte, was dat ook zij moeite had om nieuwe vrienden te maken. De tweehonderd studenten in haar jaar werden opgedeeld in studiegroepen. ‘In mijn groep zaten tien studenten en daarvan waren er zeven Duits en twee Nederlands. Iedereen sprak het liefst in zijn eigen taal en ik was de enige international die geen Duits of Nederlands sprak.’
Haar studievereniging organiseerde vooral feestjes en zij is niet zo’n feestganger. ‘Dus ik zat in feite een jaar lang op mijn kamer.’
Kwetsbaar
De RUG weet niet hoeveel van haar internationale studenten – dit jaar 9100 in totaal – voortijdig met hun studie stoppen en ook niet waarom ze de handdoek in de ring gooien. Alleen het totale aantal gesjeesde studenten wordt bijgehouden. En de mensen aan de universiteit die te maken hebben met internationale studenten, willen er niet te veel over speculeren.
‘Internationale studenten zijn in veel opzichten kwetsbaarder dan de Nederlandse’, zegt Hidde de Haas, studieadviseur bij letteren. Sommigen geven hun studie eraan vanwege de kamernood, zoals een Duitse student die hij sprak. ‘Hij woonde een tijdje in een busje, maar toen hij geen kamer kon vinden is het weggegaan.’ Anderen, zoals Emina en Andreea, lopen tegen de Nederlandse cultuur of het onderwijssysteem aan. ‘Maar er zijn niet maar een of twee redenen dat internationals stoppen.’

Finland
Ik voelde me soms tijdens de lessen heel dom in vergelijking met anderen
En dan zijn er natuurlijk nog degenen die stoppen om dezelfde redenen die Nederlandse studenten hebben: omdat de studie gewoon niet is wat ze ervan verwachtten, bijvoorbeeld.
‘Bij studies als wiskunde, biologie, scheikunde en natuurkunde duik je meteen in het eerste blok in het diepe, wat erg uitdagend is. Dat is voor sommige studenten nogal een schok’, zegt studieadviseur Diandian Guo van de Faculty of Science and Engineering.
Moeilijk
Rosa Koudounis (21) uit Finland had ook niet verwacht dat haar studie kunst, cultuur en media zo moeilijk zou zijn. Sommige van haar studiegenoten hadden al achtergrondkennis die zij niet had, viel haar op. ‘Ik voelde me soms tijdens de lessen heel dom in vergelijking met anderen.’
De beslissing om na zes maanden te stoppen viel haar zwaar. ‘Ik wilde aan mezelf bewijzen dat ik het kon, ook al was het een enorme uitdaging.’ Maar toen besefte ze dat ze het soort functies waar de studie haar voor opleidde helemaal niet zag zitten. ‘Ik kon voor een museum of een platenlabel werken. Ik kon kunstenaars ondersteunen, maar ik wilde zelf een kunstenaar zijn.’
Nu studeert ze fotografie aan het Noorderpoortcollege. Spijt van hoe het gelopen is heeft ze niet, zegt ze. ‘Ik heb het geprobeerd en het is niet gelukt.’
Andreea stapte ook over naar een andere opleiding. Zij studeert nu communication and multimedia design aan de Hanzehogeschool. ‘Het onderwijs daar past veel beter bij me. Ik noem de docenten bij hun voornaam in plaats van bij hun titel en achternaam’, zegt ze. ‘En ik heb op de open dag een goede vriend gemaakt. Daardoor voel ik me op mijn plek en dat motiveert me om te blijven studeren.’
Wat nu als je studie in het Engels volgt? FSE heeft diverse Engelstalige studies. Dan vind ik het wel gek dat de Nederlandse student in het bijzijn van een International Nederlands blijft spreken. Zoek dan dezelfde studie in het Nederlands. Is ook een keuze, toch?
Bij mijn idealistische mini onderneming benadrukte ik als opgeleid commercieel bedrijfskundige te veel de positieve aspecten waardoor ‘mooi weer gebruikers’ mogelijk met een te positieve gedachten begonnen aan het avontuur. Als deze gebruikers na een kleine, vaak externe tegenslag, afhaakten dan is dat voor zowel de afgehaakte gebruiker en voor mij niet leuk. Vandaar dat ik het tegenwoordig iets anders aanpak.
Als je nu eens gaat benadrukken dat onze opleidingen vooral ‘zijn’ waardoor een deel van de studenten afhaken dan trekt dat misschien wel de studenten aan die minder snel afhaken.
Mooi om te lezen dat een paar internationals toch elders hun plek hebben gevonden in het Nederlandse onderwijssysteem.
Het lijkt me wel wenselijk dat mensen die van plan zijn voor langere tijd in een ander land te gaan studeren, stagelopen of werken, vooraf de taal van het gastland op basisniveau kunnen spreken/zich in die taal verstaanbaar kunnen maken. Dat lost niet alles op maar het is een begin.
Zo wordt het voor buitenlandse promovendi, die de Nl taal niet spreken, weer verplicht om de taalcursus Nederlands te volgen.
In de categorie NL websites is ik wel eens raadpleeg zijn vaak ook een ENG en DE varianten ervan die veelal veel minder diepgaand zijn.
Hoewel ik verre van een talenknobbel heb probeer ik vaak in de taal van het land te beginnen waardoor het ijs vaak direct is gebroken.
Geers, I imagine that depends if you think that Dutch academia can work in isolation from the rest of the world. I would suggest that the impact of isolating from the global academic community would be disastrous for the Dutch academic rankings.
The way that the Dutch have had to incentivise internationals with tax discounts to get them to come to the country implies there is a definite need to reduce barriers to entry rather than create new ones.
Ik lees vooral dat het prestatieniveau hier te hoog ligt. Het zou fijn zijn als Nederlanders zich opener opstellen, maar het feit dat het niveau hier hoog ligt lijkt me geen reden om te treuren, als je het niet aankan moet je ergens anders heen en dat is zeker niet het probleem van de RUG of de Nederlander in het algemeen.
As an international student I totally agree.
Helemaal mee eens, we moeten het prestatieniveau niet gaan verlagen zodat internationals mee kunnen komen.
“De Inspectie heeft het antwoord niet, al merkt ze wel op dat het aantal Nederlanders dat naar een andere studie overstapt (28 procent in het eerste jaar)”
Dus een kwart van de Nederlanders stopt ook met de studie? Ik vind het onderscheid dat de Inspectie maakt tussen stoppen en overstappen erg verwarrend en daardoor komt de kop nogal overdreven over.
Prima om aan de hand van vier internationals het over de verschillende beweegredenen achter het stoppen te hebben, maar de eerste alineas waren wat alarmerend.
‘We werden opgedeeld in groepjes en de andere studenten schakelden meteen over op Nederlands’, zegt ze. ‘Er was niet echt sprake van integratie van de internationale studenten.’
Vind je het gek als je zelf geen woord Nederlands leert.
Nederlandse taal is simpelweg te moeilijk om snel te leren. Denk je dat die internationals ff binnen een maandje de taal spreken? Het probleem is dat de gemiddelde Nederlandse student niet open staat voor de internationale student. Als er 1 international is en 9 Nederlanders en iedereen schakelt naar de Nederlandse taal, vind je het gek dat de international zich buiten gesloten voelt? De international is al alleen thuis/op kamer, maar nu ook alleen op school. Daarom vertrekken ze zo snel en veel. Beide partijen moet samenwerken, anders gaat het niet lukken…
Ik zit nu in Duitsland, en probeer voor de integratie dan ook Duits te leren. Zou makkelijk moeten zijn vanuit het Nederlands, maar het valt vies tegen. Naast je studie een beetje DuoLingo en een boek lezen maakt nog niet dat je gelijk mee kan praten in een andere taal. En ik kan me zo voorstellen dat een niet aan je moedertaal verwante taal leren nog zwaarder valt. Het helpt erg dat bijna iedereen op de uni wel gewoon bereid is om Engels te spreken, of me te helpen met het Duits. Naar mijn mening is men hier vriendelijker voor buitenlandse studenten dan bij de RUG.
“Nederlandse taal is simpelweg te moeilijk om snel te leren. Denk je dat die internationals ff binnen een maandje de taal spreken?”
Nee, maar een beetje voorbereiding vooraf mag ook wel verwacht worden.
Natuurlijk kun je niet verwachten dat een international al met C1- of C2-beheersing van het Nederlands aankomt, maar vooraf alvast beginnnen de taal te leren – en niet pas na aankomst – zodat je met enige basiskennis aankomt, lijkt mij niet raar.
Natuurlijk moeten wij als ‘ontvanger’ enigszins rekening met de ‘gast’ houden, maar enige zelfreflectie van de gast is ook wel gepast. Te makkelijk wordt er maar van uitgegaan dat de ontvanger zich aan de international aanpast. Sorry … maar de voertaal in Nederland is Nederlands; het is niet vreemd dat Nederlanders onderling Nederlands gaat praten (in een conversatie waaraan ook internationals meedoen, is dat natuurlijk wel uiterst onfatsoenlijk).
Nomen, So the Dutch Universities created english language courses but they expect students to learn dutch to study them you say?
Maar als een internationale student wel Nederlands probeert te spreken, wordt die bijna altijd door de Nederlandse klasgenoten genegeerd..
Gossie wat een vreselijk naar international-onvriendelijk land is nederland toch. En wat is het toch oneerlijk dat er niemand tegen je praat als de lokale taal niet spreekt en nul moeite doet om ook maar een beetje te integreren in andermans samenleving.
In dit geval is het de persoon die stug Nederlands blijft spreken die nul moeite doet en zich daarmee inderdaad onsympathiek opstelt.
Sorry, maar de international die geen moeite heeft genomen om vooraf alvast wat basiskennis op te doen, maar pas na aankomst begint de taal te leren, ook een enorme plaat voor z’n kop.
Dan hebben we het niet over C1-taalbeheersing, maar gewoon over elementaire beheersing van de taal; vooraf een kleine taalcursus volgen om wat basiskennis op te doen.
“ Een op de vier stopt voortijdig”
Wat is ‘voortijdig’? Is het erg als een deel van de studenten besluit niet door te gaan? Moeten we niet af van het stoptaboe?
Wat nu als je studie in het Engels volgt? FSE heeft diverse Engelstalige studies. Dan vind ik het wel gek dat de Nederlandse student in het bijzijn van een International Nederlands blijft spreken. Zoek dan dezelfde studie in het Nederlands. Is ook een keuze, toch?