
Horeca dicht, op naar de rave
Geheime feestjes
De regen valt met bakken uit de lucht en op het metalen dak van het hangarachtige gebouw aan de rand van de stad. De stoep staat vol met fietsen. Aan de blauwe voorbanden te zien zijn het waarschijnlijk fietsen van studenten.
Door de ramen zijn de silhouetten te zien van mensen die dansen op de dreunende bas die uit het gebouw komt.
Binnenin is het druk. Met geklemde kaken en enorme pupillen door drugsgebruik dansen de studenten op de muziek die door de zaal dreunt. Het is net alsof ze terug in de tijd zijn gereisd naar voor het begin van de pandemie.
Twee jaar geleden zou dit feest overal in de stad aangekondigd worden. Tegenwoordig moeten mensen het van mond-tot-mondreclame en WhatsAppgroepen hebben.
Politie
Dan gaat ineens de muziek uit. Er zijn twee politieagenten binnengekomen. Het is voorbij. Het feest heeft slechts een half uur geduurd.
‘Ik ben best wel pissig eigenlijk. Wie organiseert er nou een rave vlak naast een politiebureau?’ mompelt een Britse student terwijl hij naar buiten loopt. ‘Ik dacht dat we door zouden feesten tot in de kleine uurtjes. Ik had zelfs m’n voetbalschoenen mee voor de wedstrijd morgenochtend.’
Met enorme pupillen door drugsgebruik dansen de studenten op de muziek
‘De meeste feestjes waar wij heen gaan, worden georganiseerd door een aantal jongens in een dj-groep die af en toe roepen dat ze een sessie organiseren’, zegt Seth, een Nederlandse student aan het University College. Hij grinnikt. ‘Het was misschien maar goed ook dat ze het kwamen beëindigen. Er zit asbest in het gebouw en ze gaan het volgende week afbreken.’
Studenten die zich ‘s nachts willen uitleven, moeten rekening houden met onvoorspelbare situaties: de locatie die ineens verandert, veel drugs en feestjes in iemands huiskamer of een verlaten fabriek.
Dit geheime feest was niet de enige keer dat studenten de regels negeren. Grote privéfeesten komen steeds vaker voor nu de horeca (opnieuw) vroeg de deuren moet sluiten.

‘De straten en binnentuinen hier zijn ontzettende doorklinkers’, zegt Jakob Wolters, voorzitter van de bewonersvereniging het Eerste Schilderskwartier. En door het hoge aantal studentenhuizen in die wijk is er altijd wel een huisfeestje dat de nachtrust verstoort.
Vorig jaar en ook dit voorjaar liep de situatie uit de hand. ‘De feestjes waren veel losbandiger met enorm veel drankgebruik. Dan kun je als bewoner weinig doen’, zegt Wolters. ‘Niemand is aanspreekbaar, want ze zijn stomdronken.’
Alarm
Afgelopen juni sloeg het wijkbestuur alarm. Opnieuw. Ze schreven het gemeentebestuur over ‘nachtelijk geschreeuw in de straten’, ‘groepen jongeren die vinden dat ze het recht hebben om te feesten wanneer ze willen’ en ‘een stoep waar je door de wild gestalde fietsen en het groeiende aantal picknicktafels niet kunt zijn’.
Na gesprekken tussen studenten, andere bewoners, welzijnsorganisatie WIJ en de politie ging het ‘best goed’, zegt Wolters. Niet dat er geen huisfeestjes meer zijn, maar ze zijn minder excessief, zo lijkt het.
Maar sinds een kleine week zijn de sluitingstijden van de horeca weer vervroegd. Volgens de uitbater van EM2 en voormalige Groningse nachtburgemeester Chris Garrit gaan de feestjes daardoor nog meer ondergronds. Mensen melden zich aan op feestapp Amigos, via WhatsAppgroepen of Tinder en het publiek stroomt toe.
Intiemer
Bedrijfskundestudente Xu geeft de voorkeur aan huisfeestjes omdat hij nog niet gevaccineerd is. ‘Ik zou iedere keer als ik uit wil gaan getest moeten worden’, zegt hij. Xu vindt huisfeesten ook leuker omdat de sfeer intiemer is en ‘niemand kijkt raar op als je drugs neemt’.
Niemand kijkt raar op als je drugs neemt
Maar omdat er zo veel verschillende soorten mensen op afkomen, kan het ook snel uit de hand lopen. Studente film and contemporary audivisual media Maitreya Penkar heeft dat al een paar keer meegemaakt. In september besloten hij en z’n vrienden een afterparty te organiseren.
Ze vertelden het aan een aantal mensen, maar toen ze naar huis fietsten werden ze ingehaald door mensen die ook op weg naar hun huis waren. ‘We vroegen ze waar ze heen gingen en ze noemden ons adres’, zegt Maitreya. ‘Ik hoorde iedereen ons adres noemen. Ons huis is sindsdien erg populair.’
Op een gegeven moment zaten ze met negentig mensen in het kleine studentenhuis van een verdieping. Maitreya kende de helft ervan niet.
‘Iemand hoorde ons toen we zeiden dat we naar mijn vorige studentenhuis gingen. Van daaruit werd het een sneeuwbaleffect; iedereen vroeg of ze nog iemand mee konden nemen.

Uiteindelijk was het huis zo vol dat we de deur op slot hebben gedaan en mensen weggestuurd hebben’, zegt Maitreya. ‘Ik woonde er niet meer, maar ik vond het wel een beetje eng.’
De chaos bereikte een hoogtepunt toen een van de gasten vanaf het balkon overgaf in de tuin van de buren. ‘Die waren woedend en dreigden de politie te bellen.’
Populair
Masterstudent Kevin, die al jaren in Groningen woont, zegt dat dit soort grote huisfeesten aan populariteit gewonnen hebben sinds de coronamaatregelen. Hij vindt huisfeestjes zelfs fijner omdat hij voor middernacht niet zo’n behoefte heeft om ‘vreemden te zien tongen’ in een club. Hij vindt het ook veel te stressvol om naar de club te gaan, want dan zou hij al veel eerder moeten beginnen met indrinken.
Het is een beetje alsof je een kroeg in je eigen huis hebt
Hij heeft feestjes met meer dan veertig genodigden gegeven, en die zijn eigenlijk altijd rustig gebleven. Omdat hij alleen maar mensen uitnodigt die de andere gasten ook kennen, vindt Kevin het niet erg om vreemden over de vloer te hebben in het huis dat hij deelt met tien anderen. ‘Het is een beetje alsof je een kroeg in je eigen huis hebt. Maar je moet wel iets beter opletten want je hebt natuurlijk geen uitsmijter bij de deur staan.’
Er worden ook veel meer drugs gebruikt, zegt hij, want niemand controleert de boel. ‘Als je drugs gebruikt bij een vereniging, heb je een probleem omdat ze het daar absoluut niet willen hebben. Maar thuis ligt de boel gewoon op tafel’, zegt hij.
Zijn gasten experimenteren erop los: ze gebruiken wiet, xtc, ketamine en synthetische drugs zoals 3-MMC. ‘Mensen aan de cocaïne zijn soms nogal arrogant, maar over het algemeen gedragen mensen die high zijn zich stukken beter dan dronken mensen’, zegt Kevin.
Mensen ontmoeten
Xu gebruikt Amigos om nieuwe mensen te ontmoeten, vertelt hij, maar ook omdat hij en zijn vrienden zich zorgen maken dat de politie op komt dagen na middernacht. Ze zijn dus altijd op zoek naar het volgende feestje. Maar dingen kunnen ook uit de hand lopen door het gebruik van Amigos, want iedereen kan andere mensen uitnodigen. En wat als die nou niet weg willen gaan?
‘Vier weken geleden hadden we een feestje met ongeveer honderd mensen’, zegt Xu. De gastheer wilde er om half drie een eind aan maken, maar niemand ging weg. We hadden zelfs onze eigen muziek mee. Pas na een uur gingen de mensen eindelijk weg.’
Maitreya woonde eerst in een huis van de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) en in juni, toen het contract afliep, wilden hij en zijn huisgenoten nog een groot feest geven. ‘Er kwamen minstens honderdvijftig mensen en de politie kwam twee keer langs. We hadden gezegd dat mensen niet in onze slaapkamers mochten komen. Maar toen de politie kwam, renden sommigen naar boven en doken ons bed in om te doen alsof ze sliepen’, zegt Maitreya.
Er werden op dat moment drie feesten gegeven in SSH-huizen. Dus als de politie bij een huis aanbelde, gingen de feestgangers gewoon door naar de volgende. En daarna weer terug.
Als medewerker en binnenstadbewoner moet ik helaas constateren dat de huisfeestjes in de ons omringende straten aan de orde van de dag zijn in de studentenhuizen en ook op straat. Studenten hebben daar behoefte aan, willen elkaar zien en spreken, biertjes drinken, spelletjes doen, etc snap ik heel goed, heb ook jongelui die student zijn. Maar NU even BETER van NIET. Code zwart dreigt nu écht. Houdt rekening daarmee en doe het voor elkaar en denk niet alleen aan eigen pleziertjes. En helaas constateer ik ook dat internationale studenten echt lak hebben aan Nederlandse Coronaregels. De meeste overlast op straat ‘s nachts en met open ramen en harde muziek en daarover heen schreeuwen gebeurt bij de internationale (particulier-eigendom huisjesmelkers) studentenhuizen. Zelfs studerende dochter hen laten aanspreken lijkt sympathiek, maar ook dat blijft niet te helpen. Kunnen studentverenigingen ( Vindicat/ Albertus/ Studieverenigingen RUG/Hanze per faculteit ook hun aangesloten eigen leden hiertoe oproepen géén feestjes te houden NU en deze komende weken?
Dat zou fijn zijn!
Als een Maitreya Penkar een exemplarisch geval is voor hoe internationale studenten denken om te kunnen gaan met de wet- en regelgeving (zoals de coronaregels en overlast) in dit land, vraag ik mij af hoe zielig het eigenlijk is dat we dit soort asocialen hier nauwelijks woonruimte kunnen bieden. Het zou fijn zijn als ‘Groningen’ wat negatiever op de radar staat van internationale studenten, als we daardoor dit soort uitschot dan buiten de deur kunnen houden.
Dit artikel is een prachtige illustratie van mijn beslissing om nu al meer dan anderhalf jaar volledig vanuit huis te werken. Inmiddels gevaccineerd maar met onderliggende aandoening vind ik het te gevaarlijk de kans te lopen deze feestvarkens dicht bij me te krijgen. Ik heb de meeste van mijn collega’s al meer dan anderhalf jaar niet gezien maar dat moet ik blijkbaar over hebben voor studenten wiens belangrijkste mensenrecht het recht op feesten blijkt te zijn. Dank.
Heel goed. Gelukkig laten deze mensen zich niet de sociaal vormende periode van hun leven afpakken door een overheid met een gebrekkig soort tunnelvisie.
Deze feestende , drugs gebruikende, zuipende studenten zijn onverantwoordelijk bezig, verknallen het voor de anderen, En ze zijn nog trots op hun gedrag ook. Verbazend, dat buitenlandse studenten ook aan deze ongein meedoen. Bovendien, er wonen ook gewone burgers in de stad, maar die feestende dames en heren schijnt dat geen zak te kunnen schelen. En die vormen later dan de elite van ons land.
Verwend tot op het bot vinden ze het normaal, dat de wereld om hen draait.
Volkomen meeeens
Moeten dit onze toekomstige leiders/wetenschappers/managers worden? Lieve help!
Laat de jonge mensen een feestje bouwen. Ze worden niet ziek van het virus. De meesten hebben het waarschijnlijk al gehad, en snel hebben ze het allemaal op een natuurlijke manier gehad. Uit de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames blijkt dat deze groep het probleem niet veroorzaakt
Geloof jij-figuur in sprookjes…… kijk om je heen
Jij moet even de tunnelvisie brillen wegliggen en niet meer in de verhalen van het Rijksinsitut Voor Manipulaite (RIVM) en die demissionaire leugenaars geloven. Het virus heeft een IFR vergelijkbaar met de griep, dit is onomsstreden.
Jij moet even de tunnelvisie brillen wegleggen en niet meer in de verhalen van het Rijksinsitut Voor Manipulaite en de demissionere leugenaars geloven. Het virus heeft een IFR vergelijkbaar met de griep, dat is onomstreden.
Beste Teun,
Je zegt dat de meeste jongeren waarschijnlijk al corona hebben gehad, en ook al zou dat zo zijn, ze kunnen het virus toch nog prima overdragen op ouderen, en op mensen die geen goed afweersysteem hebben, en dus gewoon voorzichtiger moeten zijn. Ik ben m’n oma bijna verloren door dit ‘griepje’. Ik ben helemaal voor feestjes en het ‘studentenleven’ (wat dat ook maar inhoud voor iedereen), maar soms moet je ook aan een ander denken, en alleen samen kunnen we hiervan af komen, en als dat betekent dat we feesten weer even moeten uitstellen, so be it, toch? Met een beetje geluk leven we nog wel even op deze planeet, en het leven wordt op den duur wel weer aardig zoals vanouds, en dan mag je weer volop legaal feesten. Ik kan me trouwens ook voorstellen dat deze illegale feesten ook drugs hebben dat niet helemaal zuiver is, dus dat zou ook nog wel eens problemen kunnen geven. Maar goed, ik heb hier geen verstand van verder, dus ik laat het daar maar bij.
Als laatste, je zou ook kunnen zeggen dat het onomstreden is dat ziekenhuizen op dit moment gewoon weer vol zitten. Laten we dan verantwoordelijkheid op ons nemen en minder naar feesten gaan. Het is hopelijk niet voor lang. Niemand vind de situatie zoals het nu is, leuk. Tja, het is erg jammer, maar Corona heeft gewoon nog de overhand op dit moment, dus laten we nog even voorzichtig zijn.
Met vriendelijke groet,
Anoniem
k vind het heel vervelend met je Oma. Ik kan ook personlijke verhalen vertellen over mensen in mijn omgeving de er, voor wat reden dan ook, niet meer zijn. Maar doodgaan hoort bij het leven.
De feiten zijn dat de gemiddelde leeftijd van Corana-sterftegevallen 83 jaar is, hooger dan de gemidelde leeftijdsverwachting in Nederland. De IFR is vergelijkbaar met de gewone griep, in alle leeftijdsgroepen (inmiddels bestaat de gewone griep niet meer!?). Zorg een IC capacitiet in NL is de laagste van EU, daarom zitten de ziekenhuisen vol. Er is niets gedaan om de zorg op te schalen.
Deze angst-maatschappij werkt gewoon niet. Bijnaar twee jaar met angst retoriek en beleid heeft het alleen maar erger gemaakt. De vaccins werken slecht (en heben veel fatale bijwerkingen) waarover niet gesproken mag worden. Niemand heeft het over een gezonde levenstijl. Mensen die roken, drinken en niet bewegen worden in het totaal onzinnige QR-systeem als gezond gezien als ze maar genoeg priken hebben gehad. Terwijl een jong en gezonde mens met een IFR=0, zonder vaccinatie wordt beschouwd als een drager van zwarte dood.
Blijven jullie maar leven in jullie angst-maatschappij, ik ben er klaar mee. Gelukkig zijn veel jonge mensen tot dezelfde conclussie gekomen. Ze hebben helemaal gelijk!
Kijk eens hoe het (gedaan) is in Zweden!
Selfish
Zo houd je de lockdown mooi in stand.
Inderdaad, maar een van de problemen is de handhaving
Er word gewaarschuwd, maar niet gestraft.
Dikke boete en een strafblad en voor buitenlandse studenten, geen verblijfsvergunning meer
Ehhhh… het idee van die vroege sluitingstijden is niet om nog meer te gaan feesten zonder controle. Houd je gewoon in. Er zijn genoeg mensen die dat wel kunnen en keurig hebben gewacht tot de afgelopen maanden weer het een en ander kon.
Sad taht so many dutch people bend over for the government to do its thing, by supporting this ridiculous lockdown. it’s been two years, whoever thinks students should “just wait” for this thing to be over and not party is completely dillusional
This seems to be a so called troll-message.
I sincerely hope, that “Anon” is a troll , and not a student from abroad. In case I am wrong, please, Anon, leave Groningen!
How about if you left Groningen Johannes Willem, oude zeur!
Dank voor de reactie Teun, ik heb er nog eens over nagedacht, en, je hebt gelijk!
Ik doe de mainstream media
met hun zogenaamde feiten de deur uit en zoek een betrouwbare bubble op, om de pandemie, wat pandemie, een verzinsel van Big Pharma !, goed door te komen.
En ik houd op met zeuren.